torsdag 26 juni 2008

Ha en bra sommar, allt är under kontroll.........

Har återigen ögnat igenom Tok-Fia och nästan fått haksläpp i tangentbordet. Där, mitt på sidan smilar dom upp sig, de s k kanalcheferna. Klämkäckt uttalar de unisont att vi minsann skall klara av sommaren tillsammans. Här finns inga vattentäta skott, alle man till pumparna!

Det är ju fanimej patetiskt. Först slår man sönder en fungerande organisation, där det verkligen inte fanns några vattentäta skott, eftersom all verksamhet fanns i samma hus. Sen sprider man ut handläggningen över hela landet, med påföljd att det helt plötsligt fattas både resurser och kompetens. Redan från start lägger sig balanserna som ett gråtjockt ludd över hela verksamheten. "Programmet" gnetar på, allt måste ju såklart bli bra snart!

Men allt blir inte bra, allt går istället start helt åt helvete! Jag hör medarbetare från telefonkundtjänster och kundmottagningar landet runt som berättar samma sak; människor som sitter och gråter förtvivlat för att de inte fått sitt bostadsbidrag eller bostadstillägg utbetalt på flera månader. Människor som sitter i telefonkö i timmar för att komma fram till handläggare som inte kan svara på ett jävla något. Berättelser om att "programmet" missade vissa läns ärenden vid omorganisationen, ärenden som idag flyter runt i cyperspacet som kallas ÄSCH. Ändlösa letanden efter ärendeakter som ingen vet var de finns, om de fortfarande finns. Ärendesamordning som inte längre existerar, vilket leder till att miljonbelopp betalas ut i onödan. Ändlös intern jakt på stackars personliga handläggare som i princip all sin arbetstid är på resande fot. Skall detta kallas att ha koll på läget?????

Och vad möter vår sk kanalchefer detta totala kaos med? Jo, minskade kontroller och en outtalad begäran om att krisar det sig så får väl dom anställda i vanlig ordning reda upp skiten. Problemet är ju bara att det inte finns några anställda som kan lösa detta. Bristen på personal gör sig gällande i alla led, inom alla ärendeslag. Kanalfolket har dessutom glömt en viktig sak; semesterperioden har faktiskt börjat. Trots att man från ledningens sida gjort stora ingrepp i semesterplaneringen ute i landet, så har faktiskt även kassaanställda redan påbörjat sin lagstadgade ledighet.

Att i detta läge börja prata om "gränsöverskridande" samarbete verkar enbart blicklöst. Det vore väl bättre att erkänna att detta gigantiska experiment har misslyckats, ta sin Mats ur skolan och låta någon/några som har kompetens för det se till att återställa sakernas ordning! Varje gång det drar ihop sig tubbar man lite på denna nya "perfekta" organisation och återgår tillfälligt till gamla banor. Varfördå? Jo, därför att den gamla organisationen var utmejslad genom årtiondens utvecklingsarbete och med hjälp av alla anställdas kompetens och yrksekunskaper faktiskt fungerade. Alla som har det minsta uns vett i huvudet inser att det är dömt att misslyckas med en organisation som växt fram som ett resultat av misslyckad servettvikning vid någon ledningskonferens.

När jag var liten växte jag upp vid en kanal. På den tiden hette det inte kanalchef, utan mer vanligt jordnära slussvakt. Han hade minsann koll på läget, både över och under vattenytan. Han visste precis hur strömmarna gick och hur mycket som vällde in och ut mellan slussportarna. Han hade också föstånd nog att inse att det var dags att pensionera sig när man inte längre orkade med att sköta spelet till slussportarna!

7 kommentarer:

jag sa...

Hej!
Jag ser fram mot varje inlägg du skriver. Förvånar mig att det inte är fler som läst bloggen / skrivit kommentarer. Vad jag hört när jag tipsat bland mina FK kamrater om bloggen är att man inte törs läsa bloggen för chefer kan kolla att man läst den. Då får man kicken!?!? Än mindre törs man göra en kommentar.
Så är det väl också så att våra arbetskamrater som pendlar över 20 mil tur o retur till jobbet inte har så mycket energi / tid / ork kvar att skriva inlägg.
Nu ska det komma en "temperaturmätning" till ett visst antal medarbetare. Vad törs dessa stackars kuvade medarbetare svara? Utifrån vad jag hört om att man kan "bli spårad" så törs dom troligen inte svara vad dom sanningsenligt tycker.
Det du skriver nu om "kaos" instämmer jag till fullo i.
Tänk om någon högt uppstående person kunde ta sitt ansvar och erkänna att det här inte blev så bra, och åtminstonde gå tillbaka till något mittemellan hur det var förut och hur det är nu.
Jag läste ett citat som jag brukar trösta mig med. "Ordning är till för idioter - genier behärskar kaos". Alltså är jag ett geni!!!!
Det vore kul att komma i "privat kontakt" med dig som bloggar- går det?

Anonym sa...

Trevlig semester!

Anonym sa...

Samma här, ser fram mot varenda inlägg. Det har blivit roligare att läsa på FIA och DS också. Man kan se dina kommentarer framför sig när man läser nåt riktigt dumt... Fortsätt så!

Anonym sa...

Lämna inte ut ditt namn eller kontaktväg

Anonym sa...

Hej... Du har nått Fk-Nirvana... Dina åsikter o insikter stämmer precis... Som gammal god naturrättare skulle jag säga åt Dig att skriva ett öppet brev till ledningen, men... Du skulle få sparken, alt bli trakasserad eller både och... jag vet... en gång var jag kritisk.... nu är jag utköpt... Läser Din blogg med stort intresse. Fortsätt gärna och länge och mycket.
Tack!

Anonym sa...

Hej Observer!
Väntar på fler inlägg från dig! Du behövs!
Se DN-artikel i söndags om att "Vi utsätts för en statskupp i slowmotion". Politikernas hantering av sjukförsäkringen och FK ingår troligen i planerna.

Anonym sa...

Vi äger Staten inte tvärtom

De kanske tid att inse att de dags göra politiker arbetslösa


_________________________________

Varför det blev som det blev?
Under 1970-80-90-talen har regeringar, riksdagspolitiker och olika experter ansett att den enda vägen vi har att gå är att dyka ned i ”arbetslöshetens stålbad” som före detta finansminister Ann Wibble uttryckte det. De argument man har använt har varit av ekonomisk natur. Allt från konkurrensen från omvärlden till att vi har levt över våra tillgångar nationellt har legitimerat nedmonteringen av det svenska välfärdssamhället.

Ett centralt argument var att statsskulden på 1000 miljarder var för stor.
Ett argument som inte säger någonting om man inte sätter in det i ett sammanhang.

För den som har lite ekonomiskt sinne blir naturligtvis frågan varför man inte räknade med tillgångarna.

Hade man gjort det så hade skulden uppgått till cirka 380 miljarder i stället.

PS som macro ekonom
så kan man inte styre ett land som ett företag som våra inkompetenta politiker gör...