fredag 11 december 2009

Så startar man en intern motståndsrörelse!Idag har jag valt att publicera en artikel som finns publicerad på Försäkringskassans interna webb, av mig tidigare kallad Tok-Fia. Den lades ut den 4 december, och att den överhuvudtaget publicerats och dessutom fortfarande ligger kvar är anmärkningsvärt. Men är det Tok-Fia så är det.....

Här är artikeln i sin helhet:

"Tankar till åsikter om Försäkringskassan i Aftonbladet 3 december
2009-12-04
Åsikterna framförs i och för sig i ett sk kommentarfält till en artikel men det är många av er som reagerat varför jag vill reagera lite själv.

När jag läser vad signaturen Monica Alm, som säger sig jobba på Försäkringskassan, skriver i sin kommentar blir jag först förbannad över den bild av kassan hon målar upp. Även om jag inte jobbat här speciellt länge har jag nu hunnit prata med ganska många av dem som möter "mycket sjuka människor". Min uppfattning är glasklar. Våra medarbetare bär sjukförsäkringens villkor, med dess svårigheter och skavanker med högburet huvud. Dagligen både tas och meddelas svåra beslut. Över 80 % nöjda kunder talar sitt tydliga språk.

När jag läser insändaren igen blir jag lite lugnare. Läs den och notera att nästan alla sk kritiska punkter hinns med på 180 ord trots att anslaget är förtvivlat. Den samlade tonen blir därför överdriven och sätter ned effekten hos många läsare.

Jag resonerar såhär.

Den samlade debatten som nu pågår i nästan alla medier, där faktiskt mer och mer ansvar utkrävs av vår uppdragsgivare, gör att en ensam "insändare" nog inte påverkar opinionen nämnvärt. Insändaren är publicerad och snart färdigläst och denna skada, där delar jag er uppfattning, kan inte göras ogjord. Den är dessutom svår att bemöta utan att göra självmål eftersom vi inte skriver anonyma svar på insändare. För vad skall vi säga!

Det jag vill säga är: Monica Alm om du nu finns i mina led, sluta far med osanning på dina kamrater. Vi är många chefer och medarbetare som vill ta en konstruktiv diskussion med dig. Om du medvetet väljer bort dialogen, skaffa dig ett annat jobb....

Men jag tror nog egentligen att det är någon annan med lindrig förståelse för vårt värv som försökte sätt ett skott i vattenlinjen men sköt över målet.....

Jag spar på amunitionen till angriparen kommer inom skotthåll, således inget svar på insändaren/kommentaren..

/Svante Borg"
___________________________________________

Monica Alms kommentar i Aftonbladet hittar du här:
http://www.aftonbladet.se/publicPage.action?userId=153700
___________________________________________


Finns det fortfarande någon som undrar varför man väljer att vara anonym om man har åsikter om Försäkringskassan och råkar finnas i de anställdas led? Detta är inget extremfall. Inget olycksfall i arbetet. Detta är det höga s k "debattutrymme" vi anställda lever med idag!

Svante Borg är en av de högre cheferna inom Försäkringskassan, nyligen anställd efter avslutad militär karriär.
Jag inbillade mig att en av grundteserna med att ha ett militärt försvar var att försvara de mänskliga fri- och rättigheterna. Däri ingår bland annat vår grundlagsfästa yttrande - och meddelarfrihet. Men det kanske Svante Borg inte fick lära sig och kanske var det så att han inte lämnade det militära helt frivilligt? Om han var lika skjutglad där så förstår jag att det var dags för sorti.

Att snoka reda på typ det 163:e kommentaren till en artikel i Aftonbladet och göra affär av på detta sätt tyder på bristande kunskap i lag och rätt. Men tid verkar herr Borg ha gott om.......

Nåväl, ett sånt här klavertramp får bara inte passera obemärkt. Jag väljer att publicera på detta sätt, andra får välja om Borg skall anmälas.
Det finns dock en annan aspekt av Borgs erfarenhet från det militära och det är att med ett sådant ledarskap som han företräder kommer motståndsrörelsen bara att växa sig större och större!

Observer

PS. Notera att Borg med förkärlek avslutar sina meningar med många punkter. Något som jag själv ofta använder. Kanske Borg och Observer är en och samma person............? DS.

36 kommentarer:

Anonym sa...

Som jag förstår det har Svante redan gjort sig ett namn för klavertramp, även hos FK. Man kan gärna goggla på honom för hans tidigare eskapader.
Men han borde ju kunna stava rätt på ammuntion.

Anonym sa...

PS. Jag kan inte heller stava, men jag är inte i alla fall militär. ds

Anonym sa...

Det är underbart att läsa denna sida med komentarer och allt. Vi är många som håller med dig och de som inte gör det undrar jag varför skall de kritisera denna blogg? Kan inte någon av alla dessa anonyma människor starta en egen heja FK blogg? Kör på observer, vi behöver varann mer nu än någonsin nu när året närmar sig sitt slut.

Anonym sa...

Kämpa på observer, jag hoppas du är min handläggare! Sjuk och rik, kan därför vara lite kaxig mot fk :s regelverk, men stöter på de som inte har den förmånen. Var är vi på väg, självklart kan folk bli sjuka -hjälp dem. Världens friskaste befolkning med nära 80 % i arbete, självklart har vi då även bland de sjukaste.I tex Frsnkrike med 30 % i arbete så blir många sjuka inte en siffra i statistiken, de bara tynar sakta bort.....

Anonym sa...

Inte är det väl han ...Chefen för Livgardet, överste Svante Borg, har använt tiousentals kronor från en försvarsstiftelse för att bjuda officerskolleger på vin och sprit.
http://www.expressen.se/nyheter/1.1181768/overstens-spritkupp

Observer sa...

Jovisst är det han. Eller hans tvillingbrorsa om man skall döma av bilderna. Kunde visst inte skilja på kontona där heller.Och så undran man varför det finns så lite förtroende för ledningen.

Anonym sa...

Vilken omoralisk oetisk människa denna Svante Borg är. Dessutom bryter han mot lagen då han använder pengar på ett felaktigt sett...

Hur i allsin dar kunde han rekryteras till Försäkringskassan. Kommer den här artikeln till allmänhetens kännedom kommer FK ytterligare att förlora image och förtroende hos allmänheten...

Sanningen överträffar dikten. Åter igen.

Anonym sa...

Nu har ni en given festfixare:). Vilket omdöme att anställa honom....

Anonym sa...

Jag undrar så, vilka förfärliga saker Monica Alm har sagt!? Lyckas inte med angiven sökväg.

Observer sa...

Här är hennes inlägg:
" HJÄLP !!
Tyvärr jobbar jag på försäkringskassan och har stor ångest dagligen. Jag möter dagligen gråtande och förtvivlade mycket sjuka människor. Jag måste tyvärr lyda orimliga direktiv och order från mina chefer. Jag är tillsagd att leta mycket noga efter brister och otydligheter i tex läkarutlåtanden så att jag kan neka sjukpenning eller sjukersättning. Vi är beordrade att säga NEJ i nästan alla lägen. Vi ska inte ta hänsyn till något. Försäkringskassans chefer vet att få orkar överklaga till domstol. Vi praktiskt taget "skiter" hur människor öde blir. Vi har våra produktionsmål att uppfylla och att sänka ohälsotalet. Inget annat räknas. Medmäsklighet NEJ ! Omtanke NEJ ! SERIÖS REHABILITERING NEJ NEJ Om det ska bli någon förändring måste personerna som jobbar på regeringkansliet bytas ut, och det snabbt. När jag gjort undantag och godkänt fortsatt sjukersättning har jag fått en ordentlig utskällning och hot om omplacering. Gissa hur jag mår?! Finns det någon som har ett jobb att erbjuda där jag kan arbeta med stolthet och glädje?? Där jag kan hjälpa mina medmänniskor och inte behöva ignorera dem"

Anonym sa...

Det Monica Alm skriver låter precis som min arbetsdag på FK...en korrekt beskrivning i min mening!

Anonym sa...

Att Svante Borg blir så upprörd över denna kommentar är ju märkligt. Det som beskrivs är ju inte så osant precis. Om han och/eller ledningen tror att verkligheten är så olik den beskrivna så har inte deras inställning läckt igenom hierarkin ner till oss handläggare.

Anonym sa...

Jag går gärna med i motståndsrörelsen. Hur får vi som vill vara med kontakt med varandra?

Anonym sa...

Ledarskapet inom FK verkar vara lika dåligt som tidigare. Jag njuter nu av min fritid efter drygt 40 år inom FK. Alla tidigare högre chefer som startade raseringen av FK med start 2005 och framåt har ju slutat. Men tydligen tar man in nya icke-ledare. Fy f-n för ett sådant svar som denna Borg har levererat. Jag skäms och jag känner med alla anställda som ska behöva ha ett sådant ledarskap. Dessvärre sitter han ju så högt upp i hierarkin så att han påverkar hela FK-verksamheten och inte bara inom LFC-området. Tack Observer för att du ger spridning av detta.

Anonym sa...

Vilken titel och position ar Svante Borg inom FK? Vad har han för makt? Vem har han ersatt?

Observer sa...

Svante Borg har titeln Försäkringsdirektör. Han basar för ca 60 stycken försäkringskontor över hela landet. Dessa är i sin tur uppdelade i fyra regioner med varsin chef, och därunder kontorschefer.Han började sin anställning på FK 1:a april i år. Han är direkt underställd generaldirektören Adriana Lender. Inget aprilskämt, tvärtom, Adriana Lender presenterade honom med orden:" Jag är mycket glad att vi lyckats locka Svante Borg till Försäkringskassan. Han har en gedigen erfarenhet som chef och ledare och han är mycket väl insatt i vad det innebär att arbeta i offentlig verksamhet".

Så upp i givakt, bara!

Anonym sa...

Jag gillade slutklämmen, det blev lite Twilight Zone över spekulationen ...

Militärt ledarskap lär ju vara någonting alldeles extra, jag börjar skönja vad som döljer sig bakom begreppet, skulle vara kul att ta del av killens vitsord.

Anonym sa...

Jag tycker att författaren till bloggen och de andra som frekvent besöker den här bloggen bör ta en funderare över hur kritik ska framföras. Det är nämligen skillnad på konstruktiv och nyanserad kritik och allmänt gnäll och förföljelse av enskild person.

Men jag vet redan nu vilket ert argument för fortsatt anonymitet blir. Jag gissar att det som vanligt är er rädsla för repressalier som rättfärdigar ett fortsatt gnällande i dunkla forum.

Ni har tidigare efterfrågat civilkurage från ledningen. Var är ert civilkurage? När ska någon från detta forum stå upp för sin åsikt?

När det gäller insändaren om Monica Alm så kan man ju tolka den på många olika sätt. Att ni i det här forumet väljer att utgå från att Borg vill "hota" till tystnad och dessutom göra det publikt och officiellt säger mer om er än om Borg. För egen del tolkar jag svaret som ett sätt att stå upp för medarbetarna på kassan eftersom-vilket kan vara överraskande för er- verklighetsbeskrivningen inte delas av alla på Försäkringskassan.

Men jag har förståelse för er kritik och jag försöker vara så objektiv och nyanserad jag kan i min kritik.

Försöker ni vara det också?

Anonym sa...

Intressant att alla verkar vilja tycka till om så mycket inom FK. Varför vågar inte någon ta debatten med Svante själv istället för att bara anonymt kritisera?

Observer sa...

Jaha, kloka synpunkter, men även dom under anonymitetens flagga. Varför?
När det gäller Svante Borg får han ha vilka åsikter han vill. Vad jag försökte få fram är att det är förbjudet att ens försöka lukta sig fram till vem Monika Alm är. Hela Borgs debattinlägg andas att han redan konstaterat att Alm inte är kassaanställd. Hur vet han det?
Och varför spiller han så mycket krut på en kommentar i Aftonbladet som säkert 98 % av kassans anställda inte hade en aning om innan han basunerade ut det på vårt intranät?
För övrigt har ju Borg redan angett tonen i sitt debattklimat:
Sök nytt jobb om det inte passar!

Anonym sa...

Jag råkar veta att det var från våra egna medarbetarled i Stockhom som impulsen kom om artikeln eftersom ganska många av oss tog illa upp av verklighetsbeskrivningen. Detta framfördes till våra chefer och sedan i snabb takt till Borg som ville visa stöd. Så med andra ord var det inte Borgs som letade fram en insändare på undanskymd plats.
Visst skulle Borg kunna välja att avstå från att kommentera insändaren men om jag får gissa uifrån det aktuella klimatet i den här bloggen så hade det varit att "strunta" i medarbetarna. Min fråga till dig är återigen om du anser dig själv vara objektiv eller har ambitionen att vara det? Jag tror nämligen att oavsett vad ledningen gör just nu kan du nog hitta fel i det.

Observer sa...

Utan Borgs tyckande på vårt Intranät hade jag inte heller haft en aning om Alms bravader i Aftonbladet. M a o så hade det inte blivit något om Borg här utan hans egen impuls.
Jag har aldrig ens antytt att jag skulle vara objektiv eller sitta inne med någon sanning. Jag har förstått att det finns både de som delar min uppfattning och de som inte gör det!

Anonym sa...

En fundering jag har är varför vissa tar så illa vid sig av kritik (inkl Borg) från massmedia m fl. Det är som att nuvarande regelsystem innehåller ett personligt ansvar.
Men jag har inte röstat på denna regeringen. Jag behöver inte stå upp till försvar för den nyliberala sjukförsäkringen!
Men jag tycker trots allt att jag kan göra ett gott arbete, att prata med de människor jag har att hantera. Jag behöver inte göra mig till en byråkrat utan informera, förklara, göra planer,försöka avsluta sjukskrivningar utan att vara repressiv, så gott det går.

Anonym sa...

Snyggt jobbat Observer, kul att även ledningen för FK inte kan låta bli att kommentera dig eller är det Axen och Co som själva är här? Att klaga på anonymitet och sen inte själv skriva ut sitt namn, vilket stolpskott. Självklart måste du kämpa på i anonymitet annars kväver ledningen snart det. Lycka till och God Jul

Anonym sa...

Ta mej tusan, har du inte fått ut självaste Borg att delta med anonyma inlägg på denna blogg! Utmärkt. Frågan är varför han är anonym? Men kritisera andra för den saken går ju bra.
Självklart finns det i en så stor organisation som FK en mängd olika uppfattningar om saker och ting. Det finns bra handläggare och mindre bra medarbetare. Att regeringen skapar ett så krångligt och stramt regelverk som man gjort underlättar ju inte för oss inom FK. Men den stora bristen i verksamheten är det dåliga ledarskapet och den mycket udda och ålderdomliga synen på hur ett effektivt ledarskap ska vara för att ett bra arbetsklimat med engagerade medarbetare ska finnas. Alla beslut ska komma uppifrån. Inga beslut ska få fattas på lokal nivå. Centralstyrningen är 100-procentig. Delaktighet är ett ord som inte existerar inom FK. Än mindre att få känna personlig utveckling. Chefer finns det många av inom FK men ledare har vi inte många. Skulle man kunna införa robotar inom FK för handläggningen då skulle man göra det.
Jag jobbar på LFC i Västerås och den chefen här är ett utmärkt exempel på det ledarskap som gäller. Hon är otillgänglig, ointresserad, rädd för egna beslut, delaktigheten blir lika med noll, utvecklingsklimatet finns inte. Trivsel? Inte alls. Sådan är vardagen här. Föra fram kritik offentligt? Glöm det. Det kommer repressalier omedelbart. Det är deprimerande att en tidigare väl fungerande verksamhet här i länet på ett så radikalt sätt har förstörts. Det gäller att så snabbt som möjligt ta sej härifrån.

Anonym sa...

Konstigt att LFC i Västerås har 95% i NMI. Fast föregående tillhör väl dom 5 % .

Anonym sa...

Man får väl hoppas att de flesta vet att NMI bara beräknas på vissa utvalda frågor som faktiskt inte speglar hela sanningen utan bara den "sanning" som önskas.

Anonym sa...

Förmodligen har du rätt! Jag hör säkert till de fem procenten! Och jag tillhör dom som inte har förtroende för NMI. Som man frågar får man svar. Nej det finns nog många andra bättre sätt att ta tempen på en verksamhet.
Tyvärr är jag inte ensam om att se brister i ledarskapet här på kontoret. Det finns enhetschefer som försöker och gör ett bra jobb utifrån de förutsättningar som råder. En eloge till dom. Men tyvärr på nästa nivå och ännu högre upp så lyser ledaregenskaperna med sin frånvaro. Det behövs nog något annat än NMI för att få fram det.

Anonym sa...

Svante är grymt bra.

Anonym sa...

Om du skulle vara en småföretagare och du hade en anställd som satt och skrev massa negativt om ditt företag i tidningarna eller på en blogg men aldrig vågade ta dialogen. Skulle du vilja ha kvar den personen som anställd och betala lön eller skulle du sparka ut den med huvudet före???

Anonym sa...

NMI frågorna väljs ut av en extern part och styrs ej av FK. det bygger på statistik och vetenskaplig säkerhet och är et verktyg som används i flera stora organisationer internationellt. Fk väljer alltså inte ut specifika frågor för att få ett bra NMI.

Konstigt att NMI var 95€. Borde vart lägre om det skulle funnits någon sanning i det som skrivs här... eller är det så att det endast är de få 5 % som försöker gra sin röst hörd... oCH ÄR DET SÅ SÅ ÄR DET VÄL HELT RÄTT ATT LEDNINGEN INTE TAR EN DIALOG MED ER FÖR NI REPRESENTERAR JU INTE MAJORITETEN ELLER NÅGON SOM HAR NÅGOT ATT TILLBRINGA VERKSAMHETEN. HOPPAS NI SLUTAR SNART PÅ FK

Sven tycker alltid sa...

SVANTE RULES!!!

Anonym sa...

Klart ni skall söka nytt jobb om ni inte trivs, köper organisationens ideer eller uppdrag.

Sven Tycker sa...

"Sven tycker alltid" var en ny version på att stjäla andras signatur. Det är nästan så att man kan tro att vissa tror att det finns någon koppling mellan "Observer" och mig. Vilket det alltså inte finns. Jag har ingen aning om vem "Observer" är. Och vad jag vet har vi aldrig träffats.

Observer sa...

Ja, det visste du redan sen tidigare, Sven, det finns alltid folk som märks genom att utnyttja andra. Du har helt rätt, vi har aldrig träffats, men jag tror att det skulle kunna bli givande! Gott nytt på dig.......

Jan. O sa...

Säger bara. Läs och följ vad jag har skrivit och kommer att skriva.
Sanningen om Försäkringskassan och deras förtroendeläkare. Lögnaktiga handläggare. Varför ska handläggare ljuga om det inte finns naturligt hos dom från början? Är i kommande om lögnaktiga utskick. Ta gärna del av det jag bitils har knackat ner och det som kamma ska. Jag kommer att Klarlägga FK:s verksamhet samt Länsrätten m.m. JO som ska vaka över lagar och förordningar skyddar hela den pågående brottsliga verksamheten. OBS jag har papper på mina uttalande och därför kan jag lugnt nämna ovan.
Va med från början http://www.maringarderoben.se/forum/index.php?topic=5433.msg95844;topicseen#new