måndag 7 december 2009

Dom skjuter på pianisten - och dirigenten är tondöv!

Äntligen!
En debatt värd namnet och i en fråga som handlar om liv och död!
Sällan eller aldrig har väl en regering och framförallt en minister anklagats för ett sådant svek som Husmark-Persson. Och det känns riktigt bra. Hon får vad hon förtjänar. Hon har konsekvent under de senaste åren skyllt allting som händer inom socialförsäkringen på andra än henne själv eller politiska beslut fattade avAlliansen. Om vi väntar ytterligare en vecka så är det säkert August Palms fel att 15 ooo förtvivlade människor står utan försörjning vid årskiftet. Men dom ska å andra sidan inte yvas över det, Sven-Otto Littorin står på deras sida med plånboken i hand! Om det visar sig vara Monopol-pengar han har att dela ut klarnar väl framöver.......
Det ska bli mycket intressant att se hur långt regeringen är beredda att backa innan årsskiftet.

Tyvärr ser man i både massmedia och på privata bloggar en ganska intensiv kampanj även gentemot Försäkringskassan. Jag har väl också gett kassan en släng av sleven ibland, men jag uppfattar inte min krtitik som orättfärdig. Jag tycker däremot att det är osakligt att skylla den uppkomna situationen på Försäkringskassan. Taskig lagstiftning ger taskig tillämpning, så enkelt är det. Dessutom har Försäkringskassan likväl som både fackliga och andra intresseorganisationer ett antal gånger påtalat det orimliga med den bortre gränsen i rehab-kedjan.

Jag ser däremot andra bekymmer med att både Husmark-Persson och andra slänger skit på min arbetsgivare. Förr fanns det något som kallas civilkurage. Det saknas uppenbarligen hos Husmark-Persson, men tyvärr verkar det saknas även i kassans ledning. Jag begriper inte hur dom kan få gömma sig bakom underhuggare som Svante Borg, Birgitta Målsäter och en överstinn informationsstab. Man läser i Aftonbladet att socialministern minsann "tar Försäkringskassan i örat"! Jaså, och Försäkringskassans ledning låter det ske ostraffat?

Det är inga problem om man tar Adriana Lender eller kassans politiska ledning i örat. Det skiter vi faktiskt i. Problemet uppstår istället när kassans ledning inte står upp och försvarar organisationen och dess anställda. Anställda som varje dag tvingas fatta beslut med hänvisning till politisk inkompetens och dessutom tvingas ta skit för det.
Här vore det på sin plats att Lender & Co tog ett ledningsansvar men ledningen kniper käft likt en strykrädd skolklass som riskerar sänkt ordningsbetyg och indragning av roliga timmen på grund av en elak rektor. Ynkligt , mycket ynkligt!

För mig känns det sveket värre än Husmark-Perssons svek gentemot medborgarna. Hon står i alla fall för en politisk vilja, eller åtminstone att vilja men inte kunna. Kassans ledning däremot verkar ha förlagt både notställ och taktpinne.........

När får vi en ursäkt, Adriana Lender?


Observer

12 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Jag är en av dom som blir utförsäkrad.Jag lever med värk i axlar.nacke,händer rygg helatiden.
Det känns i bland som att hela min familj skulle må bättre utan mig,då min ständiga oro för vad försäkringskassan ska hitta på gör att det ibland känns som jag bara inte vill vara med längre.
Tack för en bra sida!

Anonym sa...

Observer,

civilkurage kan behövas lite varstans, faktiskt.

Keep the good work up!

P.S. Har bruntungorna försvunnit förresten från kommentarsfälten, nytt jobb kanske ?

Anonym sa...

Jag har under många år samarbetat med FK-personal. Dom klart flesta är verkligen både kunniga och medkännande människor. -Men tyvärr - dom senaste åren harjag träffat motsatsen. Jag har tvingats lyssna till föreläsningar av FK-personal, fulla av vad jag anser vara förtal mot gruppen sjukskrivna, staistik fulla av felaktighter och lögner, skönmålning av det nu genomförda och kritiserade lagförslaget osv osv.
Jag förstår att ni på FK har det jobbigt. Många av Er som har kompetens har ställts mot dom som bara tror att dom deltar i någon typ av såpa och att sk man fram är det bara bilda pakter och rösta bort dom som står i vägen.
Det är riktigt välgörande att läsa din blogg. Du med flera är värd all respekt. Du är ett motgift mot dumhet, hoppas att du orkar kämpa på!

Anonym sa...

Byt jobb om du inte klarar av att vara lojal mot din arbetsgivare. Du behöver inte gilla politiken och systemet, men det är ynkligt att vara anonym och tuff framför dataskärmen medan du utför ett arbete du inte tror på. Du borde istället engagera dig politiskt och inte längre vara anonym.

Hälsningar från en annan anonym

Observer sa...

jaså, och vem är min arbetsgivare?
Jag har tidigare sagt att som statligt anställd måste min lojalitet i första hand gälla mot de som finansierar mitt jobb, nämligen allmänheten. Jag tillhör dessutom denna allmänhet själv och har rätt att som skattebetalare kräva att en offentlig myndighet fungerar. Jag har inte vid något tillfälle angett på denna blogg vad jag arbetar med inom Försäkringskassan eller att jag inte tror på det arbete jag utför. Försäkringskassan administrerar ju faktiskt en hel del annat än sjukpenning. Jag tror däremot fortfarande inte att det är läge för mig att häva min anonymitet om jag förväntar mig att kunna behålla mitt arbete. Men jag lovar, när det är möjligt skall det också ske!
Meddelarfriheten kan ju synas vacker på papperet, men det finns en verklighet som visar annat!

Anonym sa...

Fel att dra hela försäkringskassan över en kam, det mesta man läser i media handlar just om sjukpenning. Det finns avsevärt många fler ärendeslag i FK. Så försäkringkassan är inte enbart sjukpenning och nej de anställda är inga grymma tyranner. De följer de lagar och regler som regeringen har satt upp.

Anonym sa...

Ja Observer! Stor risk finns att kritisera. Läs Svante Borgs undanskymda kommentar till någon som varit inne och kommenterat på Aftonbladet. Den ligger på LFC:s sida och jag tror inte många har sett vad han skrivit.

Anonym sa...

Observer!
Jag blir arg av din blogg. Vi är väldigt många inom Försäkringskassan som inte alls delar dina åsikter.

Anonym sa...

du är vårt hopp

Observer sa...

Jo man tackar för tipset!
Läge för bredsida!

Observer sa...

Självklart att det finns många inom kassan som inte delar mina åsikter. Jag har full respekt för det. Hoppas att det också finns motsvarande respekt för mina åsikter. Och du som blir arg, sök för det, du har toleransproblem.

Anonym sa...

Är det bara jag som kassa-anställd som inte känner igen beskrivningen att tidigare tvångspensionerades alla sjukskrivna vid ett års sjukskrivning? Jag har arbetat med rehabilitering i mer än 30 år och aldrig har då jag pensionerat någon försäkrad för att de varit sjukskrivna så länge. De som har behövt rehabilitering för att komma tillbaka i arbete har fått det och jag har då varit den som bevakat/stöttat till att rehabiliteringen kommit till stånd De enda som jag har föreslagit sjukersättning för är de som haft en funktionsnedsättning och arbetsförmåge-nedsättning som har varit varaktigt nedsatt. De som fått tidsbegränsad sjukersättning är de som endera väntat på återställande medicinsk rehabilitering eller där annan rehabilitering som beräknats ta minst ett år framåt i tid pågått.
Det har ju alltid varit en bedömning framåt i tid som har gällt och inte en sjukskrivning bakåt under ett år.

Husmark-Persson försöker vid alla tillfällen ge sken av att det är synd om de sjukskrivna som inte fått rehabilitering av FK.
Jag kan ju naturligtvis inte svara hur arbetet har bedrivits över hela Sverige men på de kassor där jag har arbetat, Uppsala läns, Värmlands läns och Västernorrlands läns allmänna försäkringskassa har personalen över lag försökt att se till att de som behövt rehabilitering också har fått det.
Men det är väl fråga om röstfiske.