söndag 7 september 2008

Cirkeln är sluten.....

I samband med att den nya Försäkringskassan bildades var förstatligandet så viktigt att man "glömde" bort att även Försäkringskassan behöver övervakas, precis som vilken myndighet som helst. Det gick ett par år, men sen insåg regeringen att här måste något göras. Redan i januari i år presenterades förslag på ny tillsynsmyndighet för kassorna. Tanken var då att den skulle starta upp sin verksamhet 1 januari 2009. Alla vet nu att starten kommer att bli 1 juli 2009 istället. Var myndigheten skall ha sitt säte, eller dess formella namn är ännu inte klart.

Försäkringskassans ledning har i remissyttrande ansett att det inte behövs någon ny myndighet, utan att detta istället kan åläggas någon som redan idag har ett liknande tillsynsansvar. Och det kan man ju hålla med om. Tillsyn över landets myndigheter sker idag via Justitsieombudsmannen, Justitsiekanslern, Statskontoret och Riksrevisionsverket. Och det, kan man ju tycka, borde räcka. Men Husmark Persson har antagligen inte förtroende för kassans ledning, eftersom just kassan och ingen annan myndighet får en sådan överrock. Ännu mer märkligt ter det sig med tanke på att regeringen säger sig vilja minska på antalet myndigheter.

Den som kan sin historia, dvs den som arbetat på kassans sedan nittonhundratrettiokallt minns den bittra striden mellan kassorna och Riksförsäkringsverket (RFV), dåvarande tillsynsmyndighet. Med visst belägg anklagade kassorna RFV för att utöva mer styrning och tillsyn än det fanns mandat för. Men det där är historia nu, och man får bara hoppas att den inte upprepar sig i det här fallet.

Med anspelning på den "täta" kontakt som alltid funnits mellan kassorna och dess tillsynsmyndighet anmäler vi oss frivilligt till deltagande i namnförslagtävlingen av den nya myndigheten. I sann humoristisk anda och med glimten i ögat presenterar vi här vårt förslag:

Och logotypen, ja den bjuder vi på. Jag vill minnas att det kostade skjortan förra gången.

Fördelarna är uppenbara; I stort sett hela ledningsmaffian från gamla RFV finns kvar. Det är bara att skyffla över dom till den nya myndigheten. Då kanske vi kan få lite förnyelse i KASSALEDNINGEN för omväxlings skull.......

24 kommentarer:

Anonym sa...

Helt enkelt klockrent!

SKÅNEFK sa...

Läste just Sven tycker till. Han förespråkar censur på Pirate bay men här förspråkar han öppenhet och yttrandefrihet. DUBBELMORALENS MÄSTARE!!!

PS: Skall bli skoj att se ifall jag blir censurerad här. Har ju blivit det innan när jag vart kritisk mot Observer.

Anonym sa...

Jag minns när det fanns en Skolöverstyrelse. Regeringen blev sur för att de inte gjorde som förväntat och instiftade istället Skolverket. Det var inte många från SÖ som fick arbete på den nya myndigheten.
Vet inte om vi kan lära något av historien.

Anonym sa...

Är inte ledningsmaffian från RFV är tämligen bortsopad?

Det är väl endast Inger Dunér och Stig Orustfjord kvar från det gänget - och Stig har ju länge sökt andra jobb.

Sir Vähs sa...

Vet inte vart eller med vad ni arbetar, ni som trots att ni inte vill ändå är kvar på Fk.

Arbetar själv med sjukpenning sedan länge och känner att jag kan ha en god kontakt med människor trots ibland inte roliga besked att läkarintyget inte styrker arbetsoförmågan. Fk har en undersökningsskyldighet och jag gör så gott jag men ibland kommer vi till vägs ände med sjukpenningen. Dock många fler som har rätt än inte rätt till sjukpenning.

Omställningsarbetet har varit stessigt men jag har inte haft problem att förklara tillämpningen och de flesta människor förstår att det inte är FK som bestämmer lagar o regler utan att Fk följer det system vi röstat fram i Sverige.

Det finns "dålig" personal överallt o det görs felaktiga beslut och inte alltid ges trevligt bemötande o detta ska man ha nolltolerans på. Felaktiga beslut får vi rätta till men fel görs överallt där människor finns men det är svårare att rätta till det när en läkaren amputerat fel ben.

"anonym" tror på avgångsvederlag inom två månader och endel kanske ska passa på, det är inte alla som får avgångsvederlag.

Jag tror att vi får en effektivare myndighet som visst har existensberättigande, herregud vi måste fortsätta arbeta för folket även om tillämpningen styrs upp + klart att vi ska granskas, rör oss med oerhört mycket pengar som är allas våra pengar.

www.viita.se sa...

Hm. Till Observer.
Jag fick ett inlägg på min blogg där jag kallades för idiot. Av någon som signerat sig Observer och som sa att jag och de flesta andra inte fattat att den här bloggen är skriven med ironi.

Något som jag tyckte stämde ganska illa med den nivå som jag tycker att blogginläggen har haft hittills.

En "hackerkompis" till mej säger att det var ett "troll" alltså någon en annan avsändare som försöker provocera fram en emotionell reaktion för att störa en seriös diskussion.

Jag hoppas att det var ett s k troll.

För om debattnivån blir för låg är det ju inte någon mening med att ödsla tid på den här bloggen.

Jag skriver inte med ironi; jag tycker att frågor som handlar om människors rätt att bli sjuka - och trots det behandlas med respekt - är mycket viktiga humanitära frågor.


Om det nu är FK-folk som skriver på den här bloggen så skulle jag vilja passa på att ställa ett par frågor till de som väl i så fall håller på att gnuggas som bäst i dom nya reglerna.

(Kuggfrågor?!)


Stämmer det att de nya reglerna innebär att människor inte längre kan få en tillfällig sjukpension - d v s en sjukpension som kan omprövas.

En annan fråga som vore intressant att få klarhet i är följande.

Någon sa att reglerna för företagare som blir sjuka skiljer sig väsentligt beroende på om företagaren har aktiebolag eller enskild firma.

En företagare som blir sjuk och har aktiebolag anses ha rätt att vara sjuk för att den personen anses kunna omplaceras - i realiteten omplacera sig själv i sitt företag - och har därmed större rättigheter att få vara sjuk.

De reglerna lär inte gälla för de som har enskild firma.

Om någon som startat enskild firma - och kanske satsat en del pengar på både utrustning, marknadsföring, företagsförsäkringar m m - blir sjuk alltför länge så placeras den personen i samma klump som de som är arbetslösa.

D v s den som har enskild firma och som inte anses kunna omplacera sig själv i sitt eget företag tvingas lägga ner sitt företag ochs ställa sig i arbetslöshetskön - d v s börja stämpla.

Och därmed förlora alla pengar som lagts ner på att starta eget.


Det här är vad jag fått berättat för mej.

Att de som sitter i regeringen inte förstår konsekvenserna av de regler de själva beslutar om det har vi ju redan sett åtskilliga exempel på.

Men om reglerna är så hårda för enskilda företagare - d v s - kräver att de lägger ner sina företaga om de blir sjuka en tid då går ju de reglerna tvärtemot Maud Olofsson ständiga fältrop om att den nya regeringen ska satsa på egenföretagare.

Något som jag också är intresserad av att veta - FK tycks ju ha bra statistik på det mesta:) är följande:

Vad har hänt med fördelningen av resurser för rehabilitering med den nya regeringen.

Den statistik jag läst och som vissa forskare tagit fram har ju visat att de resurserna fördelas mycket ojämlikt.

Det vill säga att sjuka kvinnor får mycket mindre än män.

Vad har för övrigt hänt med problematiken att utbrändhet är något som främst drabbar kvinnor.

Och om jag inte minns fel så finns det även där statistik som visar att det är en diagnos som är mycket svårare att få godkänd som sjukdom än fysiska skador.

Än en gång ett regelverk som slår mot kvinnor.

Kanske JämO borde undersöka även den saken.

Observer sa...

www.wiita.se:
Nej, det var inte jag. Jag lämnar inga kommentarer på några andra bloggar.När det gäller dina frågor tycker jag att du skall vända dig officiellt till Försäkringskassan. Då får du svar du kan lita på att de är rätt. Vanskligt att använda den här bloggen eller andra för myndighetsinformation.

Sven Tycker sa...

Det är ju kul att bli kallad Mästare av signaturen skånefk. Jag tar det som en komplimang. Men vad som står på Sven Tycker kanske ska debatteras där och inte här. Precis som Observer har ett ansvar för vad som publiceras här har Pirate Bay ett ansvar för vad dom hjälper till att sprida. Alltså kan man ibland tvingas till censur. Det kan mycket väl finnas skäl att ta bort ovidkommande eller oanständiga inlägg.

MajCarina sa...

Till Observer ang vad som publiceras här.
Den 7 sept kl 23.46 har du lagt in ett av mina tidigare inlägg, men som Sir Vähs sa... Jag skrev detta inlägg 5 sept 13.03 efter din dröm 29 aug "Structurus Vulgaris". I detta forum kan man bli lite attackerad o kallad både det ena o andra så de är väl bra om du inte blandar ihop korten.

Men nog verkar det finnas ganska många som är rätt nöjda med FK. Vad kan det handla om tro?

Anonym sa...

ASGARV TILL DUBBELMORALENS MÄSTARE. sÅ VI SKALL BÅDE HA EGENANSVAR SAMT CENSUR OCH ICKECENSUR. VEM BEDÖMNING ÄR DET NÄR DET ÄR RÄTT ANSVAR MAN TAR?

www.viita.se sa...

Till Observer:
Ja, det var ju bra att det inte var du som skrivit en sådan bottennappskommentar.
Jag tyckte väl att det stämde illa med nivån på dina blogginlägg.

Apropå språk så hörde jag en annan lustig sak apropå FK.

Numera skickar handläggare visst inte längre brev.
De kommunicerar ett ärende.

Om en högre chef ska titta på brevet innan det skickas så heter det inte så.

Utan istället; min chef ska först kvalitetssäkra det här brevet.


Ja, himmel och pannkaka....
Var tog svenskan vägen?

Nog tycker jag att en FK-blogg borde kunna skriva om regelverket i sin organisation.
Eller jag kanske borde skriva:
Kommunicera reglerna.

De är väl inte hemliga heller.

UGGLEBORGSANSTÄLLD sa...

NÄR SKALL OBSERVER VÅGA KOMMA MED NÅGOT EGET KONKRET FÖRSLAG PÅ HUR SOCIALFÖRSÄKRINGEN SKALL SE UT ELLER HANDLÄGGNINGEN ELLER OMORGANISATIONEN SKALL BEDRIVAS?

Ni påstår ju att ni kommer med så mycket ideer men att era chefer stoppar er och den som säger något får sparken. Varför inte lägga upp era s.k. bra ideer här då. Får se hur bra de är.

www.viita.se sa...

Eftersom jag nu fick ett nytt ännu mer ofärskämt mail signerat Observer - med kommentarar på ett inlägg som ännu inte lagts ut - så utgår jag att det trots allt kommer från den här bloggen.

Däremot tycks det ha uppstått något slags missförstånd.

Jag är faktiskt förvärvsarbetande.

En sak gjorde mej lite betänksam med den här bloggen.
Jag såg att det fanns en länk till något som hette Välfärdsverket - vill jag minnas.

Och där såg jag ett långt, långt inlägg som jag skulle vilja beteckna som ytterst rasistiskt.

www.viita.se sa...

Nej, min "hackerkompis" säger att det är någon annan som använder namnet Observer igen.

Han verkar inte riktigt sund.

Observer sa...

Återigen www.viita.se; du har mitt ord på att jag inte har skickat något mail till dig. Och kommer inte att göra det heller. Jag drabbas på samma sätt som du, någon använder din signatur. Tyvärr så simpelt att jag inte publicerar skiten.

Det här är ingen FK-blogg i den bemärkelsen att jag leker myndighet på min fritid. Jag skriver som privatperson, men anställd på Försäkringskassan. Du bör fortfarnade vända dig med dina konkreta försäkringsfrågor till Försäkringskassan!
Jag skall kolla Välfärdsverket. Har du rätt tar jag bort min länk direkt!

terracotta är bättre än... sa...

Den här tråden skulle väl handla om den nya tillsynsmyndigheten men när jag läser igenom inläggen är det samma skit som vanligt.

Själv applåderar jag den nya myndigheten eftersom jag vet vilken böld i a-let den kommer att bli på FK. Malmborg och kompani har gjort allt för att avstyra det hela. T o m kassans styrelse blandade sej i frågan och har jobbat emot, men förgäves!

Bra, det behövs någon som har koll på FK som inte klarar sin verksamhet.

Man ska också inse att den nya myndigheten får ett mer kvalificerat och mer omfattande uppdrag än vad gamla RFV hade gentemot kassorna.

Jag tycker Stig Orustfjord borde vara självskriven som chef för den nya myndigheten. Det behövs någon som är taggad och som blivit lite lagom misshandlad och tilltufsad tidigare när han nu petats lite åt sidan och fått nöja sej med LFC-verksamheten som ju inte är det roligaste som finns inom FK.

Pain in the ass det är vad HK-ledningen behöver.

Det ryktas att Ole Settergren just är det i utredningen om nya pensionsmyndigheten. Han lämnade väl FK i vredesmod och nu kan han ju agera från en annan lite högre plattform.

Det finns förutsättningar för en intressant höst.

Själv ska jag nu byta arbetsplats inom Fk och får då möjlighet att jämföra hur atmosfären är på olika ställen i organisationen.

SIR Vähs sa...

För er som tycker att de nya reglerna i sjukförsäkringen är för tuffa. Varför inte rösta på sossarna nästa val, då blir det nämligen ännu tuffare.ASGARV!!!

Källa: SVT TEXTTV
INRIKES Publicerad 8 september

S vill ha nytt system för rehab
Socialdemokraterna vill införa ett nytt system för rehabilitering. Kraven på de sjuka blir hårdare men det ska vara frivilligt att vara med.

En ny myndighet, Kraftsam, bildas för att aktivt hjälpa svårt sjuka, långtids-arbetslösa och funktionshindrade.
-Vi är väldigt självkritiska till att människor har kunnat ramla mellan stolarna och hamnat i passivitet och inte fått hjälp att komma tillbaka,säger Ylva Johansson(s).

Norrlandskassan sa...

MAJCARINA MED FLERA ANDRA HJÄLTAR

Ni skriver så klokt och vi är många, många, många med er som tycker om FK som den är,trots vissa brister, som vi gör något åt och vågar utveckla oss och förändra oss istället för att gnälla.

VÅGA UTVECKLAS sa...

Tänk om ni istället för att leta efter allt djävligt i vardagen skulle våga att lyfta blicken, räta på ryggen och lägga er energi på att uträtta något annat än att klaga på allt som ger er något motstånd.

Titta er själv i spegeln och se ifall ni verkligen är den personen ni drömde om att bli när ni var små. Och om ni inte är det så börja inte anklaga alla andra för att de förstört er dröm, försök att våga leva den själva istället.

VET VEM DU ÄR sa...

NÄR SKALL ALLA GNÄLLSPIKAR VÅGA PRESENTERA SINA ENORMT BRA EGNA IDEER SOM DE PÅSTÅR HAR BLIVIT NEKADE AV SINA CHEFER ATT FÖRA VIDARE?

KAN INTE DU OBSERVER BÖRJA? ELLER ÄR DET ENKLARE ATT BARA KLAGA?

Anonym sa...

Observer. Du som inte tycker ledningen lyssnar och eftersträvar en dialog. Kan inte du som kan så mycket om allt beskriva hur Curt skall ha dialog med 14000 medarbetare? Kan inet du förklara hur det kan ligga på varje handläggares uppgift att ha en dialog med Curt? Kan inte du upplysa oss dödliga om varför du som handläggare inte skall fokusera på handläggning av ärenden istället för att ha dialog med Curt.

Anonym sa...

Lyssna på "Sällskapsspelet Försäkringskassan" av Cikrkus Kiev-redaktionen på SR:s hemsida.
Kopiera och klistra in länken nedan:
http://www.sr.se/cgi-bin/p3/humor/unitgroup.asp?unitID=2640&groupID=3690&pubID=2288429

Anonym sa...

Underbar logga Observer!

Ps: Det bästa sättet att presentera goda idéer är att maila de som bestämmer (inte Curt o Majvor utan de mer operativa cheferna). De får ytterst få förslag som är genomtänkta och när de får det har de lät att agera. Min erfarenhet är positiv.

Fabrikör Höglund sa...

Va**n Robban?
Jag fick sparken när kassan omorganiserades och det inte för att jag miss skötte mitt jobb utan för att jag snarare alltid försökt vara kreativt och observant på rutiner som inte fungerat. För att sedan komma med förslag på hur vi skulle jobba för att smidigare kunna lösa arbetsuppgifter.
Men suck!
Privata företag vill ha obstinat personal som med kreativa tankar kommer på nya rutiner som kan skapa ett företag som kommer att överleva i framtiden.
När den nya organisationen skulle byggas upp var jag inte välkommen i gänget för tydligen ville kassan ha rövslickare som står med mössan i handen, helt förstummade i sin beundran för de styrande på poster som blivit tillsatta av personer som inte platsat i en organisation som skall serva allmänheten utan istället fått en högre befattning.
Så jag blev SKIT glad när jag läste Robbans protest mot ett nytt RFV 2. Robban är väll den första på kassan som vågat sig på att opponera sig?