fredag 29 januari 2010

Nej, en blind höna värper inga guldägg!Man kan fundera på hur mycket tålamod JO egentligen har. Uppenbarligen mer än vad man kan förvänta sig av svenska folket, denna lutherska skara som gång på gång kläs i tagelskjorta och manglas av Myndighets-maffian. Men förr eller senare tar det stopp……

Och än en gång, en summarisk sammanfattning från kassans högsta höns; ”Vi har redan åtgärdad problemen”. Jaså, har vi?

Den absolut största anledningen till att folk anmäler kassan till JO är de ibland oförskämt långa handläggningstiderna. Och det är klart, finns det inte tillräckligt med handläggare i organisationen så finns det inte. Vi har flera ärendeslag där ärendebalanserna är just ett bevis på detta. Men det är ju inte som att ta ner månen, det går faktiskt att åtgärda.

Men ett problem som egentligen är värre är att det också klagas på felaktig information och bristande kompetens hos kassans handläggare. I förlängningen av detta drabbas människor inte bara av felaktiga beslut, man kan gå miste om ersättning som man faktiskt har rätt till. Det kan också vara så att felaktiga beslut innebär att samhället drabbas av löpande försäkringskostnader som är alldeles för höga. Ingetdera av detta är önskvärt. Idag ägnas stort utrymme i media och förvaltningar åt frågan om missbruket av försäkringen. Det är däremot pinsamt tyst om motsatsen, hur påverkar handläggningskvalitén de astronomiska summor som idag betalas ut inom socialförsäkringssystemet? Sanningen är att ingen vet. De kvalitetskontroller som görs i försäkringsverksamheten idag är minimala. Det går också att åtgärda!

Jag läser idag på kassans interna webb, Tok-Fia, att ledningen nu summerar ihop hur det gått under de 5 år som den nya myndigheten har funnits. 5 noggrant utvalda medarbetare tillåts yttra sig; alla naturligtvis i övervägande positiva ordalag. Annat var heller inte att vänta.

Men häromdagen konstaterade ledningen för våra nationella försäkringscenter att 2009 var ett djävulskt år. Budskapet är att 2010 inte kommer att bli bättre, snarare tvärtom. Organisationen brottas med stora problem. Många anställda saknar kompetens för sina arbetsuppgifter, antalet timanställda, tillfälliga arbetare bara sväller och sväller. För de stackare som förväntas fullgöra ett kvalitativt bra arbete saknas förutsättningar. Det går inte att arbeta med socialförsäkringen utan internutbildning och handledning. Det går däremot att åtgärda!

På vårt kära forum, Tok-Fia, finns också en lustig företeelse som heter just Forum. Veckans fråga handlar om vad man som anställd anser vara det som skulle påverka ens arbetssituation mest. En otvetydig majoritet säger: Fler anställda!

Tyvärr är Forum endast en spypåse, ingen tar hand om innehållet.

Det fanns en målsättning att den nya organisationen skulle vara i toppklass redan 2008. Det verkar ha gått ledningen fullständigt förbi att deadline är passerad.

I idrottssammanhang brukar man plocka bort dom tävlande från banan när dom blivit varvade tillräckligt många gånger. Inom försäkringskassan finns det tyvärr inga sådana diskvalificeringsregler. Här kan man springa på amatörlicens, även på en bana som kräver professionell erfarenhet. Det går absolut att åtgärda!

Jag påstår att Adriana Lender ljuger svenska folket rakt upp i ansiktet när hon säger att de problem som Försäkringskassan brottas med är lösta. Så länge den vanvettiga omflyttningen av ärendehandläggning fortsätter och organisationen sakta dräneras på försäkringskompetens, så länge kommer också både JO och allmänheten att få sucka över den”nya” Försäkringskassan!

Men varför åtgärdas inte det?

Avslutningsvis, till er alla som spiller krut på oss alla ”frontsoldater” inom Försäkringkassan:Sluta med det, vi är ändå bara kanonmat i sammanhanget. Rikta era vapen mot generalen och översten istället!

Observer

24 kommentarer:

Mettan sa...

Jag tycker det är härligt att läsa din blogg. Du bekräftar verkligen min bestämda åsikt om att det är ledningen det är fel på och inte handläggarna. Problemet är tyvärr att den personliga kontakten saknas numera. Men JAG ska inte klaga på handläggningstider. När min hyra höjdes förra året, skickade jag in blanketten och ringde därefter och frågade hur lång handläggningstiden var. Fick besked om att den var ca 6 veckor, och det var ju inte så farligt. Men döm om min förvåning, när jag redan efter 3 veckor hade fått pengarna på kontot, retroaktivt för 1 månad och besked om att jag skulle få rätt belopp nästa pension. Jag hade ju fått ett brev också så jag hade namn på en handläggare och var bara TVUNGEN att skicka ett tackmail med en bild på en blomma. Man måste faktiskt berömma också, inte bara skälla och gorma. Jag har alltid haft bra kontakt med handläggarna på FK och aldrig blivit otrevligt bemött, tvärtom faktiskt.
Jag tycker att man ska sparka generaldirektören och sätta dit någon, som har jobbat som handläggare och vet vad det innebär. Sedan måste personalen utbildas för sina arbetsuppgifter och ha bestämda sådana och inte behöva rycka in överallt. Kanske dags att maila lite riksdagsledamöter som kan slå sig samman och komma med ett vettigt förslag. Sedan måste vi som "vanliga medborgare" lära oss att läsa de Vägledningar och Allmänna råd, som finns på FK;s hemsida, tyvärr lite svåra att hitta, men jag har sparat länken. Jag är även medlem i Resurs, där jag lägger upp Vägledningarna i en dokumentbank, så finns de samlade, för den som vill ladda hem dem. Idag är det ju tyvärr så, att eftersom handläggarna inte får den utbildning de behöver, får vi som är "kunder" lära oss vad som gäller istället.

Anonym sa...

hej. jag fick en intresseanmälan om arbete här om dagen. En ung person. Läst på universitet internationella områden. Arbetet för FN utomlands, skrivbordsarbete. Nu var personen handläggare av rätten till sjukpenning. Jag blev mörkrädd om detta är den bakgrund som kräva/anställs för att bedöma arbetsförmåga och människors framtid. Och, ska möta människor./anna

Mettan sa...

Mörkrädd!!! Jag blir helt enkelt SKRÄCKSLAGEN och det blir jag sannerligen inte så lätt numera, det lovar jag. Men OM du kan, så gör ett försök att kolla upp människan lite mer. Ska se om jag på något sätt kan luska ut vad de kräver för handläggarna idag, om det går att få något svar. Du kan skicka mail till mej om du vill till spottymamma-medlem@yahoo.se, så svarar jag från min privata mailadress. Det måste ju på något sätt gå att få reda på vilka krav som finns idag.

Anonym sa...

Vad roligt det börjar bli. Du skriver att alla skall avgå, ledningen är idioter och att kompetensen är lägre en lägst hos alla som styr eller bestämmer inom FK. Men så fort någon på detta forum skriver nått negativt om dig eller god förbjuder, något positivt om Kassan så är de aggressiva eller mobbare som försöker hindra folk att yttra sig. Dubbelmoralen är enorm på denna sajten. Roligt värre att läsa.

Sven tycker sa...

Man får den ledning och organisation man förtjänar. Skulle alla gjort sitt jobb tidigare och vart effektiva så skulle aldrig organisationen vart tvungen att omorganisera sig så som det gjort idag.

Anonym sa...

Kraven är högskoleexamen, med fördel inom beteendevetenskap. Sedan finns vissa kompetenskrav som är kopplat till arbetet som Personlig handläggare. Inte särskillt chockande eller?

Anonym sa...

statsvetare, ekonomer, ingenjörer. Huvudsaken är att det finns en akademisk examen. Så har det varit i alla fall.

ANTIOBSERVER sa...

Håller med dig, inom idrotten så skulle inkompetenta idioter och spelare som spelar för andra laget plockas bort omgående... undra hur länge du skulle få vara med i ett lag med din negativa inställning. Bortplockad efter första träningen...

Man skall akta sig för vad man önskar sig... ibland kan det gå i uppfyllelse...

Anonym sa...

Vad gäller bedömare/utredare för ärendeslagen sjukpenning och sjukersättning har man de senare åren rekryterat jurister, samhällsvetare och beteendevetare. Men det finns även sjuksyrror och hälsovetare. De äldre utredare/bedömare har gymnasiebakgrund.

För mindre komplexa ärendeslag typ bostadsbidrag, barnbidrag och föräldrapenning räcker det med gymnasiebakgrund.

Anonym sa...

Jag har i många år samarbett med FK. Jag arbetar själv på en myndighet. Dom senaste åren har jag förförats över hur människor blir behandlade. Det är långt ifrån rättssäkert och det brister i eftelevnaden av ffa Förvaltningslagen men också öriga lagar.
Jag avråder ofta människor att ansöka om livränta/arbetsskada då jag vet att dom inte klarar av den kränkande behandlingen av deras ärende. Detta är ett problem, många fler skulle ha rätt till ersättning.
Jag tackar Observer som visar att det finns klokskap på FK. Jag har tvivlat och varit förtvivlad över hur illa detär ställt på FK. Hoppas att det snart händer något konstrktivt inom området och då menar jag att man får "skjuta" hela generalstaben.

Sven Tycker sa...

Jag får ta det som en komplimang, men återigen är det någon som har så dålig fantasi att han inte kan komma på en egen användarprofil utan utnyttjar min signatur. "Sven Tycker" här ovan är alltså inte den "Sven Tycker" som har en blogg med det namnet. Finns inte den fula skäggiga nunan med så är det någon annan som skriver åsikter som jag inte står för men skriver i mitt namn. Fegt tycker jag. Och ännu ett bevis för den eller de som med jämna mellanrum är kritiska till denna blogg och försvarar FK:s nya organisation eller kritiserar personalen på FK bara är fega.

Observer sa...

Hihi, vilket fyndigt namn, "Anti-Observer". Det betyder väl att man är blind, eller? Skämt åsido, inom idrottsvärlden ryker ju tränare och ledare på löpande band, när dom inte lyckas motivera de tävlande till bra resultat.

Och Sven har rätt. Det är ynkligt att "låna" någon annans användarprofil. Eftersom jag INTE cencurerar på den här sidan (annat än i nödfall) är det inte mycket annat jag kan göra än att uppmana, använd egen profil eller var anonym!

När man talar om dubbelmoral brukar man härleda det till person. Det är många som tillåts vädra sina åsikter här, så dubbelmoral i den meningen känns lite falskt anklagande. Jag släpper ju faktiskt fram även negativa åsikter både om mig som person och till mina åsikter. Dessutom är det här en blogg, inget diskussionsforum. Men jag har ändå insett värdet av att fler åsikter kommer fram.

Mettan sa...

Till den RIKTIGE Sven Tycker!
Tack för att du upplyste om att ditt foto ska vara med, om det är DU,som har skrivit.
Det där med stöld av signaturer har jag själv blivit utsatt för, men efter varning och anmälan hände det inte mer.

SVEN TYCKER sa...

Kära Sven. Jag råkar också heta Sven och jag tycker också, därmed mitt namn.

Jag tror folk ser skillnad på din och min åsikt. Vet annars inte hur vi skall göra, vem har mest rätt till namnet Sven? Vem av oss fick det först? Jag är född -52. Har jag då förtur att använda namnet eller skall vi kanske försöka lyfta blicken lite och inse att både du och jag får heta Sven och att vi får tycka annorlunda utan att du känner dig hotad eller ser det som något tecken eller komplimang. OK?

Anonym sa...

Jag tycker det är tråkigt att läsa hur negativa ni är om min arbetsgivare och hur ni verkligen vänder ut och in på allt för att finna negativa delar.

Har jobbat på tre statliga myndigheter och Försäkringskassan är definitivt den bästa när det gäller ledning, effektivitet och trivsel enligt min erfarenhet.

Ser ni något negativt så gör något åt det istället, på en blogg som denna ältar ni bara och inget konstruktivt kommer ut av det förutan att ni får någon låtsasbild av att det finns en gemenskap kring det negativa. Trist.

Och till er som nu säger tat man inte kan förändra något så stämmer inte det. Jag har haft fyra olika chefer och alla har jag enkelt kunna ta upp saker med och fått till en förändring av saker som jag konstruktivt kunnat visa på förbättringsåtgärder inom.

Observer sa...

Bra, anonym, att du kunnat påverka saker och ting. Kanske kan du delge oss andra VAD det egentligen är du kunnat påverka. Stora spännande saker, eller bara det absolut vardagsnära?

Anonym sa...

Jag efterlyser fortfarande en blogg som beskriver en positiv bild av att arbeta på FK. Här finns så många som har kritik mot Observer. Det vore spännande att läsa vad ni upplever i er vardag. Hur ni utvecklar er, får inflytande, förverkligar medbestämmande och har en levnde värdegrundsdiskussion. Jag är inte ironisk, jag kommmer att lusläsa en sådan blogg.

Annelie sa...

la märke också att de fem som hade fått uttala sig om de fem år som har gått... jobbade alla på LFC......

Nicole sa...

Min korta historia om FK...

http://katidis.wordpress.com/2010/02/03/status-med-forsakringskassan-3-feb-2010/

Mvh Nicole

Anonym sa...

Jamen, om man vill ha en blogg som är positiv till FK-ledningen så kan man starta en sådan. Eller hålla sig till FIA så slipper man allt kritiskt tänkande.

Mettan sa...

Är det bara jag som är snurrig? Har vi 2 personer, som är anonyma här? EN som tydligen arbetar på FK, eftersom hon/han skriver om kritiska åsikter mot "min" arbetsgivare.
En, första av de anonyma, arbetar tydligen på en annan myndighet och ÄR kritiskt mot FK.
Handlar det hela om EN eller TVÅ personer?
OM ni är 2, så sätt åtminstone en 1 och en 2 efter era signaturer, snälla! Det kanske till och med är fler än den här gamla kärringen, som blir snurriga av detta.
Just detta med förväxling är en av anledningarna till att jag inte är så glad för detta med "Anonym" eller "Gäst", som man har på vissa ställen, såsom en del forum och liknande.
Kanske jag är totalt ute och reser, men om båda dessa Anonym är samma person, så motsäger ju han/hon sig själv. Så SNÄLLA, försök reda ut detta!

Mettan sa...

Till Annelie!
Nu hänger jag inte riktigt med här. Vad är LFC och var har de fått uttala sig? Skulle du kunna tänka dig att påminna mej på något sätt? Mitt minne är inte vad det borde vara. Dels antar jag ag att det beror på åldern och dels har jag vad jag kallar "teflonhjärna" (det skyller jag på min fibromyalgi)
Så snälla du, uppdatera mej lite, är du snäll.

Mettan sa...

Till "Anonym, som efterlyser en blogg om hur "bra" FK är!
Om du nu tycker att din arbetsgivare är så perfekt, så starta en blogg själv. Det finns inget som hindrar dej, och du kan säkert plocka massor med poäng hos dina chefer, vilket du definitivt inte lär göra bland varken "vanliga" människor, som blivit utsatta för FK:s övergrepp, men du får säkert en fantastisk chans till en tjänst, där du kan vara precis så mycket översittare du vill.
Lycka till med ditt nya "rövslickarjobb"!

Sven Tycker sa...

Till den andra Sven Tycker:
Vilket sammanträffande. Både heter vi Sven och båda är vi födda 1952. Och det är ju inte helt ovanligt att man använder sitt namn som signatur. Men, det är ju ett väldigt lustigt sammanträffande att du sedan väljer att lägga till "tycker". Jag har inte träffat på någon annan på nätet som använder sitt namn + "tycker" som signatur, mer än du och jag (men det finns säkert). Så det är ju ett lustigt sammanträffande att du väljer just den signatur som jag använt sedan 1997. Men vill du riskera att någon tar fel så får jag väl leva med det. Så ni andra, står det Sven Tycker med mina fula skäggiga nuna så heter jag i själva verket Sven Ohlsson, skåning som jobbat på Försäkringskassan 1974-2008. Det enda hemlighetsfulla är att jag faktiskt inte längre har skägg. Ni kan läsa min blogg sedan 1997 på http://www.swl.nu/tycker. Det händer att jag kommenterar Försäkringskassan (men oftast annat). Jag är MYCKET kritisk till den nya centraliserade, avpersonifierade och toppstyrda Föräkringskassa som vi fått. Du får gärna också presentera dig närmare nu Sven Tycker No 2.