onsdag 6 januari 2010

Vem blir kvar med Svarte Petter?
”Anonym sa...

Nytt år och några färre gnällkärringar på kontoret. Stackars nya pensionsmyndigheten som fick överta dem. Halva denna bloggens läsare måste försvunnit.”

Citat från senaste kommentar på denna blogg.

Jag funderade både länge och väl. Skall man verkligen publicera sådant skit? Men så tänkte jag att jag skall försöka hålla fanan högt, inte censurera annat än det som inte är rumsrent.

Men det här; vad skall man säga?

Uppenbarligen har personen i fråga inte förstått den senaste tidens debatt om Försäkringskassan. Den handlar inte bara om det hårda regelverket som kastar ut människor ur försäkringen. Nej, det höjs också allt fler röster om att det grasserar en cynism och människosyn på Försäkringkassan som de flesta av oss anställda inte känner igen. Nu senast såg jag en insändare i lokalpressen som krävde utökat tjänstemannaansvar och professionell legitimation i etik och moral för att överhuvudtaget få arbeta inom offentlig sektor. Och nej, det var inte Marcus Birro den här gången….

Det här är inte första gången jag får kommentarer på bloggen som visar på ett totalt förakt för arbetskamrater och medarbetare inom kassans väggar. Jag hoppas och tror dock att det är samma person som luftar sitt avundsjuka missnöje och inte är någon allmän företeelse. Målgruppen är densamma, anställda med mångårig erfarenhet av både försäkringsarbete och sunt förnuft. Ett sunt förnuft som även inbegriper vanligt folkvett och, åtminstone vad mig själv anbelangar, respekt för både nya och gamla anställda.

Man kan ju fundera på vilken människosyn som återspeglas i detta. Om man reducerar sina arbetskamrater till gnälliga kärringar, vad har man då för syn på de försäkrade som man är satt att tjäna? Eller är det så enkelt att det här är den ”nya” Försäkringskassan som vi ännu endast sett på reklamfilm? Ersätt alla stofiler med social empati och djup kunskap om socialförsäkringens villkor med radarstyrda paragrafryttare som ser allt i svart och vitt. Sätt in unga oerfarna handläggare som älskar utmaningen i pinn-statistik och njuter av att trampa på sina arbetskamrater och dom försäkrade. Ersätt en relativt bra arbetsmiljö som innehåller solidaritet och samarbete med egensinniga handläggningsrobotar som går över lik om det behövs. Skapa bataljoner och plutoner, sätt in en avdankad överste och erövra landet med den nya socialförsäkringsfilosofin.Alltmedan Husmark-Persson ler i mjugg...

Drömbild? Nej, tyvärr en inte alltför avlägsen verklighet om man inte ser upp. Av citatet ovan framgår att vi verkar vara på god väg. Här har Försäkringskassans ledning, men även alla anställda, ett stort ansvar för att förbättra kassans rykte. Det verkar behövas en hel del intern utbildning och debatt i frågan. Det räcker inte med några gratispoäng i pajkastningen med Marcus Birro. Frågan är väl annars bara vem i ledningen som i slutändan sitter kvar med Svarte Petter på hand? Den kan man ju tycka synd om…..

Observer

PS. Nästa inlägg kommer att handla om stolthet. Ja just det, min stolthet. DS.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Kunde inte sagt det bättre själv. Är det med avsiktligt man skapat dessa spänningar och förakt mellan människor. Jag vet inte? -Men man behöver inga akademiska poäng för att se hur det gått till.

Anonym sa...

Du är kanon!

Hanna & Signe sa...

Jag tillhör den lilla skaran som nu är tjänsteman inom Pensionsmyndigheten, inte kassan längre. Nog finns det människor inom BÅDA myndigheterna som gränsar till kategorin "bittra människor", men som anställd vet vi ju alla att 95% av alla anställda är långt därifrån. Och bitterhet, det finns det ju som bekant inom alla arbetsplatser.
Tyvärr har kassans anställda ofta fått stå som ansvariga inför de regler införts, och media visar ju med all tydlighet att de inte kan göra skillnad på sak och person. Även rapporteringen kring de sänkta pensionerna (Pensionsmyndigheten) är felaktiga, då de är vinklade till att framstå som om att det är regeringens politik som sänker pensionerna - inte den globala ekonomiska krisen.
Nåja, media är som media är, och det tycks oss omöjligt att påverka detta...

Anonym sa...

Är det så jobbigt att bli kritiserad? Hur kan ni känna det när ni själva sitter och snackar skit om allt och alla. kallar chefer för avdankade och ledningen för idioter och tomtar. Så vad är skillnaden, Är det ok att vara kritisk och kaxig mot ledningen men inte ok att vara kritisk mot sk "gnällkärringar"

Och som jag tror det är menat så har det verken med kön eller anställningstid att göra utan beteende. Och vad som menas med sunt förnuft och vett är ju lätt att påstå att man har men beviserligen så är det ju inte så då många tycker väldigt olikt och ifrågasätter denna bloggen frekvent.

Anonym sa...

Det bästa med att 95% inte är bittra är att vi i långa loppet står oberörda mot de bittra människorna som försöker förstöra vår vardag. Skönt med denna bloggen, här kan de isolerat hålla till:)

Linda Åberg Höga Kusten Poeten sa...

Skrivet av mig på Sourze.se
Hälsar Linda Åberg Höga Kusten Poeten


http://www.sourze.se/Christina_Husmark_Pehrsson_%e2%80%93_ta_ditt_ansvar_10700201.asp