lördag 25 april 2009

Flyttlassen går och arbetsglädjen består....

Hej igen!
Har tyvärr varit utslagen senaste tiden. Både jag och datorn drabbades av varsitt elakartat virus som satte stopp för oss båda, men nu är vi tillbaks på banan igen!

Under de senaste månaderna har det inte hänt så mycket på kassan, förutom att lönerevisionen nu verkar klar. I vanlig ordning täcker det fantastiska lönepåslaget inte ens inflationen, men annat var ju inte heller att vänta. I månadskiftet mars/april genomfördes en ny temperaturmätning som ännu ej sammanställts, men det skall bli spännande att se resultatet. Är misstron mot ledningen fortfarande lika stor? För egen del tycker jag att Adriana Lender för traditionen vidare med bravur. Hittills har hon inte ansett sig behöva stå till svars för nånting, utan skyller på den gamla ledningen (som hon själv tillhörde för några år sedan). Hon lutar sig liknöjd tillbaka, och anser att resurstillskottet på 600 milj gör att kassan klarar verksamheten under 2009. Att det ser än värre ut för 2010 kanske inte berör henne, hon börjar väl bli pensionsmässig hon också? Även på IT-området verkar högsta ledningen leva i det blå. Trots massiv kritik mot bristen på kontroll och överblick framhärdar man i att det är "missvisande och orättvist", Man baxnar!

Annars verkar den nya ledningen, precis som den gamla, just nu mycket i det tysta. Ett intensivt arbete pågår för att undvika samma katastrofala läge med utbetalningarna som förra året. Organisationen dammsugs på kompetens inom de ärendeslag som är mest kritiska, dvs föräldrapenning, TFP och aktivitetsstöd. Och visst, det kanske är befogat med tanke på att arbetslösheten tycks öka och öka och öka.......

Tyvärr innebär omfördelningen av resurser både katatrof för många anställda och kommande problem för de ärendeslag som istället blir underbemannade. Men personalpolitiska hänsyn hamnar långt ner på listan idag. Jag har fått många exempel på anställda som omplaceras till andra orter just nu, och med världens längsta framförhållning - om ca en månad skall de börja arbeta med nya arbetsuppgifter på annan ort! Ett lysande exempel på attraktiv arbetsplats!
Tydligen är frågan om eventuella problem med utbetalningar under sommaren så politisk känslig att man tar till vad som helst för att klara detta. För att klara omplaceringar tar man redan nu ut beräknade effekter av minskat ärendeinflöde som inte uppstår förrän kanske vid årsskiftet (om dom uppstår överhuvudtaget). Men det är ju också ett sätt att minska antalet anställda, vilket anses nödvändigt med hänsyn till budgetläget.


Turbulensen som uppstått under de senaste årens omställningsarbete gör att många anställda i dag känner sig grundlurade och utnyttjade av arbetsgivaren. Många handläggare har både med och mot sin vilja arbetat över befattningskodernas gränser för att arbetet skall flyta. Men nu är detta inte värt ett skit när befattningshavare snävas in i BESTA-koder och det du arbetat med i verkligheten står sig slätt mot vad du gör " på papperet". Och tyvärr, både mellanchefer ute landet och våra fackliga organisationer blundar för denna orättvisa. Ynkedom, på min ära!
Och apropå BESTA-koder; det börjar väl bli dags för en revision? Med tanke på hur snabbt arbetsinnehållet förändras föreligger det idag en pinsam eftersläpning mellan kodning och verklighet!

Man kan fundera på vart Försäkringskassan är på väg. Det som för något år sedan visionärt skulle bli världens mest attraktiva arbetsplats liknar nu mest en strykrädd hund med chefer och mellanchefer som inte har minsta civilkurage. Ingen står för nånting och alla skyller på alla. Men när det gäller att genomföra alla idiotiska beslut, då står den samlade ledningsorganisationen som en enad trupp med piskan i handen! Och visst; även chefer är ju bara vanliga människor. Den gamla devisen att man alltid står sig själv närmast gäller väl även dom.....
En arbetskamrat till mig påtalade att det är märkligt att chefer aldrig kvalitetsgranskas. Varför inte en enkät inför nästa lönerevision? Om inte annat så bara för att dom också skall få känna sig precis som vanliga människor......

Observer

23 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med dig om Besta-kodningen. Har som facklig för ST lyckats ändra några kodningar uppåt då de varit felaktiga enligt min mening. Vad hjälper det när sen omplaceringarna gäller arbetsuppgifter med lägre Besta-kodning och arbetsgivarens rätt att leda och fördela arbetet. God personalpolitik har man inte glömt bort, man kan inte glömma nåt som aldrig existerat när det verkligen gäller.

Anonym sa...

Ja, låt oss extrapolera ...

Om antalet sjuka och förtidspensionärer halveras (eller nåt ditåt), vad blir effekten då troligast för personalen ?

Ett kåseri om den lättillgängliga kundtjänsten och de helt anonyma kontoren vore intressant.

Tokigare Fia sa...

Välkommen tillbaka, du har varit efterlängtad. Och du skriver ett klockrent inlägg om kulturen.
Det är rent bedrövligt vilken personalsyn man plötsligt skaffat sig på kassan. Folk är i ännu större omfattning en ren produktionsresurs än tidigare. "Vi kan behandla dem hur som helst..."
Och faktum är att ledningen och HR faktiskt kan det för det finns förbanne mig ingen mer lojal personal än kassans. Vi som är anställda borde göra våra missnöjda röster hörda på andra sätt än att gå via facken för dessa har manövrerats bort så skickligt och effektivt att de inte längre kan påverka ett jota.

En demonstration kanske?

Anonym sa...

jag har tänkt på att vi har den personalpolitik och de chefer vi förtjänar - på sin höjd kritiserar vi ledningens alla tokigheter över en fikarast - men är sedan snabbt igång med att leverera alla tokigheter!

Genom vår lojalitet har vi bundit ris åt egen rygg!

Anonym sa...

Kul att du är tillbaka.
Jag tycker att det är komiskt att man inom myndigheter försöker att göra något som är så subjektivt som lönesättning objektivt tex med Besta-kodning. Dom tänker dåligt i myndighetstopparna om dom nu alls tänker.

Anonym sa...

Ni som är så missnöjda varför stannar ni kvar...? Kan det möjligen ha med kompeten att göra, ni kanske inte får några andra arbeten? Fk är kanske en skydda verkstad till viss del...? Andra arbetsgivare ställer måhända högre krav på kompetens, flexibilitet och lojalitet än vad Fk gör!

Observer sa...

Äntligen!
Där fick vi in en riktig provokation!
Någon som vill bemöta?

Anonym sa...

Vi är många som försöker ta oss från Fk, men det visar sig inte vara så lätt. Det är ingen merit att ha jobbat inom Fk. Jag har till och med märkt att arbetsgivare drar lite på munnen när jag berättar att jag jobbar på Fk - det är ingen merit att komma med! Tvärt om anses Fk - och därmed även vi som jobbar där - vara en samling idioter!

Och i viss mån håller jag faktiskt med om det!

Anonym sa...

När lagändringarna får full effekt vid årsskiftet kommer vi som arbetar med sjukpenning att bli övertaliga, så det är nog en god idé att se om sitt hus och försöka finna arbete utanför kassan...

Anonym sa...

Visst är kompetensen relativt låg på vissa enheter inom kassan, det går inte att förneka men dock skall tilläggas att det inte är bättre ställt med kompetens hos vare sig landsting eller kommun, ej heller hos den sk privata sektorn. Har arbetet hos alla dessa "arbetsgivare" så jag talar av egen erfarenhet. Så skippa kompetensköret, det handlar att personalen på kassan förväntar sig respekt från ledningen. Tyvärr är det så att ledningen sätter ribban för klimatet på arbetsplatsen, behandlas personalen som skit leder det lätt till att.... det kan man lätt lista ut själv.

HJÄLP sa...

Varför vi stannar kvar? Faktum är att många tycker om sina arbetsuppgifter och känner att de gör en viktig samhällelig insats, trots alla ständiga omorganisationer, förändringar, centralstyrning, och ständiga ny pålagor utan ökad resurstillförsel.

Men detta är endast en del av verkligheten. Faktum är att det de senaste åren varit en orimligt stor andel av våra arbetskamrater som valt att lämna oss.

Jag jobbar själv som personlig handläggare, ett arbete som kräver akademisk examen, och jag är utbildad jurist. Det tar många år innan en nyanställd akademiker behärskar arbetets alla moment på ett riktigt tillfredsställande sätt.

På min arbetsplats har det varit väldigt många som sagt upp sig. Innan den senaste omorganisationen anställdes ca 20 nya medarbetare för att fylla luckorna efter den tidigare uppsägningsvågen. Mycket tid lades ned på utbildning, upplärning och handledning åt dessa nyanställda. Två år senare hade nästan allihop sagt upp sig. Endast ett fåtal finns kvar i organisationen. M a o slutar de flesta innan de lärt sig jobbet fullt ut. Resursslöseri är väl bara förnamnet. Att utifrån detta uppmana missnöjda medarbetare att säga upp sig vittnar väl bara om total omdömeslöshet.

Tokigare Fia efterlyser okonventionella protestmedoder, och visst vore det bra med en demonstration av något slag, eller en natinell namninsamling. Personligen tror jag att det son skulle bita bäst är att alla omedelbart började jobba strikt enligt processen, handledningar och metodstöd. Förmodligen skulle verksamheten då totalt kolapsa inom 3-4 veckor beroende på att det saknas personella resurser till att jobba på det sätt som centralbyråkratin begär av oss.

Tyvärr är det nog så att kulturen med centralbyråktrati, toppstyrning och okänslighet är så stor att någon förändring inte är möjlig utan att missförhållandena uppmärksammas på bred front inom massmedia.

Anonym sa...

Kan det vara korrekt, att det finns anställda som inte följer processer, vägledningar och medtodstöd...? Hur vet man då vilka resurser som behövs för att klara arbetet hos er...?

Anonym sa...

Hjälp har sannolikt helt rätt! Om vi strikt skulle följa processer, handledningar och metodstöd skulle vi inte hinna med handläggningen. Följden av detta skulle för somliga kunder bli katastrofal och uppmärksammas i pressen.

Förslaget är mycket bra men lojaliteten så hög att jag ändock misstänker att det är omöjligt att genomföra...

Som sagt - vi har kanske exakt den organisation vi förtjänar...

Sven Tycker sa...

Den anonyme som undrade varför vi stannar kvar på Försäkringskassan om det nu är så dåligt kan informeras om att vi är många som "gett upp". Väldigt många! Jag gjorde det för ett drygt ett år sedan efter mer än 33 år. Jag valde ett vikariat istället på annat håll. Ett vikariat som nu snart går ut. Och på dagens arbetsmarknad är det, som det ser ut i dag, snart arbetslöshet som gäller.

Det där med att byta jobb är lättare sagt än gjort.

Anonym sa...

Sven,

det är väl bara att hugga ett av dom 'normalt förekommande arbetena' som står till buds för såväl friska som partiellt oföra i oändlig mängd. :P

Skämt åsido, lycka till med jobbletandet, hoppas det går bra för dig.

Anonym sa...

Stämmer - vi jobbar snabbt och fel!
Hur ska vi annars hinna med den kolossala arbetsbördan som ligger på våra späda axlar?

Anonym sa...

Läs Arbetsmiljöverkets inspektionsrapport som ligger på FIA; våra problem är uppmärksammade - i alla fall lokalt!

Anonym sa...

Intressant rapport från arbetsmiljöverket. Ska bli spännade att följa fortsättningen.
Har funderat på en annan sak varför nämns aldrig NFP (försäkringspoolerna) i något sammanhang. Har ledningen glömt bort att det fortfarande finns en del i organisationen där människor fortfarande inte fått någon placering i den "fasta" org., där oron säkert är större än på många andra ställen och arbetstrycket vad jag förstår är minst lika tufft som i andra delar....har någon hört nåt??

Anonym sa...

SKRATT!!! ÄR DU TILLBAKA IGEN. TRODDE MAN HADE NYPT DIG I ÖRAT. ÄR DU SÅ BESVIKEN ATT DU INTE FICK FORTSATT FÖRTROENDE EFTER FK2.0

SES I KORRIDOREN SNART IGEN DÅ.

Sven tycker inte sa...

SNÄLLA. SLUTA GNÄLL OCH BYT JOBB!!!

Fick du dålig löneutveckling beror det ju på att du gjort ett asdåligt jobb!!! Varför skulle arbetsgivaren betala för inflationen om du gör ett uselt jobb. Ta din dåliga löneutvekcling som ett tecken på att arbetsgivaren tydligt visar att de inte tror på dig och byt jobb!!!

våga ta steget!!!

BÄSTABESTA sa...

PINSAMMA NI ÄR. Jag jobar enligt ensaprocessen och fixar det galant. fattar heller inte vad du snackar om när det gäller löneutvecklingen och besta. Jag jobbar i besta 12 och fick bra mcyket mer än inflationen äter upp. Kan ju bero på att jag gör ett bra arbete och inte ni.

Ju sämre ni jobbar, klagar och gnäller desto enklare för mig och alla mina polare att göra ett bra jobb. Hoppas ni inte säger upp er eller slutar, det är ni som får oss andra att se jävligt bra ut.

Anonym sa...

Hjälp måste ju vara årets värsta felrekrytering, En misslyckad jurist som inte kunde få jobb inom sin inriktning fick av misstag jobb på FK som PH. Ja,ja... vi kan ju inte rekrytera stjärnorna jämt...

HJÄLP sa...

Visst, har man inget att säga i sak så kan man ju alltid gå till personangrepp mot dem som försöker argumentera med sakargument. Men du/ni ska inte tro att jag är sur på er för de. Jag förstår ju att ni inte förmår bättre. Det är väl ditt/ert sätt att fungera i kontakten med åsikter som stör er förställningar om verkligheten.

Huruvida jag är en felrekrytering finns det nog de som är bättre skickade än du/ni att bedöma, mina chefer t. ex...

Föresten varför är det mer konstigt att en utbildad jurist tycker om sitt arbete på kassan, än t. ex en statsvetare, socionom, psykolog, beteendevetare, ekonom ellar någon annan akademisk inriktning som finns bland oss personliga handläggare?