fredag 4 juli 2008

Så länge skutan kan gå……

Ja, tänk att gamla slagdängor kan bli som nya bara årtiondena får rulla på!
Skämt åsido, ledningen fortsätter att utmärka sig. Tok-Fia är snart ett bättre alternativ för förnöjelse än vilka doku-såpor som helst. Passar ju bra nu på sommaren, då det enbart är repriser som gäller. Det gäller dock inte Tok-Fia där man i princip varje dag får ta del av nya flagranta bevis på att Försäkringskassan saknar kompetent ledning.

Den här gången är det sluss-vakten Ritter som vaknat till liv, dock inte förrän skutan är halvvägs på väg in i ett isberg. Återigen är det ärendeslagen FP och TFP som är på tapeten. Återigen har verkligheten uppenbarat sig för en av våra kära ledare. Det saknas folk, dom har nämligen tagit sig friheten att ta semester! Vad göra?

Bli en hjälte du också! Skippa en eller två av dina sedan länge efterlängtade och planerade semesterveckor. Det kan nämligen ge guld, säger Ritter på Tok-Fia. Att guldet ifråga inte är mer än s k katt-guld har undertecknad tagit reda på, det handlar nämligen enbart om kompensation motsvarande kvalificerad övertid. Där kan man verkligen tala om att guldet blev till sand!

För min del får inte ens det senaste utfallet från Riksbanken mig att anta ett dylikt erbjudande. Men alla ni andra? ALLA ni som inte redan är slutkörda, överkörda eller för den delen hemkörda. Ta chansen, bli en hjälte!

Den här gången lär väl inte ens de vanliga rövslickarna runt fru kanalchef kunna trolla med knäna………..

”Det började med en skakning på nedre däck,
Man hade sagt oss att detta var världens
modernaste osänkbara skepp”………..

33 kommentarer:

Flumberg sa...

Det är ju inte precis vind i seglen vad gäller FK. I varje fall inte då man läser i tidningar och lyssnar på nyheterna. Det är bara för mycket nu. Hur fan kan så inkompetent folk få fortsätta leda VÄRLDENS NUMERA SÄMSTA MYNDIGHET. Jag kan ju inte påstå att det är en myndighet i världsklassa som nån idiot sa för ett år sen.

Anonym sa...

Vad hände med enkelt, snabbt och rätt? Det är ju bara snabbt som gäller nu för tiden.. det är för lite folk överallt, folk flyr FK i mängder. Varför reagerar ingen? Varför inser inte ledningen att det kanske är dags att börja uppskatta de medarbetare de har? Någon som vill ha högre lön ? Någon som vill ha bättre arbetsklimat? Någon som vill ha lite trygghet och arbetsro?

Tokigare Fia sa...

Gjorde samma reflektion som bloggredaktören när jag läste om hjälte-uppmaningen. Men hav tröst, anmäler sig ingen frivilligt lär Herrar och Fruar chefer vara tvungna att återkalla folks semestrar och DÅ blir det dyrare än kvalificerad övertidsersättning.

Och inte är det konstigt att skutan kantrar med tanke på de vanvettiga beslut som fattas och därefter raskt överprövas. Hörde idag om ett av våra projekt som nu stoppas. Konsekvensbeskrivningen inför beslutet lästes först EFTER beslutsfattandet och innebär efter vad jag förstår att viss handläggning inom kort måste skötas manuellt. Och det lär vi ha folk till...eller nåt.

Och vad sägs om den omyndigförklaring som vi anställda är utsatta för? Att vi inte ska kunna tillerkännas omdöme och förmåga att själva avgöra när vi behöver uppsöka företagshälsovården är om något rent kränkande. (Ett uttryck som jag för övrigt anser överutnyttjat och använder sparsamt.) Nej först måste jag be min chef om en rekvisition för att få kontakta Previa och efter besöket ska dessutom vårdinrättningen återrapportera till min chef om besöket och eventuella åtgärder. Vad i hela friden liknar det? Jag är vuxen och myndig sen många år och kan nog själv avgöra när besök på företagshälsovården är av nöden.

Så varför säger inte Tokigare Fia upp sig? Joho då, det ska hon, alldeles snart men hon kommer att fortsätta läsa bloggen och elda massorna :-)

Anonym sa...

Inte nog att vi har en inkompetens kassaledning. Högsta hönset, Husmark-Persson utövar väl flagrant ministerstyre när hon går inte och påverkar FK:s bedömning av rätten till "fortsatt" sjukpenning.

Man tror numera varken sina ögon eller öron när media informerar från socialförsäkringsvärlden.

Anonym sa...

Rättelse av anonym i föregående inlägg.
Tyvärr, jag glömde att kolla att jag skrivit rätt innan jag tryckte på "knappen". Vad jag menar är att Husmark Persson utövar ett flagrant ministerstyre när hon går ut i media och angriper FK:s beslut i ett enskilt ärende.
Man kan ju tycka vad man vill om beslutet. Det är inte det saken gäller utan att hon som ansvarig minister för en myndighet tar sig friheten att påverka själva beslutet. För det anser jag att hon bör bli anmäld till KU.

Anonym sa...

hahaha...jag är inte förvånad! Det är bara att lämna skutan innan den förliser...och räkna inte med att det finns livbåtar så det räcker åt alla...hahahaha...SUCK!

Tokigare Fia sa...

Men vad ska vi säga om det senaste dygnets kastvindar från kassan?
Tack du mamma som ringde Ring P1 i torsdags och berättade om din dotters situation. Det samtalet tror jag var det utlösande i debatten om "rehabkedjan" som saknar få inslag av rehabilitering och desto mer av total utslagning.

Men, vad jag ville komma till var följande; När Husmark Persson tar FK i örat och säger att ingen allvarligt sjuk ska bli av med sin sjukersättning så säger FK´s ledning att vi följt direktiven från propositionen. När det senare följs upp av media går vår Lapidus ut och hävdar att det var ett MISSFÖRSTÅND! I det läget ville jag sjunka genom jorden. Hur i hela friden kan vi ha en ledning som är så inkompetent att den missförstår riksdagens uppdrag till oss???

Korrekt hade varit att säga "Vi har övertolkat innebörden i propositionen och ska nu se över detta och åtgärda de felaktigheter som blivit följden." Men att säga att det var ett missförstånd är ju helt värdelöst. Får en myndighet med sådant viktigt uppdrag som FK göra sig skyldig till dylika missförstånd vilka påverkar redan hårt utsatta människor i deras kamp mot sjukdom?

Skämmes anser Tokigare Fia att de ska göra!

Anonym sa...

Jag är sjukskriven pga ohälsosam psykosocial arbetsmiljö och har varit i kontakt med Previa och de är medvetna och den katastrofala arbetsmiljö vi arbetar i. Men jag skulle ändå vilja uppmana flera att kontakta Previa - även om man måste gå via sin chef. Att sitta hemma i sjuksängen och avnjuta den här underbara bloggen är inte fy skam. Sällan har jag läst något så njutbart och välformulerat. Känner mig redan piggare. Tack Observer!

Anonym sa...

"Abetsgivaren ska leda och organisera arbetet" heter det i lagtexten. Dessvärre blir det inte bra när det saknas komptens att driva en modern organisation. Många chefer har inte adekvat utbildning och har jobbat länge inom organisationen och bär därför med sig 20-30-åriga traditioner av hur man driver en "industri". Man har inte förstått hur man leder en kunskapsintensiv organisation; att säga "Gilla läget eller försvinn" bygger på en fruktansvärd förlegad attityd som kan gälla endast när man snabbt kan byta ut de anställda (dvs okvalificerad arbetskraft). Många av de ärendeslag som hanteras av FK tar upp till ett år att lära sig. När nu anställda säger upp sig töms FK på kompetens och organisatationen riskerar att helt implodera.

Men, som någon i bloggen tidigare skrivit, kanske det är Alliansens avsikt att vi ska misslyckas för att helt kunna slakta FK.

Så kollegor - eftersom vi inte gillar läget och det inte finns någon ljusning i pipeline - låt oss försvinna till bättre arbetsgivare med modernt ledarskap där man ser till att uppskatta sin personal.

Anonym sa...

Så förfärligt pinsamt: jag var en av de många personliga handläggare som för 2 veckor sedan satt och klistrade kuvert med brevet till dem som varit sjukskrivna mer än 1 år första juli. Dessa brev var underskrivet med de personliga handläggarnas namn. Och sedan kan jag läsa i tidningen att informationen var en missuppfattning! Så oerhört pinsamt för mig och mina kollegor som undertecknat brevet. Jag skäms så oerhört för att jobba på Försäkringskassan. Så fruktansvärt pinsamt.

Tokigare Fia sa...

Ja stackare som måste ståta med namn på detta "missförstånd" till brev. Men du, lägg inte skulden på dig själv för du är inte ansvarig i detta fall. Det är andra som borde skämmas, möjligen är det regeringen som uttryckt sig så oklart att det fanns tolkningsmöjlighet eller så är det inom myndigheten man övertolkat regeringens intentioner.

Och till dig som är sjukskriven och läser hemma från sängen...Krya på dig och känn stödet från dina kolleger runt om i landet. Jag håller med dig i din uppmaning om att gå till Previa, trots vägen via chefen, när behovet finns.

Tokigare Fia

Anonym sa...

Uppsagd 080515 på grund av arbetsbrist efter 39 års anställning, har arbetat med US,ABB, TFP, FP och utlandsärenden.
Hur kan kassan göra så mot sina anställda när arbetet fortfarande finns kvar och vi som har så mycket kompetens verkligen behövs. Går hemma med full lön i ett år sedan A-kassa. Läser hur de som fortfarande har jobb på kassan har det och avundas er verkligen inte trots arbetslöshet.

Ölandstok sa...

Försäkringskassan kan inte beskrivas bättre. Så länge skutan kan gå...Denna omorganisation som skulle göra det lättare för våra kunder att nå oss. Sitter med högar av konversationärende och ringer, ringer och ringer vem har sagt att man måste vara hemma när Försäkringskassan behagar ha tid att ringa ? och till slut får du ett meddelande att Försäkringskassan har försökt nå dig men inte lyckats. Vi ber dig att ringa igen om du forfarande vill ha svar på din/dina frågor. Det kan bara finnas Tokfia /Tokfior som tycker att detta är ett bra sätt att komma i kontakt med en myndighet. Har Tokfia försökt komma fram till våra kundtjänster för att sedan sitta och vänta på ett svar i ett dygn ????

Anonym sa...

Försäkringskassan sade sig ha för avsikt att öka tillgängligheten för sina kunder. Detta gjorde man genom att minska öppettiderna på Kundmottagningarna.

Logik på Försäkringskassan!

Kajsa sa...

Tack för en lysande beskrivning av kassan...

Jag hoppas för er anställda och övriga samhället att någon tar tag i situationen och reder ut detta. Jag har dock inga större förväntningar på våran politiska ledning pga av de svar jag fick vid en mejlkonversation med Husmark-Person i höstas. Hon uppgav i ett mejl, som hon antagligen inte hade skrivit själv, att regeringen litar på att Försäkringskassan envänder de medel de blivit tilldelade på ett bra sätt.

Ja, det beror ju på vad man menar med bra...

Jag har numer sagt upp mig från kassan och arbetar sedan drygt ett halvår hos en annan arbetsgivare... efter 7 år på kassan. Men jag tänker att det är bra att ha erfarenheten från kassan, har man klarat sig igenom detta och överlevt så blir resten av arbetslivet lätt som en plätt;-)

Det går att få andra jobb...

Anonym sa...

Sannolikt är det så, som redan tidigare påpekats i detta forum, att Curtan kommer att bli bryskt avskedad i och med att FK inte klarar sitt uppdrag. Och att det på den inoficiella politiska agendan ("den gömda agendan") står att FK inte ska kunna lyckas och att man därefter lugnt kan avveckla den till en slags Svenska Kassaservice som enbart betalar ut pengar.

Det är den enda rimliga förklaringen till den ohyggligt missriktade styrning och ledning vi nu arbetar under.

Jag sällar mig till tidigare talande: Det finns ett liv utanför FK.

Anonym sa...

Åh, vad jag älskar att läsa denna underhållande dokusåpa om Tok-Fia. Jag ser enormt mycket fram emot nästa avsnitt. Detta är en av sommaren 2008 största höjdpunkter!

Anonym sa...

Previa? Jag måste få fråga vad kan man få för hjälp därifrån? Själv har jag 75% sjukersättning och är inte alls bra. Har nu fått längre pendelavstånd i och med NFC, arbetar två timmar per dag men känner att jag blir bara sämre och sämre. Fungerar inte alls för mig med resorna. Trodde i mina bättre stunder att man skulle få hjälp med rehabilitering och dylikt........ visst, in my dreams! FK vill att jag ska försöka öka min tid under min period med sjukersättning åtminstonde till 50%, min sjukskrivande läkare skrev i sitt utlåtande att han inte ens trodde jag skulle klara 25%! Jag vill arbeta, vill klara mina 25%.... måste det. Försökte öka min arbetstid med två timmar, det gick åt skogen. Men jag trodde att vi skulle ha mer möten handläggare med chef och med mig och även ev. min läkare. Men nu har min handläggare inte hört av sig sedan årsskiftet. Och då fick jag veta att de inte skulle ha hand om personalärendna och att jag skulle få brev om vem som skulle ha hand om mig. Har inte hört ngt från dem. Jag vill få hjälp både från FK som handlägger mitt ärende och som min arbetsgivare. Så nu när jag ser att ni diskuterar Previa så kanske det är ngt för mig?

Anonym sa...

Previa är vår företagshälsovård.
Följande står skrivet i de Riktilinjer för nyttjande av företagshälsovård, daterat 080117:

"Med företagshäsovård avses en oboeroende expertresurs inom områdena arbetsmiljö och rehabilitering. En företagshälsovård ska ha en konsultativ roll samt verka på ett professionellt och oberoende sätt gentemot beställaren och dennes personal.

En företagshälsovård ska ha kompetens att identifiera och beskriva samband mellan arbetsmiljö, organisation, produktivitet och hälsa och behöver därför ha breda kunskaper inom arbetsorganisation, beteendevetenskap, ergonomi, medicin och rehabilitering."

Så, det kan väl vara värt att kontakta dem. Det kostar dessutom ingenting för oss.

Flumberg sa...

Du som har sjukersättning 75 %. Du kanske kan åberopa sjukdom för att slippa pendla. Pendlig främjar väl inte hälsan. Det skapar bara stress.

Anonym sa...

Jag har 50% sjukersättning och visade läkarintyg på att jag inte kunde pendla. Jag blev då uppsagd och går nu hemma och är arbetslös. Det är så kassan tar hand om sina anställda. De kräver av andra arbetsgivare men kan själva inte ta hand om sina anställda som arbetat i många många år.
Facket har man heller ingen hjälp av, de tycker ju att de gjort ett bra jobb vid omorganisationen.

Anonym sa...

Arbetsstress är värre för hälsan än osund livsstil. Texten nedan är hämtad från DN idag 080711:


"Vi kan nu dra några generella slutsatser från forskningssatsningen. Vi hade tre större huvudfrågor. 1. Orsakar arbetsorganisation eller enskildas övriga sociala liv mest ohälsorelaterad stress? 2. Är det mera effektivt att inrikta anti-stress insatser på individ- eller organisationsnivå? Vilka är de viktigaste organisations- och ledningsfaktorerna för att skapa en långsiktigt frisk, effektiv och stressresistent organisation?

1. Överlag orsakar organisationsstress mera ohälsa än individens övriga sociala livsmönster. Självklart påverkar livsstilen i stort vår hälsa, men anställdas hälso- och ohälsobeteende styrs framför allt av organisationsfaktorer. Vi konstaterade detta genom att följa ett stort antal organisationer över tiden. När man tar hänsyn till livsstil och annat mera personligt framkommer större skillnader i ohälsan inom en och samma organisation än mellan olika organisationer. Det talar för att sjukförsäkringssystemens utformning i sig inte är den avgörande faktorn, även om det är av betydelse.

2. Populära anti-stress program som lär oss att varva ner har mycket kortvarig och begränsad effekt jämfört med att satsa på att utveckla organisation och ledning. I samarbete med ett av landets ledande telekommunikationsbolag jämförde vi olika former av individinriktad stresshantering och noterade vissa positiva effekter på enskildas mentala och biologiska stressnivå. Däremot hade det inga effekter på organisationens effektivitet."

Anonym sa...

Flumberg: eftersom det är ett LFC som är hemma där jag bor och jag är placerad på NFC så får jag inte sitta på LFC, om jag kommer med ett sådant läkarintyg säger de att då får jag nog se mig om efter annat arbete för då finns det inga arbetsuppgifter för mig......... Det är ngt de har gått ut med under hela tiden. Passar det inte så är det fritt att sluta och söka nytt arbete!

Anonym sa...

vad tycker Kurtan och Majvor om bloggen?

De borde lämna någon kommentar annars är de fegisar.

Anonym sa...

Jag googlar på Maivor Isaksson med förvånansvärt litet resultat: det första resultatet handlar om pressbilder - här kan man se Maivor posera i olika posititioner, även Curtan poserar.

Lite kul eftersom jag faktiskt aldrig sett henne i verkligheten.

Nästa rubrik lyder: "Maivor Isaksson JO-anmäld", men det är inte det som riktigt är komist...utan att hennes titel är Försäkringskassans PRODUKTINSDIREKTÖR! Det var det roligast jag läst på länge. PRODUKTIONSDIREKTÖR. Smaka på det!

Ja, och sen var det inte så mycket mer med Maivor Isaksson på Googles. Några mer pressbilder och att hon rest med flyg och lagt ner posten. Ledsen, men Maivor inger föga förtroende.

Nu ska jag Googla på Curtt...

Anonym sa...

Googlar på Curt och först kom då dessa pressbilder som vi sett tidigare sedan kunde jag läsa följande på Wikipedia:

Curt Malmborg, född 1951, generaldirektör för Försäkringskassan sedan 2004.

Curt Malmborg har ett förflutet inom regeringskansliet där han bland annat var statssekreterare åt Bosse Ringholm på finansdepartementet. Han har även arbetat som kanslichef för fackförbundet SIF.

Ja, jag är lika förvånad som ni är - det var inte flera rader!

I nästa "hit" på Googles framgår att Curt är Förvaltningssocionom! Vad är det? Jag har aldrig sett denna titel tidigare och googlar vidare...

"....förvaltningssocionomer. Denna utbildning är numera avskaffad, men har fått en efterföljare i Förvaltningshögskolan i Göteborg (en del av Göteborgs universitet). För att bli socionom på förvaltningslinjen krävdes fem socionombetyg varav minst en tvåbetygskurs i statskunskap, förvaltningsrätt/kommunalrätt, kommunal ekonomi eller samhällsplanering. På dispens kunde man också bli förvaltningssocionom med personaladministrativ profil. Kända förvaltningssocionomer är Berit Andnor, Lars Leijonborg, Ingemar Mundebo och Nils G Åsling."

OK, så nu vet vi var vi vilken akademisk skolning Curt har..alltså ungefär samma som oss som anställts de senaste 2 åren...

Ja, och sedan var det inte så mycket med som kom upp på Googles.

Den här bloggen syntes dock tidigt som "hit" när jag sökte på Curt Malmborg och det gladde mig extra mycket.

Anonym sa...

Jag citerar ett citat som tidigare publicerats av Observer;

”Aldrig har så få lyckats förstöra så mycket för så många”

Det kan inte sägas bättre.

Anonym sa...

Men herregud vilket forum för missnöje. Är det klubben för "återkommande behov av att uttrycka sitt missnöje" som har veckomöte. Ohc du som skriver bloggen: Jag önskar verkligen att du ville kliva fram ur skuggan. Det här är bara bedrövligt och tråkigt. Försök att använda dina fina ideér konstruktivt istället. Men jag antar att du är en av de i raden som gömmer sig bakom fraser som att det 'är lågt i tak på kassan" och att det "får konsekvenser att uttala sig offentligt". På vilket sätt tror du att en anonym missnöjesblogg där du får utlopp för din skrivlust (för du skriver bra!) kan hjälpa oss? Jag blir bara trött av detta. Det känns ålderdomligt och alltför tradionellt fackligt. Jag antar att du har en facklig bakgrund? Inom ST antar jag? och du har slitit i motvind under många år? Get over it!!!

Anonym sa...

Ja usch! visst är det trist att det blivit ett forum för missnöje.. men det kanske behövs. Ännu tristare är det väl ändå att det finns så mycket negativt att skriva om kassan. Och...Allra tråkigast är att läsa föregående inlägg som pyser av fördomar om den som bloggar. MINA fördomar skulle säga mig att du, som har dessa fördomar, är en av de som anser att vi ska GILLA LÄGET i allal lägen!

Anonym sa...

Ja givetvis är jag en av dom gillar läget! det framgår väl av min kommentar? Känner du dig träffad av min beskrivning? Men det handlar om livssyn, mitt sätt att ta mig an livet och dess utmaningar. Min poäng är att en anonym missnöjesblogg imte hjälper egentligen. Visst kan vi samlas kring eländesbeskrivningar och känna igen oss och då mår vi alla lite bättre för stunden. Men vad förändras egentligen? Vilken skillnad gör det om vi i det här forumet hoppas att Curt och Maivor kanske följer den här bloggen? För egen del vill jag se möjligheter och inte problem. Jag vill leta efter lösningar och inte förstärka det som inte fungerar. Om det sättet att se på min tillvaro innebär att jag är ev dom som gillar läget så är det väl så. Det jag vet är att jag mår bra av det även fast jag liksom alla andra själv är en av de som just nu sliter för att hantera arbetsvardagen med ständigt förändrade direktiv och en underbemanning. Jag tror det finns andra där ute som tycker likadant men de kanske inte vågar uttrycka sina åsikter här med risk för utfrsyning av kollegor. Fråga er själva om det är såp högt i tak på kassan att man som medarbetare kan säga: jag trivs, jag tycker dte är bra, jag gillar mitt arbete, jag är stolt över kassan, jag håller med om den nya sjukförsäkringsreformen. Ska dte vara högt i tak ska det vara högt i tak överallt. Alla ni som inte håller med den om åsikterna i den här bloggen gör er röst hörda nu!

Anonym sa...

Jag känner mig INTE träffad. Jag ÄR en av de som vågar säga vad jag tycker!! Även direkt till min chef. Jag är också en av de som faktiskt ser fördelar med arbetet på Kassan och möjligheter med omorganisationen och nya regler. Detta har gjort att jag haft tålamod och varit kvar så länge(närmare 10 år) ... Jag tycker uppriktigt att det ÄR synd att missnöjet måste vädras på en blogg. Men jag tror att det säger mer om arbetsgivaren än om oss anställda...tyvärr.
/en som snart inte har mer tålamod...

Anonym sa...

Vilken underbar blogg! Det framgår tydligt att det finns ett stort behov av den! Här finns plötsligt ett forum där vi kan ventilera våra tankar.

Här framgår att även de/den som är stolt/a över att arbeta på kassan väljer anonymitet. Ja, till och med den som tycker att Observer ska avslöja sig använder sig av anonymitet. Vad underbart!

Själv häpnar jag över att någon kan uppleva stolthet över att ha arbete på kassan.

Vad jag ser fram emot Observers nästa iaktagelse....

Anonym sa...

Fördelen med en blog, som jag ser det, är att "alla" kan läsa och skriva sina kommentarer. Den går heller inte att gömma eller glömma. Eller deleata. Det som skrivits står kvar för alla att läsa.

Det känns modernt med en blog.
Här kan du som är stolt över att jobba på kassan och jag som skäms över detsamma - båda göra oss hörda och berätta om orsakerna till detta.

Jag tycker det är fantastiskt!