onsdag 17 februari 2010

Apropå OS - Hur lång startsträcka behöver nya FK?
Fem år har gått sedan Försäkringskassan förstatligades. Fem år av oavbruten kamp mot klockan när det gäller att få en organisation som fungerar. Och i bästa fall, fungerar bättre och effektivare än innan. Fem år med ett ständigt chefsbyte på högre nivåer, ofta nästan som ett rollspel där man byter titlar med varandra. Fem år av misströstande försäkrade som undrar var deras ersättning tog vägen. Fem år med en allt högre andel ärenden som anmäls till JO på grund av för långa handläggningstider. Fem år av en kvalitetsförsämring i ärendehandläggningen vi tidigare inte sett maken till. Fem år av konstant misstro till ledningen och dess kompetens att få organisationen att fungera. Fem år av ständigt nya brandkårsliknande organisationslösningar. Fem år av rovdrift på personalen som till och med kan få Verkstadsföreningen att bli gröna av avund.

Men det verkar som om Försäkringskassan har fastnat i startgroparna. Som om vi som skulle prestera i toppklass fortfarande väntar på startskottet. Eller var det bytet till nyare, lätta och moderna löparskor som skulle ge medalj? Fan vet, men lite skavsår verkar det ha blivit på träningsrundan. Det kanske var det som ledde till materialbytet i form av marsch-kängor på….

Vecka ut och vecka in, månad efter månad har vi matats med information om att ledningen har koll på läget. Det kan gälla telefonköer, balanser i handläggningen, kvalitet eller samspelet med de politiska besluten. Tyvärr stämmer det inte med den bild som målas upp av allmänheten, av justitieombudsmannen eller av oss handläggare på golvet i organisationen. En bild som faktiskt också bekräftas av de ständiga akutlösningar som präglar dagens Försäkringskassa. En försäkringskassa som inte längre lyssnar till de goda råden från ”coachen”, d v s expertisen som finns inom organisationen.

Det verkar som att ledningen för FK tror att allt ljus faller på vinnaren. Men OS är snart slut, och då återkommer fokus till Försäkringskassan som står och fipplar med skosnörena. Då vill det till att man försöker göra en något bredare analys av de senaste fem åren än en liten notis på Tok-Fia och en artikel i Dagens Socialförsäkring!

Vad har egentligen blivit bättre?

Vad har blivit billigare?

Vad har blivit effektivare?

Och framförallt, vad har blivit sämre?


Observer

25 kommentarer:

Anonym sa...

Du är för go...
We like you

Anonym sa...

Du är för go. Vi brukar varje vecka i fikarummet sätta pengar på vad du kommer skriva om i nästa inslag och hur du kommer spy galla och vrida och vända på fakta. Tack vare denna bloggen får vi oss alla ett gott skratt varje vecka då vi ser ironin i det du skriver. För inte kan du väl på fullaste allvar skriva all denna skit utifrån att du verkligen tror och tycker så här. Denna blogg måste ju vara ett ironiskt skämt eller??? För dte kan väl inte finnas så små människor som dig i verkligheten?

Mettan sa...

MYCKET har blivit sämre. För tillfället tänker jag på alla människor som faktiskt är sjuka och har varit så i ett antal år. Man skickar ut folk, som är ordentligt sjuka och vill att de ska börja jobba. Vilken arbetsgivare vill anställa någon, som är sjuk hela tiden? Vi har ALLA via skatten betalat för vår rätt till sjukpenning, sjukpension och pension och vi betalar fortfarande skatt. Men statsrådet, regeringen och FK:s ledning beter sig som om detta är pengar, som inte någon av oss har hjälpt till med att betala för. För övrigt måste det väl vara totalt FEL, när en cancersjuk människa får besked om att han ska ut och söka jobb, TVÅ veckor innan han dog. Jag förordar fortfarande en ORDENTLIG utbildning av nyanställda av vad som EGENTLIGEN gäller. Vägledningarna SKA följas. Visserligen är en av dem borttagen för omarbetning, men den blev faktiskt omarbetad tidigare och släpptes i december. Kan det vara så, att man försöker dölja "lilla Christinas" stora klavertramp?
Jag skulle inte vilja byta med handläggarna, som gärna vill visa empati, men inte FÅR.

Anonym sa...

Allt oftare ställer jag mig fågande till, hur man i sverige leker med myndigheter. Omorganationer på omorganisationer, teknik som fördummar och försvårar verksamhet. Ingen utvärderar vad som händer, man springer bara vidare och ingen ställs till ansvar. Ett litet fåtal använder storaorganisation för egen tillfredsställese inte för medborgarnas bästa.

Anonym sa...

Svar till Metta.
Skulle jag följa vägledningen till punkt och pricka så skulle nästan ingen få sjukpenning ngn längre tid.

S.k personlig handläggare

Anonym sa...

Jag följer handledningen till punkt och pricka och har bra målnivå samt både avslag och beviljande av sjukpeng. Så det är skitsnack att försäkringen eller vägledningen gör att människor inte får sjukersättning eller sjukpeng och det är skitsnack att vi personliga handläggare inte kan eller får visa empati.

MVH en som är stolt över vår socialförsäkring och gillar mitt jobb och min arbetsgivare(nu blir jag väl kallad aggressivt positivt men den risken tar jag)

Mettan sa...

Svar till Anonym, som inte vill använda Vägledningarna.
NU är du ute och reser helt. OM du läste Vägledningarna och rättade dej efter dem, så skulle du har ett VERKLIGT stöd i dina beslut. Men det fordrar att man läser HELA avsnittet med undantag och allt. Du bör veta att Vägledningarna dessutom är TVINGANDE. Verkar som om du behöver ordentlig utbildning.

Mettan sa...

Svar till Anonym som använder Vägledningen.
Toppen! Du har fattat det hela och gör vad du kan. Vem som helst kan dessutom ladda hem Vägledningarna och läsa dem. Då kan man som "kund" ha bättre argument vid både omprövning och överklagan. Tyvärr är det alltför svårt för många "vanliga" människor att tolka det hela. Därför vill jag och faktiskt en hel del jurister att Rättshjälpslagen ska gälla även förvaltningsrätten, vilket den inte gör idag.

sandflyget sa...

Jag träffade en fd kollega som fortfarande arbetar kvar på FK och denne berättar följande: Kollegan är duktig på sitt arbete men är tydligen "fär noggrann och duktig". Kollegan presterar endast 80% och det finns de som presterar 200%...Kvalite´n är det inte så noga med; "det gör ingenting om det blir fel; huvudsaken är att man presterar mycket"...hade inte kollegan varit så duktig så "hade man varit tvungen att göra en plan för denna"...MEN HALLÅ?!? Är det så här det ska vara?!? Var har yrkesstoltheten tagit vägen; att göra ett bra och rätt arbete?Och vem betalar felen?

Mettan sa...

Har FK infört ackordsarbete? tycker det verkar så. Självklart tycker FK att det inte gör något om det blir fel, för folk ORKAR helt enkelt inte överklaga. En vanlig människa behöver dessutom läsa breven några gånger för att förstå "fikonspråket". För övrigt bör man nästan vara jurist för att kunna hänvisa till rätt paragrafer och sådant och DET är man ju inte precis. Som väl är har jag lärt mig att läsa vägledningarna och om jag tvekar i en tolkning, har jag en kompis som är jurist. Hon har hjälpt mej många gånger, när jag har tvekat om vad jag ska hänvisa till. Tänk vilken rusning det skulle bli till advokaterna, om förvaltningsrätten ingick i Rättshjälpslagen! Sedan är det skrämmande att man bara vill ha så mycket som möjligt avgjort, UTAN att kontrollera att det är rätt. Är det i dessa ärenden, som blir fel, som man försöker kalla fusk? Börjar misstänka det nu, efter vad som har påståtts i Dagens Eko idag den 22 februari. Man visar på polisanmälningar, men man redovisar inte hur många som gått till åtal. Inte heller redovisar man hur många som blivit frikända eller hur många åtal som lagts ner, därför att det inte finns något att åtala på.
Jag anser att FK missbrukar sin "myndighetsmakt" genom att dels pressa sin personal, som vill göra rätt och dels låta en del av personalen ta helt godtyckliga beslut, UTAN att rätta sig efter Vägledningarna, som faktiskt är TVINGANDE.
Nej, väck med "åsnorna" i toppen och in med någon som VET hur FK ska fungera!

Sven Tycker sa...

Försäkringskassan har friats av Arbetsdomstolen för att ha vägrat anställa en synskadad jurist som utredare med motiveringen att hon var just synskadad. Skärmläsarprogram går inte att använda på ÄHS (ÄrendeHanteringsSystemet). Och det blir för dyrt att ändra och anpassa organisationen. Det får mig att tänka på hur Försäkringskassan i samband med omorganisationen mycket effektivt rensade ut nästan alla anställda med lönebidrag eller som hade olika arbetshandikapp. Försäkringskassan har dåligt plats för de som inte är fullt friska, och detta samtidigt som man skärper kraven på att sjuka ska ut i arbete.
Läs på: http://www.dagensjuridik.se/sv/Artiklar/2010/02/Forsakringskassan-nobbade-funktionshindrad-jurist-/

Mettan sa...

Tack Sven, för länken! Ska läsa igenom lite fler artiklar senare, men jag läste en som skrivits av an som heter Anne Svensson.
Hon skriver att

och det har hon sannerligen rätt i. Artikeln kan läsas här:
http://www.dagensjuridik.se/sv/Artiklar/2010/02/Rattssakerheten-vacklar-i-forvaltningsprocessen/
På den sidan "Dagens Juridik" finns det massor att läsa, så tack för den länken.

Observer sa...

Det fattats en del i Mettans inlägg, men länken finns ju där......

Anonym sa...

Vadå startsträcka. Loppen är avblåsta på grund av tjyvstarter och dopingskandaler. Vi kom aldrig i väg. Alla andra har redan sprungit i mål.

Jag tycker verkligen inte att du är liten, du växer för varje inlägg. Det borde finnas många fler som du, som vågar säga ifrån var vi än står i organisationen.

Vad vi nu ser är nog kassans sista uppgång och fall. Varför inte leja ut hela verksamheten till ett lågprisland. Det skulle med stor sannolikhet inte fungera mycket sämre, eller.

Anonym sa...

Bevisat att FK inte diskriminerade.

I omorganisationen var lönebidragare de enda som inte påverkades.

En 80 % verkningsgrad bygger på att man brister både i kvalité och kvantitet.

Sven tycker inte sa...

Om du var egen företagare och hade en medarbetare som krävde 100% lön men bara presterade 80%. Vad skulle du göra med den medarbetaren då?

Observer sa...

Är det någon som begriper de senaste två inläggen?

sandflyget sa...

Ingen som vet hur FK beräknar sina % på...men 200% finns inte som alla vet...Ingen som reagerade på att medarbetaren var duktig och noggrann...men som sagt bättre att mata utbetalningar än att det blir rätt och riktigt...

Mettan sa...

Till Anonym som skrev: "I omorganisationen var lönebidragare de enda som inte påverkades."
Man har fått lönebidrag för att man har något funktonshinder, INTE för att man är sämre människa på något sätt. Arbetsgivaren får bidrag till både lön och sociala avgifter 90% om det är en ideell förening, 50% om det är en privat arbetsgivare. Tyvärr vet jag inte vilken % statliga myndigheter får sin ersättning.
Är man dessutom en viss ålder har man låååång uppsägningstid när uppsägningen skrev från arbetsgivarens sida. Läs och lär dej om Arbetsrätt, innan du kastar ur dej en massa

Mettan sa...

Till Observer!
Begripit de där inläggen? Nej det har jag sannerligen inte.
Sedan vill jag be om ursäkt att vissa delar fattades i mitt ena inlägg. Något hände här, så orden rymde på vägen.
till Sven tycker!
Jag har skickat både länk och artikel till en som är synskadad och en som är jurist, för enligt min mening hänger AD inte med i den tekniska utvecklingen, så de behöver sakkunnig hjälp i detta helt enkelt.

Sven Tycker sa...

Till Anonym som skrev att "I omorganisationen var lönebidragare de enda som inte påverkades" så vill jag påpeka att lönebidragarna placerades i egna kretsar. Kretsar som sedan skulle bemmannas med 0. Dvs de lönebidragare jag kände fick (med något undantag) övergå i arbetslöshet istället.

Observer sa...

Jodå, Sven, du har helt rätt. Våra stackars lönebidragare var de första som åkte ut med diskvattnet. Och fler skulle följa....... kanske inte direkt med uppsägning men med ouppnåeliga pendlingsmöjligheter tvingades många bort ändå........
En etniskt rensning som saknar motstycke i svenskt rättshistoria. Det är svårt att se vad som är så attraktivt i det.

Anonym sa...

Har sett ett härligt mönster här. Efter varje inlägg fjant..Observer gör så ligger det direkt en kommentar från"anonym" som hyllar inlägget och fjan..Observers enorma kompetens.

Undra om inte observer själv lägger inlägg...PINSAMT. SKANDAL AVGÅ ALLA

Observer sa...

Mmmmmm, nästan smickrande!
Men nej; jag lägger inte ut egna kommentarer. Däremot uppdateras kommentarerna dagligen, både positiva och negativa. Och OM det fanns ett mönster så skulle du inte se din egen kommentar här! Trots lågvattenmärke på innehållet......

Anonym sa...

Jag är lönebidragare inom kassan och jag och mina kolegor las inte i någon egen krets i omorganisationen, vi las däremto utanför kretsarna då vi inte skulle beröras av omorganisationen i första skedet, det gjordes efter förhandling med de fackliga parterna centralt och det räddade kvar mig och mina kollegor. Så snacka inte skit!!!