onsdag 11 februari 2009

Pajkastning istället för resurser

Lyssnade idag på den särskilda debatten om Försäkringskassan i Riksdagen. Den var begärd av de tre oppositionspartierna med anledning av krisen inom kassavärlden. Som vanligt i riksdagen när det gäller interpellationsdebatter eller diskussioner utan konkreta beslutsförslag, övergick debatten snabbt i traditionell pajkastning a´la skylla på alla andra. Husmark-Persson skyller allt på den förra regeringen och den gamla kassaledningen. Oppositionen skyller allt på den nya regeringen. Men ingen är i dagsläget beredd att ge några löften om mer resurser till kassan. Alliansen pratar i stället om ytterligare sten på bördan genom det s k servicelöftet. Utökat krav på service och tillgänglighet men utan resursförstärkning. Man försöker också avfärda problemen med att det i stort sett är en medie-debatt, och att frågorna haussas upp för att misskreditera vår stackars socialminister!

Snart vet man inte vem kan kan lita på i debattten om kassan. Enligt vad Husmark-Persson sade i riksdagen har kassaledningen sagt att den svåra balanssituationen i somras berodde på att man "glömt" att semesterplanera! Vilket skitsnack! Jag har arbetat på kassan i 30 år och semesterplaneringen har blivit tajtare för varje år. Om det skulle var sant, dvs att vår kassaledning skyller på detta, innebär det att man idiotförklarat hela linjeorganisationens chefer och mellanchefer i ett svep. Anmärkningvärt! Det är ju inte heller så att semester var något som dök upp i samband med förstatligandet av kassorna. Den inträffar varje år, år efter år.....

Husmark-Persson och flera borgeliga företrädare från socialförsäkringsutskottet anförde också att de under åren haft löpande diskussioner och kontakter med kassans ledning. De säger sig inte ha fått sådan information som gett dem anledning att fundera över att kassaledningen inte skulle ha kontroll på läget. Min slutsats kan bara bli en: Vem fan är det som ljuger?

Oavsett vems fel det är att saker har blivit som dom är, ligger ansvaret på att rätta till det på regering och riksdag. Jag noterade att ca 98 % av riksdagens stolar stod tomma under debatten om Försäkringskassans situation. Jag förutsätter att de riksdagsledamöter som inte kunde lyssna på debatten inte var frånvarande på grund av ointresse, utan var ute på landets försäkringskassekontor och förhörde som om verkligheten.
En verklighet som alltmer skärmar sig från politikernas fantasibilder.....

Observer

15 kommentarer:

Anonym sa...

Tittade/lyssnade också en stund och det var väldigt ödsligt i lokalen. Ge oss bara de pengar vi behöver så vi kan sköta vårt jobb -basta!

Count1 sa...

Vore det inte lämpligare att diskutera den fruktansvärt diskriminerande lagstiftningen som införts som legaliserar trakasserier av sjuka människor.
Men detta kanske inte är intressant för Försäkringskasseanställda.

Anonym sa...

Tack Observer än en gång för ett sakligt inlägg.
Du börjar skärpa tonen. Frågan är om det spelar någon som helst roll i det politiska spel som pågår.
Antingen är CHP osedvanligt korkad, tom för att vara politiker, eller så är hon en slipad strateg. Jag tror dock mer på det förstnämnda.
Sign skrev för ett tag sedan att "aldrig har så många (FK-anställda)haft så få att tacka för så lite". Det synes gälla fortfarande. I övrigt måste jag säga att det är att kul att läsa Forum på TokFia. Var är moderatorn?? Har hon gått och gömt sig i Regeringskansliet?

Rätt så signifikativt att det knappt var någon som ville chatta med den här Ritter. Vad finns det att chatta om? Dialog, delaktighet, respekt, öppenhet m.m. existerar ju inte.

Hur skall man kunna ha en dialog med ansvariga när man inte vet VEM som är ansvarig? Kommer det ett svar är det av nonsenskaraktär, som Lars Arvidssons härom veckan.

Jag har fortfarande själv- bevarelsedriften kvar (efter ett antal påpekanden från närmaste chef) och vägrar skylta offentligt med mitt namn. Men, på det hela taget, det är inte kul längre.. Gör jobbet och väntar på den 25:e. Resten spelar ingen roll....
Uppgiven, desillusionerad medarbetare som väntar på pensionen..
Men det är för många år kvar!!
Sir v ÄHS

Anonym sa...

Ja ministern förnekar sig inte. Att skylla på semesterplaneringen är ju ett rent skämt.

Anställda sliter snart ihjäl sig och sen uttalar sig CHP i princip att allt är personalens fel som faktiskt har en semester som man enligt lag har rätt till.

Till Count1. Läs bloggen ordenligt. Det är inte handläggare som sitter och bestämmer om nya regler i sjukförsäkringen. Det är den folkvalda regeringen.

Att handläggare sitter och diskuterar detta är bortkastad tid. Dessa beslut tas långt ifrån den verklighet som FK anställda arbetar i. Att reglerna skulle ställa till ett helvete fattade de anställda långt innan de togs i bruk. Finns dock ingen som lyssnar på de längst ner i näringskedjan.

Anonym sa...

Jag har träffat CHP ett par gånger här på kassan. Hon är definitivt inte vare sig slipad, taktisk eller smart. Tvärtom det motsatta! Nu skyller hon ifrån sig på allt och alla för att själv undgå ansvar. Och enligt min mening så finns det flera som bär ansvar för att kassan nu förödmjukas på det här sättet. Naturligtvis CHP men i stor utsträckning Malmborg med sin rådgivare Granath och rekryteringarna från Posten: Maivor och Charlotte. Det krävs ju en särskild (hög) kompetens att förstå och se skillnaden mellan post/brev/paket m m och å andra sidan leveranser av socialförsäkringsersättning enligt lagstiftning innebärande myndighetsutövning. Tyvärr hade inte dom här personerna denna kompetens. Men det är extra jobbigt att de före detta länsdirektörerna som togs in i programmet inte kunde varna för den felsyn som den nya ledningen var inne på. Jättesvagt! Det handlar inte bara om Granath utan också Stjärnsten och Lindberg. Alla lika fartblinda och blickande framåt till hägrande nya befattningar i den nya kassan. Fy f-n vad dåligt!

Anonym sa...

Observer=> Det en GD inte kan visa på ett diariefört dokument har aldrig rapporterats. Jag är inte det minsta förvånad att H-P säger att hon inte har fått rapporter.

Count1=> "Vore det inte lämpligare att diskutera den fruktansvärt diskriminerande lagstiftningen som införts som legaliserar trakasserier av sjuka människor.
Men detta kanske inte är intressant för Försäkringskasseanställda." Inressant för försäkringskasseanställda? Njaej, vet inte riktigt om du menar att de försäkringskasseanställda borde diskutera den nya lagstiftningen. Till vilken nytta? Det borde vara mest intressant för våra politiker att debattera eftersom de försäkringskasseanställda aldrig har stiftat lagar!

Tokigare Fia sa...

Tycker att Husmark Persson kan ta semester...en lång en...riktigt lång...

Och till Count1; Vad tror du vi pratar om på fikat (i den mån vi har tid att ta nån)?

Anonym sa...

Jag jobbar på sjukpenning, yes.... och är j*vligt trött på det, trött på trötta kollegor, trött på mellanchefer, trött ledningen, förbannat trött sjuka på människor, men mest trött på människor som inte är sjuka utan endast är trötta på sitt jobb, trötta på sitt liv - människor som tror att sjukpenning är en rättighet som löser deras problem. Jag är även j*vligt trött på icke anställda på FK som tror sig veta hur en anställd på FK tänker och verkar, människor som utgår från att personal på FK har som mål att j*vlas med allt och alla. Som sagt, jag är en j*vligt trött medarbetare som inom kort kommer att säga upp mig och jag hoppas att flera medarbetare på FK gör det samma.

Anonym sa...

Jag och flera av mina kollegor söker aktivt andra arbeten...klart är att kassan helt kollapsat. Vi kommer inte att få de rätta förutsättningarna att göra ett tillfredsställande jobb och därför har jag taggat ner min ambition och jobbar numera bara med en sak i taget. Och jag kan inte annat än att skratta åt idioterna som försöker leda kassan. Och åt CHP.

Anonym sa...

Att vara trött på sitt jobb!
Från att gått med glädje till mitt jobb så är det nu pest o pina. Varje dag är ett tvång. Jag mår så jävla skitdåligt av att behöva gå dit. Men jag har inget val. Känner att jag snart "går in i väggen" "är utbränd". Vem hjälper mig då? Min arbetsgivare FK?

Anonym sa...

Hej,
jag tar tacksamt emot tips om Försäkringskassan.
Hälsar,
Annika Carlsson

annika.carlsson@dn.se

Den här hälsningen är bara till dig som är bloggaren, men du får gärna sprida vidare till kollegor.

Anonym sa...

Årets semester kommer bli väldigt kontrollerad, 2/3 ska vara på plats under hela sommaren.... högsta hönset ska godkänna den slutliga semestern....


Regeringen vill inte att kassan ska finnas kvar så som den ser ut i dag, den vill att privata aktörer ska ta över... det tycker jag man märker när de inte är villiga att ge kassan mer pengar och istället lägger mer på handläggarna som tex servicelöftet......

Anonym sa...

Allvarligt talat, Observer, vem som helst som hör CHP tala och interagera kring någon sakfråga under 20 minuter inser att människan besitter ett intellekt i nivå med en liten papegoja med patologisk pregnans för blåljugande, och f-n vet om inte papegojan ändå skulle vinna när det kommer till dynamiken.

Anonym sa...

Det vore intressant att höra dina kommentarer till att nu även Mikael Strömbäck lämnat, nu återstår bara Charlotte Ahlström så har alla arkitekter till förändringen försvunnit. Vad säger du? Vilka förutsättningar har den nya ledningen att ordna tills saker och ting och vad anser du är det viktigaste att ta itu med?

Anonym sa...

En reflektion. Det har blivit väldigt tyst från dom som hyllade FK:s organistion och hävdade att Observer m.fl bara ägnade sig åt allmänt gnäll och helst borde sluta.
Otäcka tanke men det kenske är "dom" som slutat de senaste månaderna.