onsdag 27 maj 2009

Den nya tidens arbetsgivare


Det har tagit mer än 40 år av långsam anpassning, men nu börjar det verkligen synas. De gamla översittarfasoner som härjade vilt på den privata arbetsmarknaden fram till mitten av 60-talet med SAF som hejarklack har nu anammats av den offentliga sektorn. Allt som oftast hör och ser man Arbetsgivarverket slå sig för bröstet och tala om "förnyelsen av arbetslivet". En förnyelse som till stora delar består av av försök att montera ner de anställningsvillkor som statligt anställda fått kämpa sig till med fackliga åtgärder. Det är en skrämmande utveckling.

På Försäkringskassan verkar man tro att alla regler och avtal redan är avskaffade. Moral kan man knappt stava till och personalhanteringen börjar likna en kvarleva från statartiden. Offret till produktionstemplets altare är så viktigt att man inte ens klarar att tänka klart längre. Sunt förnuft, empati och rättssäkerhet gäller antagligen inte internt i organisationen. Jag hörde från en kompis kompis kompis om en anställd som varslades för över en månad sedan om nya arbetsuppgifter. Den 18 maj skulle hon övergå till andra arbetsuppgifter, oklart på vilken ort. Idag skriver vi den 27 maj och hon vet fortfarande inte var hon skall jobba, med vad och vem som skall stå för hennes lön. När man frågar efter svar kan ingen ge några. Ingen, ingen i hela organisationen kan ge något svar, men beslut är fattat........ skall det va´så?

En annan kompis kom hastigt och lustigt på att han ville ha EN oplanerad semesterdag i juni. Svar från chefen: Nej, sommarsemestern är redan planerad och klar! Flexibelt ledarskap?

En tredje ville ha ledigt för enskild angelägenhet på grund av att hennes gamla mamma blivit sjuk. En ledighet som enligt praxis alltid beviljats. Chefens godtyckliga svar: Nej, sånt får man inte ledigt för, du får ta semester! Inkompetent ledarskap?

På min arbetsenhet försöker ledningen trolla med knäna. Trots att man erkänner att alla har rätt till sammanhängande ledighet under sommarmånaderna kräver man att produktionen skall vara på samma nivå vecka ut och vecka in hela året. När man äntligen insett att det är en matematisk omöjlighet hittar men den fiffiga lösningen: Övertid innan semestern. Helt plötsligt finns det pengar till övertid, men inte till personal. Man har knappt råd med dasspapper, men övertid, jodå......... Intelligent ledarskap?

Mitt i allt detta översvämmas kassan av nya yngre anställda med en besvärande historielöshet. Självklart är det bra om man trivs på jobbet, men det är viktigt att kunskapen om arbetslivets villkor och historisk kamp för arbetsmiljö, löner och inflytande förmedlas vidare. Personligen tycker jag att det är beklämmande att vi anställda skäller på varandra här på min blogg. Det är bättre om vi tillsammans, både här och på arbetsplatsen arbetar för allas gemensamma utveckling. Det tjänar både vi, kassan och allmänheten på.

Ett allt för tydligt exempel på total historielöshet handlar om lönerna. Någon höjde indignerat på ögonbrynet och frågade: Menar du att arbetsgivaren skall betala för inflationen? Ja, det är väl självklart, vem annars? Inflation har alltid varit lönedrivande och när inflationen ökar går priserna upp, så även priset på arbetskraft. Svårare än så behöver man inte göra det hela. Solidarisk lönepolitik, har varit och är fortfarande en av hörnstenarna i de fackliga organisationernas utgångspunkter. Men det innebär inte att alla skall ha samma lön. Det innebär däremot att alla kronor och ören inte nödvändigtvis behöver tillfalla de mest bredkäftade.
För den som är intresserad finns många skrifter om lönepolitik och lönebildning både ur historiskt och nulägesperspektiv. Jag har dock inte sett någon som förespråkar en sådan lönesegregation som vissa ger uttryck för här på bloggen.

Observer

15 kommentarer:

Tokigare Fia sa...

Så väl talat (och skrivet!) Jag håller med dig på samtliga punkter. Personalpolitiken är under all kritik, det finns ingen känsla för vanligt sunt förnuft längre, man behandlar folk som skit. Ja inte den stora gråa massan, men så fort någon har behov som sticker utanför det "normala" då träder en okunnig HR-organisation in och gör bort sig. De kan ju inte ens de avtal som reglerar vårt arbete. Vilket jag kan bevisa!

Och som vanligt kommer ju någon nu att skriva att det är fritt att säga upp sig. Jodå det är det, eller så kan man vara kvar och framföra sin kritik, sina åsikter och sina förslag för att bidra till en förbättrad arbetssituation och -miljö. För jag lovar er att jag för fram kritik även direkt till arbetsgivaren.

Anonym sa...

Sunt förnuft är inte att dåligt presterade skall ha löneökning på bekostnad av bra presterade. Om ni nu inte gillar arbetsgivaren, organisationen, ledningen eller livet inom FK. Varför tror ni då att FK vill betala er mer pengar än nödvändigt.

Svän tycker sa...

Åh nu är det HR avdelningen som gör fel enligt tokfia. Klart at alla kan göra fel. Men när skall ni våga titta på er själva och se hur fel ni är.

Anonym sa...

Håller med Svän. Varför vill ni bara vara negativa och kritiska till alla andra. Våga förändra er själva. Testa att se möjligheter istället för hinder. Letar vi fel så finner vi dem. Framgångsrika företag tillåter folk att göra fel, för vågar man det så vågar man också testa kreativa tankar som gör att vi utvecklas och tar språng framåt i utvecklingen. Allt är inte perfekt men vågar ni ge ert eget liv en chans eller väljer ni att vara negativa mot allt och anklaga alla andra förrutom er själv.

Någon skrev tidigare att det är ju de anställda som är organisationen och då är det ju faktist just ni, du och jag som misslyckas när FK misslyckas.

Anonym sa...

Vi har bättre eller lika bra läön på handläggar och utredartjänsterna som andra statliga myndigheter har. Vi har förmåner som en privatanställd bara vågar drömma om. Vi har möjlighet att prestera dåligt men aldrig få sparken, vi får extra lång semester, vi har flexledighe, vara ledig för tandläkare och sjukvård, medecin med mera.... Vi har ju grymma förmåner. Hur faan kan ni med. Skämmes!!!!

anna sa...

arbetsgivaren skall väl inte ge lön för inflationen utan att kunna ställa vissa krav på arbetstagaren, så som prestation, dne som presterar bäst utifrån arbetsgivarens ramar och regler bör ju få mest, den som presterar sämst bör ju få minst. svårare är det väl inte, elelr skall vi gå tillbaka till 50talet och har stegen där man får lön för ålder och anställningsår, eller stmodellen där alla får en procentsats utan att man tittar på prestationen. NEJ TACK. det gynnar bara de som inte vill jobba eller vill prestera i organisationen.

Observer sa...

Intressant. Anonym håller med Svän, trots att Sväns kommentar då ännu inte publicerats. Alltså har anonym och Svän diskuterat frågan med varandra. Bra att bloggen skapar diskussion, även om jag inte tycker likadant som Svän m fl. Men lite konspiratoriskt känns det, är det AG som talar?

Anonym sa...

Husbondens röst. ;)

HJÄLP sa...

Håller med Observer. Det är inte bara avslöjande att någon anonym håller med om ett inlägg som inte hunnit publiceras, utan det är än mer uppseendeväckande att fem inlägg, alla i samma anda, är författade samma dag kl 21:28, 21:29, 21:32, 21:35 och 21:38.

Ett tag trodde jag att det fanns en organiserad mobb som hemsökte denna blogg med en fascistoid agenda, men nu undrar jag om det inte är fråga om en ensam person som uppenbart upplever sig själv som bättre, och mer värd än alla andra. Årets fiskmås?

Anonym sa...

Varför censurerar du inläggen? varför måste du godkänna dem först innan de kommer ut? Du är anonym och kör med censur. Känns väldigt skumt.

Tokigare Fia sa...

Anonym och Svän m.fl: På vilket sätt innebär mitt inlägg att jag "bara är negativ och kritisk"? Vad kan ni ha för uppfattning och kännedom om den saken? Ni har ju ingen aning om vad jag sysslar med och hur jag beter mig i förändringen. Och jag måtte vara populär hos ledning och chefer eftersom min löneutveckling varit MYCKET god. Och då har jag som sagt ändå fört fram kritik, konstruktiv brukar jag få höra, även till lönesättande chef och andra i ledande befattning. Det går sällan att bråka och skrika sig till en bättre lön. Efter min tid som fackligt engagerad så vet jag hur det funkar. Det är ett gott arbete som leder till högre lön.

Och när det gäller HR´s fel eller inte...Ja du Svän, nog borde väl en HR-organisation kunna de avtal som reglerar myndighetens arbete? Nog borde väl åtminstone HR-chef ha koll på vad som gäller?

Det faktum att man kritiserar andra innebär väl inte att man anser sig vara felfri själv? Jag har ändrat mitt arbetssätt många gånger under min tid på den här arbetsplatsen.

Jag håller med om att lönen ska sättas utifrån prestation men det är frågan vilka kriterier som ska styra.

Och jag kommer aldrig att bli tyst för att några anser att man ska acceptera allt, svälja allt utan egen reflektion. Jag tror nämligen att det blir bättre om även vi som vågar föra fram kritik säger vad vi tycker. Jag inbillar mig inte att förändringar, fel, tossigheter görs på grund av ondska. Den enskilda människan, chef eller inte, HR-anställd eller övrig är ju bara människor och ibland tänker man fel, ibland blir det galet. (JA det gäller även mig) Men är det inte bra då att vi som hinner reflektera över sånt faktiskt säger det så det finns möjlighet att göra något åt det?

Eller är det någon form av diktatur ni vill ha, ni som inte kan tåla att kritik förs fram här på bloggen?

Anonym sa...

Eftersom vi människor är lika aporna exprimenteras friskt på dem.
Vid ett expriment fick två schimpanser en uppgift att lösa tillsammans. När det klarat uppgiften belönades dom med var sin liten gurkbit. I senre skede skulle de lösa samma uppgift men då fick den ene en lika dan gurkbit som tidigare men den andre fick smarriga vindruvor. Den schmpans som då fick gurkbiten började sura och sabotera samarbetet och resultatet bev sämre.
Med detta kan sägas att vi som primater liksom aporna är känsligafr orättvisor och obegriplig inkonsekvens.
Detta expriment gillas inte av ekonomer men det är upprepat många gånger.
Tack för ett trevligt inlägg!

Observer sa...

Varför jag censurerar inläggen? Det gör jag inte. Jag vill bara godkänna dom innan de läggs ut. Har tidigare råkat ut för både vidriga obscena och rasistiska inlägg. Jag ansvarar för vad som läggs ut på bloggen, och då kan man inte tillåta vilket skit som helst. Men jag sitter inte och väljer och vrakar vilka som skall läggas ut, allt som är rumsrent kommer med.

Anonym sa...

toki fia, härligt att höra att du "vågar" komma med förbättringsförslag till chef, grupp, medarbetare och ledning, samt att du fått ett bra lönelyft "trots" detta. Det är ju precis dety som organisationen går ut på, att vi alla tar ansvar, inte bara sätter oss ner och kritiserar i sluten grupp men vågar inte förändra elelr följa en förändring. Bra jobbat!!!

HR-chefen har ju inte som uppgift att vara specialist på våra avtal, det är ju därför HRVP eller HR-Specialisterna finns. Sedan har HR garanterat dpliga medarbetare också, likväl som resten av organisationen har det på vissa ställen, detta gör ju inte att en hel avdelning är kass eller inkompetent.

Anonym sa...

Hittills har inte läst något i den här bloggen som jag inte hållit med om!
Så välformulerat sätter du fingret på precis varje problematik jag själv upplever dagligen på mitt kontor.
Jag är förvisso en av de där unga nytillskotten med akademisk bakgrund, men det betyder inte att jag är blind. Den identitetskris som FK verkar genomgå- myndighet-profitdrivande företag-myndighet-vem vet?- chockerar mig djupt. Dels på grund av den effekt jag märker att den har på mig och mina arbetskamrater, och dels för hur den påverkar arbetet och därmed i förlängningen de försäkrade.
Så, snälla fortsätt rapportera. Det är en tröst att man inte är ensam om sin uppfattning.