måndag 21 december 2009

Baksmällan har fått ett ansikte!Ibland kan till och med ett politiskt beslut uppfattas som en julgåva. Det kanske till och med var meningen. Alliansen har hårdnackat och envist drivit sin arbetslinje med enfas under hela hösten; människor skall ut i arbete, kosta vad det kosta vill.

I sista stund, efter alarmerande opinionssiffor, svänger man plötsligt och meddelar att alla sjuka som masar sig iväg till AF:s introduktionsprogram får behålla sin ersättningsnivå. Det var väl storsint! Pappa Alliansen tar intryck, visar ödmjukhet och levererar en julgåva till svenska folket (fast inte till riktigt alla). Man kan nästan tro att det hela var ett PR-trick…….

På Ekot kan man idag höra och se SO Littorin leverera glädjande besked till flertalet av de som lämnar sjukförsäkringen vid årsskiftet. Men de tusental som tvingas leva på en månadsinkomst på 4 900 kr är fullständigt marginaliserade. De 15-17 000 som lämnar sjukförsäkringen nu utgör bara första vågen. I prognoser beräknas andra, tredje och fjärde vågen under året innebära att ytterligare tusentals människor förnedras till ett bidrag värdigt forna tiders fattigstuga.

Regeringens nya löften hann inte heller ens torka på papperet innan det stod klart att det fanns väldigt få vinnare med det nya förslaget. Det visar sig nämligen att även alla de som idag tjänat mer än taket i A-kassan får sin ersättning sänkt. Tomma tunnor skramlar som vanligt mest………

Hos alliansen och dess bejakare är allt dock frid och fröjd. Under senaste veckan har borgarpressens ledarsidor påpassligt nog varit fyllda med lovord över en regering som äntligen tar tag i missbruket av sjukförsäkringen och bejakar människors rätt att försörja sig själva genom arbete. Det faktum att vi just nu står inför en arbetslöshet vi inte sett på många år verkar ha gått debatten helt förbi. Efter 3 månaders introduktionsutbildning som fortfarande ingen vet vad den skall innehålla skall halta och lytta, mer eller mindre kroniskt sjuka konkurrera om arbeten där arbetslösheten är 12 %. Det kallar Alliansen att ge människor en chans………

För den som genomskådar det hela framtonar en annan bild. En bild av taktiskt rävspel inför stundande val. Baksmällans ansikte är inte svart, blålila, rött eller grönt. Det är likblekt och färglöst, väntar bara på att stångjärnshammarna i form av folkopinion skall sluta bulta. I det här fallet, ett ansikte som utstrålar cynism och människoförakt, gestaltad i form av en borgerlig allianspakt. Den här gången nådde man inte ända fram, men vi tar väl nya tag framöver…….

Annars så kan man väl fundera på var vi hamnat i ett rent historiskt perspektiv. Arbetarrörelsen och de röda har i över hundra år kämpat för rätten till arbete, ja krav har till med framförts på lagstiftning. Men i det politiska ordlekspusslet tar Nya arbetarpartiet tag i frågan och då handlar det inte längre om rätten till arbete. Under begreppet ”arbetslinjen” döljer sig istället kravet på skyldighet att arbeta. En skyldighet som definitiv inte har någon moderat framtoning. Nej, det påminner snarare om Stalins gamla arbetsläger under devisen ”Den som icke arbetar, skall icke äta.” Ett av många bibliska citat som alltid kommer fram när det passar!

Vi har och kommer alltid att ha det samhälle vi förtjänar eller väljer att ha.

God Jul i stugorna i välfärdens Sverige!

Observer

25 kommentarer:

Anonym sa...

Klockrent!

Anonym sa...

En "mitt i prickanalys". Hoppas att svenska folket inte går på Reinfelts ordbajseri. Han talar som om de flesta sjukskrivna skulle vara arbetsföra och ska minsann tvingas tillbaka till arbetet. Men det är kul att notera att han är mycket pressad nu. Det riktigt lyser igenom i TV-rutan

Anonym sa...

jäsp, samma gamla visa, klaga klaga klaga... inte våga göra något åt det. håller med svante borg. ställ dig upp din fega faan och ta debatten och våga jobba för en förändring. du talar faan inte om en sann bild av Fk. Hoppas någon snart gör en felrekrytering så vi blir av med en lögnare och en upprorsmakare som dig.

Anonym sa...

Snart är det inte någon som vet vad som egentligen gäller.

Håll dig frisk och försök vila lite några dagar, efter nyår kommer det säkert nya bud ska du se.

Anonym sa...

Tänk att vi minskat ner personalen med 4000 personer på 3 år och har lägre interna sjuksiffror, bättre produktion än någonsin och mindre tapp till andra statliga myndigheter. Härligt att blivit av med alla idioter som bara lyfte lön men aldrig gjorde annat än att klaga. NU är det bara ni som finns på dnena bloggen som är kvar som skall väck...

Observer sa...

Ja.ja, gnällspikar kan vi väl vara lite tillsammans. Men 68 000 besökare på bloggen talar sitt eget språk.....

Anonym sa...

Tack!!!!!
För det lättar faktiskt lite i all stress med FK,att läsa vad som sker där igenom dig.
Ett STORT Tack till dig,för att du står på dig!!!
Önskar dig en underbar jul och nyår!

Anonym sa...

Skratt, kolla på andra samhällsbloggar så har denna relativt få besökare... Det är heller inte unika träffar vilket gör att en person som är inne flera gånger ger flera utslag. Samtidigt så är det ju inte antal träffar som räknas utan den idioti som skrivs här. Hoppas inte du är en av mina kollegor. För vi är stolta att jobba på FK och håller inte med dig alls.

Sven tycker inte sa...

Censurerad igen. Varför låter du inte alla inlägg komma fram.

Observer sa...

Har inte cencurerat på flera månader. Vet inte var du svarat, men ditt inlägg kommer på det blogginlägg du skrivit på. Annars får du försöka igen, min vän.

Observer sa...

Till anonym;
Skratt på dig själv. Det är väl snarare du som framstår som en idiot om du fortsätter att läsa sånt du inte gillar! Och med tanke på att flertalet som läser bloggen är just kassa-anställda så är 68 ooo inte illa......
Men det fanns ju ett gott råd i ett inlägg tidigare. Starta en egen Vi-älskar-kassan-blogg, vet ja! Där behöver du INTE vara anonym och snart är det dags för lönesamtal. Lycka till!

Anonym sa...

Tusen tack o God jul o Gott nytt år till dig "Observer". Fortsätt skriva. Dina inlägg är "klockrena". Appropå julklapp, jag tillhör dom du nämnt tidigare, troligtvis en uppsägning i julklapp då fler arbetsuppgifter ska koncentreras.
Du verkar ju väldigt insatt i vad som sker. Troligen har du en ledande befattning. Jag önskar du var min chef. Fortsätt att skriva!!
Till dom som gör aggresiva inlägg- starta er egen blogg för dom som älskar FK som arbetsgivare!

Johan sa...

"För den som genomskådar det hela framtonar en annan bild. En bild av taktiskt rävspel inför stundande val."

Menar du på fullt allvar, att du tror att regeringens agerande är ett genomtänkt, vinnande koncept inför valet??

Anonym sa...

GOD JUL på dig observer

Anonym sa...

God Jul till observer och alla som uppskattar denna blogg !!

Anonym sa...

så bara för att jag gillar kassan så skall jag inte läsa dina texter. Är ju alltid intressant att veta vad det finns för idioter i ens egna led. Men visst faan borde ni väl söka er ifrån kassan om ni nu tycker det är så¨dåligt, hemskt och illa skött. Eller är ni sådana privat också att ni inte vågar lämna något som ni vantrivs med för att det okända är så skrämmande... Förstår inte hur man kan sälja sin själ, moral och etik genom att tycka så illa om en organisation som ni gör och trots det ta emot pengar från organistionen i form av lön och sälja er till den i 40 timmar i veckan. Pinsamt!!!

LOVE FK sa...

Klart det nya sjukförsäkringsförslaget inte är helt 100& men ni glömmer er historia då vi som världens mest generösa sjukförsäkring hade världens högsta sjuktal för 7 år sedan. Det var ju ohållbart om ni nu inte vill betala 50-60 % i skatt för att finansierat det sjuka systemet.

Det nya systemet är ju anpassat till den skattenivå vi har och som väljarna röstat fram. Vill vi ha mer sjukdagar så får ni väl se till att betala mer skatt.

Anonym sa...

Fan vad pinsamma ni är. Klagar på att organiationen är fel när det är ni som gör jobbet och uppenbarligen gör det dåligt!!! AVGÅ ni usla handläggare som inte står bakom socialförsäkringen.

HJÄLP sa...

Välkommen tillbaka Observer. Dina inlägg är träffsäkra och tankeväckande som vanligt.
Ser även att vår vän "älska FK till varje pris" är tillbaka. Han/hon har publicerat tre inlägg på raken kl 15.45, 15.47, 15.48. Helt uppenbart att det är en och samma person som skrivit alla inläggen. Skulle vara en alltför stor slump att tre personer oberoende av varandra skulle skriva tre så stolliga inlägg på rad inom tre minuter. Tydligen är alla som är missnöjda med sakernas ordning på FK idioter och borde säga upp sig.

Jag förstår att vår kritik-hatande vän är frustrerad över alla negativa skriverier om effekterna av utförsäkringreglerna, och att omorganisationens skapare tvingades avgå efter att systemet näst intill bröt samman. Någon föreslog att han/hon borde starta en egen blogg. Jag tycker det är en utmärkt idé.

Anonym sa...

Jag är sjukskriven i flera perioder av mitt liv och jag blir väldigt illa berörda när jag läser era inlägg. Min erfarenhet av Försäkringskassan är enbart positiv och visst har försäkringen blivit tuffare men också bättre och tydligare.

Mettan sa...

Jag gillar denna bloggen. OCH jag gillar INTE FK i dess nuvarande form.
För övrigt anser jag att regeringen och FK bedriver hets mot folkgrupp och folkgruppen är sjuka, gamla och arbetslösa, vilka regeringen betraktar som parasiter.
MEN det stämmer ju inte, eftersom dessa grupper betalar skatt och det gör INTE parasiter.

Anonym sa...

Hej!
Önskar dig en god fortsättning på 2010!
Jag undrar hur det går till på FK om en handläggare blir sjukskriven. Tar en ny över hennes ärenden eller blir dom liggande?
Jag väntar på ett beslut som skulle ha kommit i nov._suck!!!

Mettan sa...

Vet inte hur det är nu, men tidigare fanns det personliga handläggare, som följde fallet. Men ring och stöt på dem, minst en gång i veckan. Maila också så mycket du kan. Gå in på hemsidan och leta upp någon typ av e-postadress, maila sedan och BEGÄR LÄSKVITTO. Har du tur så får du bekräftat att mailet är öppnad. Det viktigaste är att "ligga på" minst en gång i vecka, så händer det något - förhoppningsvis.

Anonym sa...

Nytt år och några färre gnällkärringar på kontoret. Stackars nya pensionsmyndigheten som fick överta dem. Halva denna bloggens läsare måste försvunnit.

Observer sa...

Låter mer som att det är synd om dom som är kvar. I din närhet. På samma arbetsplats som dig.....