Återigen, varför denna blogg?
Inom Försäkringskassan finns efter förstatligandet 1 jan 2006 inga naturliga möjligheter till påverkan eller inflytande. Den nya ledningen, med nationellt säte i Stockholm, utstrålar en ledningsfilosofi som kort sagt har ett enda budskap; GILLA LÄGET! För säkerhets skull kompletteras budskapet med en tydlig gest med handen som talar om var dörren finns, om man inte är nöjd med tillvaron. Denna ledningsfilosofi går under namnet "attraktiv arbetsplats".
Inom verksamheten märks den nya ledningens sätt att leda högst påtagligt. Få eller inga vågar längre tala öppet eller framföra något kritiskt. Ifrågasätter man något kommer den reptilsnabba repliken "Är du inte med på tåget?" eller "Är du inte solidarisk med verksamheten?". Dessutom finns inte längre någonstans att kanalisera sina synpunkter. De kan framföras till närmaste chef ellr möjligen ett steg till, men sen är det stopp. Ingen orkar därför längre att bry sig med att tycka något överhuvudtaget. De fackliga organisationerna är sedan länge överkörda och saknar helt inflytande. Arbetsrätten existerar inte och arbetsgivaren gör som dom behagar. För närvarande förbereds t ex ett mål i Arbetsdomstolen där facket anser att över 50 anställda sagts upp på felaktiga grunder! Tänk dig; 50 stycken! Man baxnar!
Den här bloggen är ETT sätt att kanalisera synpunkter. Du behöver nödvändigtvis inte tycka som jag, men jag vet att många gör det. Jag tänker därför inte framstå som någon gammal förgrämd bitterkärring, utan vill att det skall vara högt i tak. Har du egna åsikter, framför dom, skapa en egen blogg eller vadsomhelst, men GÖR DIN RÖST HÖRD. Jag önskar också att även du som inte arbetar på Försäkringskassan idag läser detta och noggrannt begrundar dina eventuella planer på att söka jobb här. Dig vill jag verkligen uppmana att prata med någon anställd på kassan (inga chefer eller andra lakejer) för att få en bild av hur illa ställt det är . Det finns redan idag alldeles för många som lurats in i verksamheten på falska premisser och fagra löften.
Nog nu om bakgrunden. Från nästa inlägg ger jag mig rakt in i verkligheten.
lördag 12 april 2008
När lammen har tystnat
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
6 kommentarer:
Well - starka åsikter må jag säga. Nog törs man väl inom FK säga vad man tycker. Om inte annat via sina fackliga företrädare. Visst använder man sig av dom? Arbetsrätten fungerar bra inom vissa områden och dåligt inom andra. Allt går att förbättra. En eloge till våra fackligt förtroendevalda som gör ett hästjobb, särskilt på HK. Ibland kan det nog vara bra att lyfta blicken och se utanför den egna arbetsplatsen. Ok, det kan vara svårt när man har arbetat på samma ställe i "100 år". Försök med lite nya djärva grepp!
Vill bara komplettera och säga att bloggen är stilren och snygg.
Visst, vi skall hålla den fackliga fanan högt! Dom gör vad dom kan, men det räcker inte till, eftersom arbetsgivaren inte bryr sig. Kan du kanske påvisa vad facket uppnått de senaste 5 åren? Min bild av HK är en helt annan. Och vad består dina "nya djärva grepp" av? Att rapa "spännande" i tid och otid eller låta sig indoktrineras av Tok-Fias glättiga, enkelspåriga budskap?
Ja, jag kan påvisa vad facket uppnåttt de senaste 5 åren. Jag kan dessutom påvisa vad som hänt i vissa fall om inte facket hade agerat . Vad gäller nya djärva grepp så menade jag att du verkar ju vara en person full med idéer. Kom loss vet ja! Vem vet du kanske är vår nästa GD om du sköter dina kort rätt :)
Du smickrar mig......
Tidigare hade varje kassa en egen sida där vi anställda hade möjligheten att gå in och blogga om vår arbetsplats! När försäkringskassan blev en statlig myndighet togs denna möjlighet bort, inte för att bloggen var onödig utan snarare för att vissa personer som använde sig av möjligheten betraktades som obekväma och därför på ett enkelt sätt kunde tystas genom att bloggen togs bort!
Att man inte återskapat möjligheten att via en blogg framföra åsikter kan inte tyda på annat än att ingen är intresserad av att ta del av vad personalen på kassan tycker.
Skicka en kommentar