lördag 12 juli 2008

Oj, vilket liv det blev!

Äntligen börjar det bli lite liv i luckan. Av antalet kommentarer att döma på föregående inlägg har jag förstått att det finns många, många som delar min uppfattning om Försäkringskassan i allmänhet och dess ledning i synnerhet. Intressant är det också att det faktiskt finns anställda som trivs med tillvaron, ja till och med sitter nöjda. Det är bra, fortsätt med det. Tids nog ramlar väl polletten ner där också.

När det gäller bloggens fortsatta framlevnad så vill jag bara meddela; JAG kommer att förbli anonym, lika anonym som den som vill ”locka ut mig ur skuggan”. Varför den personen är anonym är dock en gåta, med den inställningen borde det väl vara en riktig påläggskalv både i karriären och i lönehänseende. Så, du ”anonyme” kliv fram ur skuggorna själv.

Nej, jag har ingen facklig bakgrund, inget annat än ett traditionellt medlemskap. Och ja, det blir en massa gnäll och pessimism på dom här sidorna, och det var precis det som var meningen. Jag skrev redan i första blogginlägget att avsikten med denna blogg är att förmedla MIN syn på tillvaron inom kassavärlden. Av alla kommentarer att döma delas denna syn av många inom kassan. Antalet besökare på bloggen ökar stadigt, nu senast med över 3 000 besök på en vecka! Jag vet inte vad allt detta säger dig som är nöjd med din tillvaro inom verksamheten. Mig säger det att nånting är sjukt, mycket sjukt. Och jag kan lova att det är inte vi som är sjuka, detta är bara ett symptom bland många andra om att Försäkringskassan håller på att gå överstyr. Men starta en egen blogg, vetjag, där alla som har kvar sina illusioner om den attraktiva arbetsplatsen kan göra sig hörda!

Sen hjälper det nog föga om Curtan och Majvor läser bloggen eller inte. Personligen tror jag inte att de gör det. Dessutom har dom inget annat val än att löpa linan ut. Det vore däremot bra om dom läste. Inte minst som motvikt till all likriktad och positiv information som förmedlas uppåt i organisationen. Det skulle ju vara synd om dom kom till vägs ände utan att ha sett varningsskyltarna….

Senaste veckan har det hänt en del, men det som överskuggar allt är naturligtvis fadäsen med ”misstolkningen” av det nya regelverket runt sjukskrivningarna. Sånt får bara inte hända! Många är dom personliga handläggare som velat sjunka genom jorden för att slippa stoltsera med sitt namn i detta sammanhang. En offentlig ursäkt, riktad till all personal, är det minsta man kan begära av kassans ledning. Nån som ha hört eller sett någon?

Nu börjar det verkligen bli spännande!
Tjaba!

13 kommentarer:

Anonym sa...

Jättebra, fortsätt skriv om hur du tycker att det är på kassan. 99,9% av oss anställda håller med dig. Vi 99,9% som lever i verkligheten... Den som var nöjd med livet på kassan kanske lever på samma planet som herr Malmborg.. eller är det herr Malmborg?! Hmmm...

Anonym sa...

Bra blogg! Fortsätt skriva din sanning!

Anonym sa...

En intressant grupp på kassan är de personer som gnäller på de som gnäller. Vilken självinsikt.De verkar ha inställngen att de kommer närmare kassahimlen och dess profeter genom att kasta ur sig klyschor i stil med:
Tänk positivt!
Ge konstruktiv kritik!

Att någon av dessa hycklare i detta forum sedan har mage att säga att vi ska gilla läget på kassan och att det handlar om (citat) "en livsyn, att ta sig an livet och dess utmaningar" är ju bara för mycket. Har vederbörande läst för mycket "tänk positivt" böcker i kiosklitteraturformat?

Är inte denna blogg en intelligent och konstruktiv idé att ge lite humor och insikt, så säg? Här diskuteras termer/fenomen som t. ex ministerstyre, demokrati och psykosocial arbetsmiljö. Jag är övertygad om att denna blogg kommer att mynna ut i
positiva "vibbar" med långt mer möjligheter än klycshtermer utan innehåll.

Anonym sa...

Observer - din blog fyller en mycket viktig funktion.

Du har en imponerande klarsyn och en förmåga att formulera och sätta ord på det jag(och säkert många fler) känner kring den kaotiska arbetssituation som råder på FK.

Känslan av att arbeta i en organisation där ingen människa står vid rodret är både skrämmande och i det närmaste surrealistisk.

Anonym sa...

Ja verkligen! Jag måste säga att det är underhållande det här. Att också äras med att få ett eget blogginlägg för att jag trivs på mitt arbete är förvånande. Jag vet inte riktigt om författaren av bloggen är intresserad av att människor ska trivas på sitt arbete eller om författaren är mer intresserad av att alla ska vara lika missnöjd och vantrivas? Är det inte positivt om jag trivs? Är du inte glad för min skull? Jag citerar: "Intressant är det också att det faktiskt finns anställda som trivs med tillvaron, ja till och med sitter nöjda. Det är bra, fortsätt med det. Tids nog ramlar väl polletten ner där också". Anar jag en viss oroni här? "Skratt"
Jag vet inte riktigt vad jag ska tänka men jag tycks vara ensam om att tycka att det är rätt ok på FK men kanske är det närheten till Danmark som gör att jag är en glad jävel. Danskarna är ju tydligen gladast i världen och det handlar nog mer om inställning till livet(jag vågar säga det igen!) än att det skulle vara så jävla mycket bättre där.

Jag utmanar författaren till bloggen att i sitt nästa inlägg också skriva några positiva saker om sin arbetsgivare. Finns det något bra? Är det något som sagt något bra på Tok-Fia som du så fyndigt kallar det? Antar du utmaningen?

Anonym sa...

Till Danmarksgrannen: skriv själv varför du trivs så bra på kassan och vad just du tycker är så bra ;)

Anonym sa...

Nä det tänker jag inte göra än. Jag väntar på att utmaningen ska antas av författaren. Sedan kan jag skriva vad jag tycker är bra. Men för att göra det hela lite spännande tänker jag börja med att skriva vad jag tycker är dåligt. Lite omvända roller sådär för vad du än tror så tycker jag inte allt är bra och att man ska gilla läget oavsett. Jag tycker bara det är tråkigt när det blir onyanserat och när någon får raljera och leta fel.
Men innan jag går igång igen "skratt" så kommer här det jag utlovat: FK saknar f.n. en tydlig riktning och en tydlig ledning. Dock beror det inte alltid på de personer som utgör vår ledning i Stockholm eller runtom i landet på våra NFC, TK eller LFC. Det har lika mycket att göra med ambitionen att överleva på sikt. Trycket både från samhälle och politik på att hantera skatteintäkter på ett annat sätt. Det trycket har inneburit att vi har havererat i händerna på konsulter (läs programmet) som inte inser att det finns så mycket kunskap på kassan som kan nyttjas bättre. Att vi redan vet hur uppdraget kan och bör skötas. Att vi har haft kontakt med försäkrade i många år och att vi alltid mött dem med respekt och försökt att göra ett så gott arbete som möjligt. FK har heller inte insett att förändringar tar tid och att man måste få ta små steg för att det ska vara genomförbart. Nu ska allt göras samtidigt och vi vet inte i vilken ände vi ska börja.

Så där har du lite neagtiv kritik. Är du nu än mer nyfiken på hur det kan komma sig att jag faktiskt gillar min arbetsgivare och trivs på min arbetsplats?

Men nu väntar jag på författaren och min utmaning...

Anonym sa...

Det bästa med FK är semestern! Se där, även jag kunde hitta något positivt att skriva :-)

Anonym sa...

Ja ta mej fan det kunde du! :)

Anonym sa...

Haha, läser fortfarande med intresse denna blogg och tycker till att börja med lite synd om den glada och positiva medarbetaren och kollegan...men sen kryper kritiken fram även där och då vänder du det mot programmets konsulter!
Jag har jobbat en hel del med programmets konsulter och en hel massa andra konsulter också...och det ska sägas att konsulterna beslutar inte ett jota. Konsulter tar fram förslag på alternativa lösningar i diverse frågor men därefter är det LEDNINGEN som fattar besluten. Att lägga skulden för det ena eller andra på konsulter är djupt orättvist och inte vidare insiktsfullt.

Tack för ordet

Anonym sa...

Till Danmarksgrannen: Jag tror nog att du missförstod min fråga till dig. Varför trivs just du och vad är det som är så bra? Jag var inte ute efter att du skulle kritisera FK.

Anonym sa...

Amatörpsykologi i kioskformat var det ja, vilken medicinering står du på för närvarande ? :P

Anonym sa...

Är det så jävla gräsligt att man på nån nivå trivs på FK? Måste det innebära att man håller med Curt i allt? Jag tycker inte det. Organisationen är sjukt stor och har sina egna öar trots omorganisationen. Det finns saker som jag misstrivs oerhört med men det har mer med den närmsta ledningen att göra mer än stora monstret FK. Jag jobbar på IT och har många synpunkter på hur kulturen i Sundsvall ändrats. Det är inte samma arbetsplats som på Stures tid, både på gott och ont, mest ont. Men att bara sitta och gnälla hjälper föga. Är man så jävla missnöjd kanske man ska överväga att byta arbetsgivare...?