torsdag 25 februari 2010

I sinom tid.......Läste på Tok-Fia att delar av Socialförsäkringsutskottet med Gunnar Axén i spetsen landat på LFC i Växjö. Det pågår tydligen en rundresa bland landets försäkringskasse- och arbetsförmedlingskontor. Det är bra!
All kontakt med verkligheten som våra folkvalda politiker avsätter tid till är guld värt. Pliktskyldigast ursäktar man sitt intrång i socialförsäkringsvärlden med "Vi är här för att lyssna". Och det är också bra.

Men ursäkta; är det ingen hemma däruppe? Lyssna på vad? En upprepning av de farhågor som redan tidigare väckts med anledning av den katastrofala rehabkedjan? Lyssna till nya önskemål om att skjuta upp och utreda konsekvenserna av beslutet som redan är fattat? Än en gång få bekräftat att en stor andel av de som tvingats in i AF:s introduktionsprogram snart är åter i rullorna hos FK? Och återigen få frågan om varför det måste gå så inihelvete fort?

Och Tok-Fias analys av det hedervärda besöket? Jo, minsann "Gunnar Axén är självkritisk".
Jaså minsann, säger jag! Självkritiken är inte större än att det handlar om att det kanske skulle ha gått lite långsammare med besluten i höstas, så att t o m Försäkringskassans handläggare hade förstått vad det handlar om! Som om det inte räckte med att Husmark-Persson redan idiotförklarat hela tjänstemannakåren på kassan. Men kassans handläggare är ett luttrat släkte, så jag antar att Axén lämnade Växjö helskinnad.....

Dock lyckades han få med sig en vettig slutsats från besöket och det var att läxan för framtiden är att vara ute i mycket god tid. Den var nästan rolig......

Under mina drygt 30 år som anställd på kassan har inga politiska beslut, vare sig borgeliga, röda eller gröna som berört förändringar i socialförsäkringen handlat om att vara ute i god tid!
Och inte lär dom bli det i fortsättningen heller.

Nej, denna självrannsakan i elfte timmen handlar väl snarare om att i sinom tid inser t o m Alliansen att byxorna har ramlat ner och att dom riskerar att stå där med rumpan bar!

Observer

17 kommentarer:

Anonym sa...

Ännu ett suveränt inlägg av dig "Observer". Fortsätt.
"I LOVE YOU".

Sickan sa...

Touché!

Anonym sa...

Vi instämmer :-) jag och mina kollegor

Anonym sa...

Helt klart saknar "patienten" sjäv- insikt och prognosen är inte god. Nu ska myndigheter utan möjlighet till förberedelse ta emot en massa praktikatder för att fixa arbetslöshetsstatisktiken till valet. Detta visar knappast insikt och förmåga till självkritik.

Anonym sa...

Vi instämmer inte, jag och mina kollegor! Men nu får mitt LFC något nytt skojigt att skämta om på lunchrasten

Observer sa...

Ja, skämta på bara!
Vad är det man brukar säga; Även en blind höna kan hitta ett guldkorn!

Sickan sa...

"Vi instämmer inte, jag och mina kollegor! Men nu får mitt LFC något nytt skojigt att skämta om på lunchrasten."

Makabert!

Förhoppningsvis har dagens diskussioner på lunchrasten fokuserats mer på rapporten från Fackförbundet ST och verkligheten.
http://www.dn.se/opinion/debatt/regeringen-har-felbedomt-de-utforsakrades-vardbehov-1.1053647

Anonym sa...

Jag talade med en läkare idag som var så bitter och förbannad på FK.

Visst ligger det mycket i det som Observer skriver om - om man inte lever i förnekelse - ett psykologiskt försvar för dem som inte orkar med att se verkligheten.

Anonym sa...

Sickan lilla...

Fackförbundet ST har man ju stort förtroende för, de som inte ens själva anser att deras medlemmar är kompetenta nog att löneförhandla själva utan måste ha central hjälp, lämnar nu en rapport om deras syn på sjukförsäkringen. Känns lagom intressant. Nej då skrattar vi hellre åt bloggens något aggressivt negativa konspirationsteorier och alla alla som vi så skämtsamt kallar negativa pessimistpissråttor:)

Sickan sa...

"Sickan lilla..."

Intressant!
http://sv.wikipedia.org/wiki/Genusperspektiv

"Fackförbundet ST har man ju stort förtroende för, de som inte ens själva anser att deras medlemmar är kompetenta nog att löneförhandla själva utan måste ha central hjälp, lämnar nu en rapport om deras syn på sjukförsäkringen. Känns lagom intressant. Nej då skrattar vi hellre åt bloggens något aggressivt negativa konspirationsteorier och alla alla som vi så skämtsamt kallar negativa pessimistpissråttor:)"

Beklagligt!
Kan skönja ett visst missnöje.
Glöm inte bort att det finns alltid en lösning.
Varför inte ta tillfället i akt?

Anonym sa...

Jag kan hålla mig för skratt när jag ser hur människor far illa istället för att bli hjälpta av socialförsäkringen.
Jag kan också hålla mig för skratt då jag läser kommentaren 20100103 kl 20.36. Hoppas att det är ett fullt troll och ingen från FK.

Lena sa...

Tack för ett bra inlägg!

villfungera sa...

Tack för ett bra inlägg.

Anonym sa...

Tack för ditt inlägg!!!

Lena sa...

Tack för ett mycket bra inlägg!

Anonym sa...

Mon läkare menar att hälften av hans arbetstid går åt till att svara försäkringskassan på frågor som han en gång redan informerat dem om. Hur kostnadseffektivt är detta?

Observer sa...

Din läkare överdriver nog lite....
Men visst kan det vara synd om läkare som får mer och mer skrivbordsjobb. Men det är knappast kassans fel.
Däremot är det väldigt vanligt att både läkare och andra tror att uppgifter är färska hur länge som helst. Två år gamla bedömningar duger inte så långt hos kassan.