…brukar man normalt sett rätta sig efter verkligheten. Ibland är den så påtagligt annorlunda än den visionära bild vi skapar så att det löser sig av sig själv, det finns inga alternativ. Men ibland ligger verkligheten och våra visioner så pass nära att man ändå vågar drista sig till att försöka flytta berg. Just nu känns det som att det är precis vad Försäkringskassan håller på med.
Under 2008 rev Husmark-Persson upp himmel och jord med anledning av att Försäkringskassan hade mage att kräva tilläggsanslag motsvarande närmar en miljard kronor för att undvika ”störningar” i verksamheten. Och det blev så pass att Malmborg fick ta sin mats ur skolan (nja, fast Mats blev ju kvar förstås….). Redan då aviserades att pengarna ändå inte skulle räcka till, nedskärningar var att vänta. Och nu är vi där. Men Försäkringkassan har valt en alldeles egen väg för att hantera frågan.
Hur skall man skapa tillräckligt mycket rotation i organisationen så att det räcker till de neddragningar som behövs för att få budgeten att gå ihop? Jo, koncentrera, och gör det till varje pris. Varje kvadratmeter inbesparat yta, varje månad med färre anställa är värd sin vikt i guld. Tyvärr dröjer det innan man kan ta hem dessa vinster, eftersom lokalkostnaderna oftast är låsta med flerårskontrakt och eventuella vakanser snabbt fylls upp med överblivna chefer.
Men den etniska utrensingen fortsätter ändå, men med farsliknande förtecken. Det är numera skottpengar på allt som är över 50 år och fortfarande rör sig. Nu senast aviserades koncentration av bl a uträkning av sjuk- och aktivitetsersättning. Där sprang man dock på pumpen, eftersom denna arbetsuppgift ofta är kombinerad med allsköns försäkringsadministrativa arbetsuppgifter runt om i landet.
Men det skrämmer inte kassans ledning. Med sin egenritade karta i högsta hugg gör man nu allt för att få verkligheten att någotsånär passa in i papperstopografin. I snabb takt inventeras och analyseras de arbetsuppgifter som man vill koncentrera till en eller annan bergstopp. Problemet är bara att man inte ser träden för hela skogen. Det som i kassaledningens fantasi är en eller annan tjärn är i själva verket en större sjö. De bäckar man försöker beskriva är åar och älvar. Det som på kartbilden ser ut som utedass eller mindre redskapsbodar är i själva verket hyreshus.
Med lätt indignerad förvåning ser man som kassaanställd hur arbetsuppgifter förminskas till kollibriasisdimension. Försäkringskassan har aldrig gjort sig känd som något proffs när det gäller projekt och förändringsarbete. Tyvärr mal man nu på i samma anda som tidigare. Först tar vi ett rejält beslut, sen gör vi en ytlig översyn av konsekvenserna. Misstagen får väl någon annan rätta till. En gammal bekant till mig brukade rubricera onsdagarna, dvs lill-lördag, som ”amatörernas afton”. Just nu verkar det som om Försäkringskassans utvecklingsarbete motsvarar onsdag hela veckan….
Ett axplock ur verkligheten:
- Ett hastigt beslut om MoB och Återkrav innebär att endast 3 av 15 handläggare följer med ärendehandläggningen till ny ort. Kompetenssäkring?
- Vid inventering av arbetsuppgifter används tidsstudier som omfattar endast två dagar, trots att periodiseringen av arbetsinnehållet kräver en månadscykel. Kvalitetssäkring innan beslut?
- Beslutade ENSA-flöden bryts för att man skall kunna koncentrera delar av handläggningen, nu senast uträkning inom SA, trots att det är en viktig del av hela handläggningskedjan. Funktionell handläggning?
- Ändrad beslutsordning avseende ärenden för beslutsfattare inom SA. Fullskaleförsök under täckmantel av pilot genomförs i hela landet. Degraderad rättssäkerhet med rationell förevändning?
Jag kan inte se annat än att Försäkringskassan nu gått in i ytterligare en ny fas i omställningsarbetet, nämligen SNAVA-projektet (Systematiserad Nedläggning Av Verksamhetens Administration).
Och personalen? Tja, vi skall väl bara inse att den attraktiva arbetsplatsen fortfarande finns, men nu på annan ort!
Observer
9 kommentarer:
Det var väl tur för mig eller var det otur? Nåja jag får i varje fall en liten slant den 25:e varje månad.
Mats
Har nu väntat i 7mån på ett beslut.
Det känns inte rimligt!
Försäkringskassan drivs som vilken "business" som helst, där minuter räknas i kundtjänst så att ledningen ska ha siffror att titta på och sätta upp mål utifrån. Avslag på sjukersättningar premieras osv Det trista är att det är sjuka människor som är FK produkter/tjänster. För att kunna driva denna "business" måste anställda ha "skygglappar" på, ett utvecklat cyniskt synsätt och så liten empatisk förmåga som möjligt men gärna högskoleutbildning. Jag kan inte förstå att man kan arbeta på FK och sedan sova gott på natten!?/Andungen
Observer,
det kunde ha varit ännu värre, ni kunde ha varit bolagiserade och börsintroducerade. Fast det kanske man inte ska säga, någon kan ju få idéer.
I övrigt avundas jag er inte.
Jag förstår nog inte riktigt hur du menar? Är det dåligt att de som nu är utförsäkrade och inte längre får sjukpenning får aktivitetsstöd, även om det inte är rätt belopp? Det kan inte ha gått dig spårlöst förbi att det är politiska beslut som göra att flera tusen personer nu ska ha aktivitetsstöd. Klart att det blir dubbelarbete men vad är alternativet?
Idag kunde man läsa på tokFIA hur bra det blivit efter förstatligandet, visserligen lite toppstyrt men så mycket effektivare och mera lika beslut (hur vet man det förresten).
Sedan kommer man hem och läser på text-TV om JO:s allvarliga kritik mot FK.
Det harmoniserar inte riktigt, kan det vara så att något är riggat
Jag uppskattar verkligen din blogg. Håller me dig i allt. Jag har arbetat länge på kassan och har sett nedmonteringen av försäkringen på nära håll. Slutar med pension snart och det känns bara bra att få lämna skutan och det trodde jag aldrig att jag skulle tycka.
Jag vill hänvisa till en länk som är verkligen läsvärd och upplysande
http://ilsemarie.wordpress.com
Och så har JO kommit med allvarlig kritik i mängder av fall. Och läser man sedan kommentarerna till det hela så är det personalen som får skulden, inte ansvariga för organisationen eller ansvariga för tilldelning av resurser.
Apropå JO:s kritik.
Om 60% av FK:s personal byter arbetsuppgifter pga centraliseringen så tappas lika mycket i kompetens. Inte undra på att det tar tid och blir fel.
Men nu är allt åtgärdat, säger GD.
Så bra.
Skicka en kommentar