fredag 12 februari 2010

I fablernas värld.....
Minns ni 70-talets Drutten och Jena?
Om man vill göra en bildlig beskrivning av Försäkringkassans plats i socialförsäkringssystemet skulle man skändligen kunna kalla Husmark-Persson för Drutten och Försäkringskassans ledningsadministration för Jena. Eller Il Cocodrillo, om man så vill. Och vad kännetecknar den?
Jo, En väldigt STOR KÄFT och mycket SMÅ ÖRON!

Ledningen ger på allehanda sätt sken av att det finns inflytande i Försäkringskassan. Att det är "högt i tak". Men det är inte högre än att man får bulor i skallen när man reser sig från stolen.
Visserligen sa ståuppkomikern Ronny Eriksson en gång att det skall vara lågt i tak. "För annars blir det så långt till golvet", sa han. Och det kan ju stämma i teorin. Verkligheten däremot, är sådan att våra högre potentater inte har en aning om vad som sker på golvet. Och, i ärlighetens namn, dom bryr sig inte heller!

Jag har under senaste året följt vårt s k debattforum på Tok-Fia. Tills för någon månad sedan fanns tillägget "Forum - för förnyelse". Självrannsakan eller ej, men nu heter det kort och gott Forum.
Och hur fungerar det? Jo, ett tjugotal personer, handläggare och chefer för debatt med varandra om mer eller mindre irrelevanta frågor. En intressant företeelse är Veckans Fråga. Hittills har det alltid varit en majoritet av tyckarna på Veckans Fråga som har haft negativa synpunkter på tingens ordning. Och genom denna kanal skulle vi alltså kunna påverka och förändra?
Äh, kyss mig i .......!
Här har Försäkringskassan istället riggat sin spypåse, stället där man kan kanalisera sin oro, vrede, ilska, eller vilka känslomässiga lägen man nu kan ha. Men att någon i ledningen skulle ha tagit till sig nåt av de synpunkter som framförts finns det inga tecken på.

Och på hemmaplan, på den egna arbetsplatsen? Jo tack, kontorschefen har lärt sig sin läxa väl. Den nya tidens professionella ledarskap består helt enkelt av att till varje pris försvara alla beslut som kommer från ovan. Detta så till den milda grad att man inte ens ser den idioti och brist på kunskap som ligger till grund för vissa beslut. Den som efterlyser ordentliga genomlysningar och konsekvensbeskrivningar innan beslut får "titta inte så djupt" slängt i ansiktet och blir ifrågasatt som bråkmakare och samarbetsovillig.

Vad värre är, detta fenomen har nu också börjat sprida sig inom handläggningen av vår kära socialförsäkring. Jag hör dagligen exempel på hur handläggare mer eller mindre tydligt uppmanas att "lägga ner" eller förenkla utredningar i t ex aktivitetsstöds- eller återkravsärenden. Detta gör en inte mindre förbannad med tanke på hur även Försäkringskassans ledning anammat den pseudo-lika fuskdebatten. T o m delegationen mot felaktiga utbetalningar har ju backat i sin uppfattning om hur utbrett fusket egentligen är. Storleken på de belopp som betalas ut felaktigt på grund av Försäkringskassans bristfälliga kvalitet vill däremot ingen ens diskutera........
Man undrar varför?

Så, hur står det egentligen till med El Cocodrillo? Jovisst finns det fortfarande kvar en jävla massa tänder, men ack så stora kariesangreppen har blivit......

Och ännu en berättigad fråga: Var håller våra interna revisorer hus, och var är den nya tillsynsmyndigheten? Smekmånaden tog väl slut redan förra året??????

Observer

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det där med "högt i tak" känner jag igen... Alla organisationer som känner sig manade att ständigt betona hur högt i tak det är har i själva verket knappt kryputrymme. Men det är ju så man gör "bör" till "är".
Organisationer som har högt i tak känner inget behov av att betona det, för det är så självklart att det är så det skall vara.

Anonym sa...

Högt i taket- lämnade vi när FK blev staligt. Områdes-Platschefer är små budbädare utan någon som helst makt. Plocka bort dessa de kostar bara en massa pengar. Stockholm kan ju styra direkt med EC

Nu har ju även FK-ledningen kommit på att lönespannat skall ökas och det är snappt. Detta innebär på vissa håll att de som verkligen är underbetalda skall så för bli....

På många håll sitt fd chefer som "gått ner" men fått behålla sina löner och är därmed riktigt överbetalda. Skall deras löner nu ökas för att MÅLET med ökat lönespann skall lyckas???

Anonym sa...

Underbar liknelse. Jag minns meningsutbytet i Drutten o Krkodilen -"Jag tycker som du vad tycker du". Hihi riktigt bra liknelse för en organisation som snackar om högt i tak, värdegrunder och fridiskussion.

inspirerar sa...

Det är inte lätt att vara ödmjuk när en statlig myndihet som försäkringskassan utger sej för att vara felfri. Hur kommer det sej att du observer som vet att det är totalt felstyrt och att tredje part vill säga klienten blir enormt drabbad av de konflikter som förmodligen upptar hela försäkringskassans arbetsplats inte har en chans att påverka när människor blir vräkta och en del tar självmord pg.a att lagen och reformen är sjuk. Kan det vara så att ledningen tycker att det är bra att konflikterna är på "golvet" för då slipper de ta i problemen på ledningsnivå.? Du sa dialog och saklig argumentation är grunden för objektiva beslut. Vilket ledningen tydligen är smarta att inte ha med er så att ni som är i båsen kan konflikta fritt.

Jag gillade din beskrivning av Drutten och Jena som grädde på moset klipper du till med Il Cocodrillo...Den är klockren :)

Anonym sa...

Bra blogg, jag kommer ihåg gamla tidningen MAD, där fanns det ett forum för fårskallar. Kanske dags att byta ut namnet på FIA?

Anonym sa...

Hej "Inspirera"!
Jag förstod inte vad du egentligen menade. Fattade inte om du gillar den nuvarande FK eller om du håller med "Observer" i kritiken mot FK-ledningen. Kan du skriva ett förtydligande?

Jag har skrivit det tidigare o nu åter igen- tack "Observer". Du är den jag litar på som ger mig sanningen!