tisdag 20 januari 2009

Kejsarens nya kläder??

Ja, vad skall man säga?
Det tog sin tid, men så småningom insåg även Curt (eller var det nå´n annan?) att slutstationen var nådd.
Av både intern och extern information under hösten framgår att den kassaledning vi haft senaste åren varit mycket splittrad i uppfattningen om hur förändringsarbetet skulle bedrivas. Först slutade Adriana Lender, sen försvann resten av högsta ledningen. Kvar på perrongen med respass i handen fanns slutligen endast högsta hönset kvar, och enkelbiljetten ur verksamheten var snart ett faktum. Tråkigt för alla som får sluta under sådan turbulens, men helt säkert det bästa för Försäkringskassan.

Men vad händer nu? Adriana Lender tillbaks vid rodret, men vid en skuta som är väl så sargad. Penningabrist, besparingskrav och fortsatta problem med att klara utbetalningarna, framförallt av dagersättning. Ryktet säger mig att det gått så långt att det inte längre heter att man skall klara utbetalningarna inom 30 dagar, nu är budskapet istället att man inte ens skulle kunna tänka sig att försöka något dylikt. Jag känner inte till något tillfälle i historien när svensk myndighetsutövning varit så nära den totala grundstötningen. Det märkliga är att det får fortsätta på detta sätt, med Husmark-Perssons goda minne. Fast å andra sidan, kan man inte tvinga folk i arbete genom att friskförklara dom, så kan man väl gå genvägen via utbetalningarna. D v s håll inne pengarna så länge som möjligt så att folk tvingas tillbaka till arbetet av den anledningen.

Jag, liksom många andra anställda, väntar nu med spänning på vad Adriana skall lyckas åstadkomma. Det måste ha varit en tuff utmaning för henne att tacka ja till detta uppdrag med vetskapen om hur läget ser ut. Eller kommer det att rulla på som tidigare? Curt eller Adriana, so what?
Vi får väl se.........

Observer

10 kommentarer:

Alexander sa...

Va? Var har du hört det ryktet? Det blir ju katastrof om vi ger upp på den punkten.
Jobbar på KC, visserligen på familj/bidrag, men gör inget annat än ber om ursäkt hela dagarna för långa handläggningstider samtidigt som handläggarna håller på att jobba ihjäl sig. Hörde härom veckan att det sitter 11 pers i Visby med en balans på 3000 ärenden. Kan man ju räkna ut hur det går...
Vill passa på att tacka dig för att du tar upp allt knas i kassan. Själv är jag för feg för att blogga om eländet...

Anonym sa...

Äntligen är du tillbaka!!!!
Jag ska tips mina kollegor om det.

Anonym sa...

Välkommen tillbaka Observer.
Ja, statskontorets rapport var ju en svidande kritik mot det mesta av omställningsarbetet. Det är ju ändå märkligt att vissa chefer fortfarande har mage att påstå "att det går som på räls"
Nog borde fler ha den goda smaken att ta konsekvensen och sluta efter att ha förstört så mycket för så många (anställda och försäkrade) på så kort tid

Anonym sa...

Det finns till och med chefer som menar att vi ska vara stolta över att arbeta på FK - Snacka om förnekelse av verkligheten!

Anonym sa...

Long time no see ;)
Kul att du är tillbaka med lite åsikter och insikter igen. Har saknat dig.

Valkyrien sa...

Många tack för bloggen. Har upplevt kassan från ett antal andra håll - som sjukskriven vid flertal tillfällen. Men framförallt för tillfället som analytiker/sammanställare av info om vad som händer där - otroligt värdefullt att få ta del av en insider view. :D

Anonym sa...

Jobbar själv inom TB. Ska in och jobba beordrad övertid imorgon lördag. Vi har redan haft en övertidslördag tidigare i januari. Skojigt värre;-)

Anonym sa...

SSDE - same shit different envelope, skulle jag nog gissa.

En GD kan på sin höjd agera inom de politiska ramar som satts upp för verksamheten och knappast utan att ha uppdragsgivarnas välsignelse i sitt värv, den GD som börjar agera allt för självständigt blir förmodligen inte så gammal på sitt förordnande.

Anonym sa...

Hej och tack till ALLA som visar ett intresse för F-kassan. Jag håller med er i er kritik men jag skulle samtidigt vilja att vi ALLA började föreslå vad vi skulle kunna bidraga med för att få det bättre. Vi om några har ju kunskap om vad som borde göras. Varför inte öppna ett fönster för kassaanställda att komma med ideer om hur vi skall kunna komma upp ur diket. Ledningen har ju visat sig inkompetent och sitter fast i gammalt tänkande.
Så alla kassa anställda vilka ideer har ni???????

Observer sa...

Låter som en bra idé, men...
Vem skall öppna ett sådant forum?
Borde väl ligga på arbetsgivaren.Vi hade ju ett tidigare på Tok-Fia men det lades ner p g a för många synpunkter. Och inte kan 11 000 anställda kanalisera sina synpunkter den vägen. Tyvärr har man skapat en riksorganisation som omöjliggör inflytande. Precis som alla andra statliga myndigheter som köpt samma koncept av samma konsult.