onsdag 25 november 2009

Tomten har klätt av sig naken!Jag har med spänning följt århundradets debattfråga inom Försäkringskassan. HR-ledningen har så här i bråda adventstider låtit meddela att årets julklapp till alla anställda tyvärr frusit inne.
För att rättfärdiga ett så drastiskt beslut skyller man på att sakanslaget till administration av aktivitetsersättning inte räcker till.

Här gör tomten sitt första misstag; De flesta anställda är tillräckligt intelligenta för att förstå att det finns olika konton för försäkring och administration. Djup indignation uppstår hos många anställda, forumet för debatt fylls av åsikter om brist på uppskattning, felaktiga signaler, dåliga ursäkter och t o m dåliga ledningskunskaper om vårt budgetsystem. Andra skyndar till försvar och menar att julklappen ändå är så värdelös att det kvittar.
Andemeningen blir ändå att flertalet debattörer tycker att det är en principfråga som handlar om att man som anställd saknar bevis på uppskattning.

När debattinläggen börjar bli pinsamt många och kritiska gör tomten sitt andra missstag.
Raskt kastar sig tomte nummer två in i debatten.Nissarna stöttar nämligen varandra.  Tyvärr är den tomten så nybakad att han ännu inte tillgodogjort sig kulturen inom kassavärlden. Ännu större indignation uppstår bland kassans anställda och debattsidan fylls med löpmeter efter löpmeter med arga inlägg. Det dröjer några dagar av retoriskt pajkastning innan den tomten inser att det är bäst att dra ner luvan, äta upp gröten och tassa ut ur debatten. Han bör nog låta det tummade exemplaret av Soldf (Soldaten i Fält, militärens "bibel") stanna i benfickan nästa gång........

När debattens vågor går som högst inser själva tomte-mor att det är dags att lägga sordin på missnöjet. Högt i tak, ja kanske, men nå´n jävla ordning får det väl vara även på Försäkringskassan. Här gör tomten ett misstag för tredje gången. Tomte-mor rapar glögg och säger:
"Jag hoppas, och tror, att ni alla vet att de ansträngningar ni alla chefer och medarbetare gjort under det här året för att få Försäkringskassan på rätt köl igen är väl kända och högt uppskattade av ledningen. Försäkringskassan är bättre idag än den varit någonsin tidigare, och det kan vi alla stolt konstatera att vi varit delaktiga i att åstadkomma."

Inte ens tomte-mor inser att det var ju just detta hela debatten handlade om, nämligen bristen på visad uppskattning. Att tomte-mor nämnde cheferna först gjorde ju inte saken bättre..........
Flertalet kassanställda är nu så luttrade att det inte längre räcker med en klapp på axeln och några väl valda ord. Det behövs andra åtgärder för att få kassans fotfolk att känna att den arbetsinsats de gjort och gör betyder något!

Vad många dock missat är att tomten redan har delat ut flera av årets klappar:

-   Semesterstopp över jul och nyår, på vissa enheter hela december och januari.
-   Övervältring av balanser från delar av organisationen till andra.
-   Nya dagsfärska beslut om koncentration av arbetsuppgifter med pendling eller arbetslöshet som nyårspresent.

Frågan är väl om man vill ha några julklappar överhuvudtaget?

Avslutningsvis kan man väl fundera över kassaledningens taktiska eller otaktiska informationsstrategi:
Om man hade tänkt sig att köpa in några julkllappar centralt så hade upphandlingen påbörjats för flera månader sedan. Eftersom den inte skett kan man misstänka att beslutet togs redan då, någon gång i somras eller tidig höst. Konstigt att man väntar ända tills nu med att delge de anställda detta.
Professionell ledning eller tomtar på loftet?

Observer


7 kommentarer:

Anonym sa...

Vilket kvalificerat s..itsnack av tomtemor att Försäkringskassan är bättre nu en vad den någonsin varit.
En total dumförklaring av de flesta anställda. Vem försöker man lura egentligen ??
1. egen personal
2. politiker
3. media
4. allmänheten
5. sig själv
Sweet dreams

Anonym sa...

Träffsäkert inlägg !
Märkligt nog så sjösätts kassans nya reklamkampanj för tv nu i dagarna, varav den ena reklamfilmen är hela fem minuter lång, undrar just vad det kostat ?

Anonym sa...

Hjälp, jag kan inte sluta skratta trots att det egentligen är väldigt sorgligt det hela. Du har nog överträffat dig själv i den ädla skrivkonsten. Det är inte bara otroligt roligt och intelligent skrivet utan tyvärr väldigt sant.

Sven Tycker sa...

Enligt uppgift kostar FK:s kampanj för att försöka lura svenska folket att tro att FK fungerar bättre nu än någonsin totalt 10 miljoner. Jag läser i dag i Computer Sweden att "Fiaskot kostar Logica miljoner". Det handlar om att "Huvudkonsulten för det totalhavererade projektet kompenserar Försäkringskassan" med, just det, 10 miljoner.

Anonym sa...

på tre år har vi gjort oss av med 4000 personer och vi klarar oss bra mycket bättre utan dem då de verkligen inte gjorde rätt för sin lön. Nu skall vi bara slippa er som inte vill vara på FK längre, men det fixar vi 2010. Inte faan är ni värda någon julklapp... och varför skulle arbetsgivaren överhuvudtaget ge ut jkulklapp till otacksmama idioter som er. Ni bara kräver men ger aldrig något tillbaka.

Anonym sa...

varför tror ni att ni har rätt till semester över jul. LÄs semesterlagen för faan. ta inte massa förgivet. tror ni att alla verksamheter i sverige stänger över jul eller och att alla har ledigt.

egenföretagare sa...

Fy faan vilka bortskämda småbarn ni verkar vara. en statligt finansierad verksamhet (läs skattepengar) som skall betala ut en socialförsäkring och ni gnäller över att inte få statligt finansierade julklappar samt gnäller för att ni inte får ledighet. NI får väl ta ledigt när kunden tillåter det.