fredag 5 september 2008

Man ser inte skogen för alla träd…..….men bakom VARJE misslyckad statlig myndighet finns en generaldirektör.

Jag noterade från Expressens nätupplaga att GD:n för Skogsstyrelsen får sparken. Orsaken sägs vara ett budgetöverskridande från år 2007 och skarp kritik från Riksrevisionsverket tidigare i våras som ännu inte åtgärdats. Av Riksrevisionens rapport (finns på deras hemsida) framgår att bristerna i den ekonomiska uppföljningen och redovisningen är katastrofala. Därav avpolletteringen av Göran Enander. Av vad jag kunnat läsa ut handlar det om underskott i storleksordningen 100 – 200 miljoner kr.

Man kan knappast undgå att dra paralleller med det omfattande pengaflöde som redovisats i Försäkringskassans IT-satsning. Skillnaden är väl kanske att kassan åtminstone inte har ”mörkat” kostnaderna eller kör med kreativ bokföring. Samtidigt kan man ju tycka att det är märkligt att det skall till granskande branschpress (Computer Sweden) för att rikta uppmärksamhet på detta dränage av skattemedel. Och här handlar det om betydligt större summor än ovan.

Nu är ledningen redan uppmärksammad på detta problem. Ett nytt projekt som skall arbeta med IT-styrningen är redan tillsatt. Senast den 15 oktober ska projektet redovisa en ny modell för styrning av projektportföljen och organisation och arbetssätt inom IT. Målet är att få fram kontrollerade och effektiva leveranser av bra IT-stöd till verksamheten. Och tur är väl det, för dessa skenande kostnader sticker i ögonen på många. Inte minst alla skattebetalare som i dagsläget inte ser röken av resultat i form av snabbare handläggning eller förbättrad service.

Regeringen tröttnade på Skogsvårdsstyrelsen GD och avsatte honom. Höst och vinter är ju normalt avverkningstid inom svenskt skogsbruk. Finns det kanske andra misslyckade plantor som rycks med av bara farten?

20 kommentarer:

Anonym sa...

Det är nå´t lurt med tystnaden.

Som ngn skrev "Bättre att hålla käften och bli betraktad som idiot än att öppna den och få det bekräftat'.

Det verkar uppenbarligen gälla ledningen för FK oxå. Dom har en strategi som går ut på att överhuvudtaget inte bemöta någonting som internt kritiserar verksamheten och den sk. ledningens beslut. Deras strategi kanske lyckas men vi får innerligt hoppas att så inte sker.

Min övertygelse är att de som engagerar sig och har synpunkter (ofta kritik) är de som verkligen bryr sig (om sin arbetsplats, om sina arbetskamrater och inte minst om de försäkrade). För många strider omorganisatationen mot den värdegrund man har som fri och oberoende människa.

Sen får "puckona i fjollträsk" tycka vad de vill om att FK:s personal är så urusel på att komma ihåg de sk. "värdeorden".

Är det det som är det fundamentala i denna krissituation? Att komma ihåg värdeorden? Dom i fjollträsk gör sig bara löjliga, fåniga och patetiska. Ännu en gång....

Hallå HR, Stjärnsten & Co - stoppa upp ERA, sk värdeord långt upp någonstans där det är mörkt, fuktigt och luktar gräsligt illa....

För VI är inte med på det tåget...

Ert tåg håller på att spåra ur, och det går med en hiskelig fart.

Sir-VÄHS

Terrasini sa...

Skogsvårdsstyrelsen!? Vem fan bryr sig?

Rätta mig om jag har fel. Men vad jag vet så har inte något av träden hört av sig. Än mindre har någon gammal avdankad stubbe startat en kritisk blogg.

Anonym sa...

Regeringen kan inte leda sina myndigheter. Har aldrig varit med om en sådan röra på så många myndigheter. Sverige är i kris, rättssäkerhet och demokrati är satt ur spel.
Försvarsmenistern har hoppat av och ÖB går i exil. Bylund på AF fick sparken. Ordföranden på FK tackade för sig och gick. En klok kvinna som inte ville vara med i dårskapen inom FK. Strömberg på polisen fick sparken. Listan kan göras längre.
Regeringens lednings och organisationsförmåga är katastoorfalt dålig och den rinner ner i organisationerna. När en ledning inte klara av att leda, riktar de in sig på enskilda förklarar sina misstag på individnivå, olika grupper inom verksamheten kommer i konflikt istället för att visa respekt för varandra, informellt ledarskap utvecklas och är okontollerat och ofta brutalt.
Det är riktigt illa inom svenska myndigheter. Den här bloggen är så klok och ger kunskap även om andra myndigheter. Samhället blir oroligare och oroligare - en trist utveckling.

Anonym sa...

till sir - vähs: Din lilla landsorstsråtta, har du inte lärt dig läsa!? Det är väl inte Stärnsten som som undertecknat texten på tokfia om värdeorden. Tyckte själv att det var kul läsning. Jag uppfattade en gnutta kritk mot ledningen som bara tror att det är att pumpa ut värdeord, och that´s it, liksom. Mer sånt.

sir bearnäs

Anonym sa...

Malmborg är vad man i ekobrottssammanhang brukar kalla en målvakt, när hans arbete med att desarmera myndigheten är klart kommer han att petas med en skaplig fallskärm eller lirkas in på en lämplig landshövdingetjänst.

Ska vi gissa att betinget handlar om att snarast få så många som möjligt ur sjukförsäkringen (allra helst samtliga) och sedan raskt avveckla minst 3/4 av personalen ? Det lutar väl åt nåt sådant, annars hade han rimligen åkt åt helvete för länge sen.

MajCarina sa...

Tycker det är bra att högt uppsatta chefer puttas bort om de inte gör ett bra arbete, kanske borde det göras oftare, eller gjorde Bylund ett bra arbete på AF?
Flera i Alliansen fick ju gå ganska tidigt för att de inte skötte sig, det var väl jättebra. Synd bara att det finns regler som säger att de skulle ha lön under flera månader, utan att ha gjort ett vettigt handtag.

Att en person lämnar sin post i vrede behöver inte nödvändigtvis betyda att just den personen har rätt. Inte heller behöver det vara så som någon skrev att det var de som gnällde och var kritiska som brydde sig mest, inte alls min erfarenhet. Ingenting är av nödvändighet som synes vara.

www.viita.se sa...

Till Terassini:

Jag ser med visst intresse att du skriver Observer+förvirrad sossejournalist=sant.

Uppenbarligen har du i alla fall en viss företagsamhet eftersom du tydligen lyckats leta rätt på min blogg.

Även om dina inlägg i den här debatten hittills inte imponerat särskilt på mej för sin insiktsfullhet så får jag ju ändå säga att din formulering "avdankad stubbe" var riktigt rolig.

Är du anställd på FK? Är det där du utvecklat din färdighet i att sätta etiketter på människor?

Alltifrån till att beskriva dom som avdankade gamla stubbar till att ge beskrivningar som
" förrvirrad sossejournalist"

Jag är väldigt intresserad av om den kategoriseringen av mej bör betraktas som medicinsk?

Eller om du gjort en korrekt tolkning. D v s jag är synnerligen förbryllad över vilka regler som egentligen gäller för FK?

Jag är mer än intresserad av skälen till din etikettering?

Och ser fram emot att få veta på vilka grunder du beskriver mej som förvirrad sosse-journalist?

Har du något att bidra med i övrigt vad gäller nuvarande regerings nedmontering av den sociala tryggheten; och därmed ett totalt förakt för människovärde och "svaghet".

Det vill säga det slags "svaghet" som människor som får dålig hälsa tvingas leva med.

Den sortens "svaghet" ska nämligen inte längre skyddas av samhällets trygghetssystem.

För se nu är det inte empati för gamla "avdankade stubbar" som gäller - nu är det elitmänniskan som ska leva.

Anonym sa...

Vilken samtalston ni har inom kassan. "vem fan bryr sig", "din lilla lansorsråtta" - Vad är detta.
Försäkringsläkarna uppförde sig också illa. Det gjordes därför regler ("Vett och etikett") om hur de skulle uppföra sig. Dax för övriga inom FK att få en uppförande regel. Att vara kritisk är inte det samma som att vara respektlös och kränkande.
Observer, - du håller verkligen stilen.

Anonym sa...

Anonym; den urusla samtalstonen gäller väl även observer och andra som gillar den här bloggen!?

sir bearnäs

"Kassatanten" sa...

Är det någon som minns den försenade julklappen som kom från ledningen och som publicerades på tok-fia efter jul förra året? Det var några löften om att arbetsmiljön skulle bli bättre. Vad har hänt med detta?

Anonym sa...

Läste precis på text-tv att FK skall få extra tillskott för 2008 samt 2009. Kanske har kritiken (den seriösa och sakligt grundade) haft viss effekt trots allt. Vi får hoppas att inte alla 500 milj. går till kassans misslyckade IT-projekt utan till utökat handläggare istället. Tonen har, som någon noterat, varit "gränsöverskridande"
vid vissa tillfällen. Sånt kanske händer i frustration och affekt. Men vi har nog mest att vinna på att i fortsättningen vara så sakliga och seriösa som möjligt.

Observer sa...

Sir bearnäs, tittar du på alla TV-program också som du inte gillar?

I övrigt håller jag med anonym, vi kan alla skärpa oss och uppträda med respekt för varandra!

Anonym sa...

Uttryckte jag mig otydligt?
Jag tycker inte att vara kritisk ska förväxlas med att vara respektlös. Jag tycker att Observer är kritisk men fattar ändå skillnaden. Det är andra, som troligen lider av aggressiv positivitet som borde läsa på FK-s interna etik regler. Om det finns för andra än Försäkringsläkare.
Jag är också nyfiken på om ni som jobbar på FK blir tillsagda att följa Förvaltningslagen. Enligt huvuvud paragrafen "skall ett ärende handläggas så snabbt, skickligt och noggrannt som möjligt, utan att rättsäkerheten äventyras". Blir ni av era chefer introducerade och kontrollerade att så sker?

www.viita.se sa...

Som "kund" hos FK är jag fortfarande mer än förbryllad över det motsägelsefulla regelverket.
Detta skrivet utifrån det tidigare regelverket - vilket jag förstod lika lite som det nuvarande!!
Det var det tidigare regelverket som gällde när jag var anställd och hade mina hälsoproblem.
Jag har skrivit ett längre inlägg om mina hälsoproblem på min egen blogg - för den som vill läsa om bakgrunden till de erfarenheter jag gjorde.
Det pratades stort om arbetsgivarens rehabiliteringsansvar även då; men om jag förstod saken rätt så hade FK.s handläggare egentligen inga möjligheter att kräva några rehabiliteringsåtgärder av arbetsgivaren - om denne inte ville.
Om det inte finns fackliga representanter som agerar tillräckligt beslutsamt så blir den sjuke därmed helt utlämnad.
Och det är väl tyvärr många som gjort erfarenheten att de fackliga representanterna inte alltid agerar särskilt beslutsamt.
Den enda tänkbara vägen för att få arbetsgivaren att agera - i det gamla regelverket - var väl att FK kunde begära insatser av Arbetsmiljöverket.
Vilket min handläggare också hotade med att göra.
Nåja, i mitt fall agerade Arbetsmiljöverket så långsamt; så jag jag insåg att jag måste rädda mej från den arbetsplatsen.
Så jag slutade i desperation utan att ha något arbete att gå till.
Arbetsmiljöverket kom alltså och gjorde sin inspektion när jag redan lämnat arbetsplatsen.
Men då hade ju redan nya arbetsmiljöproblem blivit aktuella; så då var det dom som facket passade på att understryka när dom nu ändå fått dit myndigheten.
Så i efterhand får jag väl glädjas åt att jag kanske ändå genom att begära hjälp av Arbetsmiljöinspektionen kan ha bidragit till att de kvarvarande kollegorna fick lite hjälp till bättre arbetsmiljö:)


Nu när det ska satsas så vilt på rehabilitering - åtminstone är det ju vad som sägs så undrar jag om handläggarna har några "tvångsmetoder" att ta till mot arbetsgivare som saknar alla insikter om sambandet mellan dålig arbetsmiljö - fysisk och psykosocial - och ohälsa hos de anställda.

Nuvarande regering har ju tyvärr bestämt att lägga ner den aktör som gjort en sådan lysande bra forskning omkring just dessa samband, Arbetslivsinstitutet.

Vad gäller Arbetsmiljöinspektionen så anser jag att det är en myndighet som kan göra ganska stort väsen kring fysiska brister i arbetsmiljön - men som har ganska bristfällig kompetens om psykosocialt sjukdomsalstrande miljöer.

Dessutom vill jag minnas att Arbetsmiljöinspektionen i sin tur sade sig ha regler som sa att de inte kunde gå in i enskilda fall - att det förutsatte en enskild anmälan - och den som är utsatt för återkommande mobbning av en arbetsgivare - vill kanske inte utsätta sig för ytterligare accelererad mobbning genom att göra en personlig anmälan.

Det är i alla fall så här jag minns att regelverket var; även om jag inte kan säga med 100-procentig säkerhet att jag minns rätt.

Om reglerna är desamma idag; att FK har få möjligheter att kräva att arbetsgivare gör reella anpassningar av arbetsmiljön för de som blivit sjuka - då hoppas jag att handläggare och läkare regelbundet börjar att kräva att Arbetsmiljöinspektionen gör det jobb de sägs vara satta att göra.

ÄLSKAR TERRASINI sa...

VI HAR LÄGRE SJUKSIFFROR PÅ FK ÄN VAD SAMHÄLET HAR I STORT OCH SENASTE ATTITYDUNDERSÖKNINGEN SÅ VAR 92 % NÖJDA MED FK SOM ARBETSGIVARE!!!

SYND ATT DET ÄR 8 % SOM ÄR GNÄLLSPIKAR OCH SOM HELLRE SITTER HÄR OCH SKRIVER SKIT ÄN ATT JOBBA!

FK 2.0 RULES!!! sa...

TILL Sir-VÄHS

PINSAM!!!

Så du är inte med på det komplicerade tåget med värdeord som tydlighet, kundfokus och arbetsglädje...Då har vi alltså fått rätt att ni är bakåtsträvare och eftersträvar OTYDLIGHET, OFOKUS PÅ KUNDER OCH ARBETSILSKA!

Inte undra på att du inte är med på tåget då... hoppas du inte kommer med heller...

ps: som vanligt blir jag nog censurerad för att jag råkar tala sanning som gör lite ont för er läsare.

Anonym sa...

Till observer.

Varför skall vi helt plötsligt behandla dig med respekt när du inte behandlar vare sig organisationen eller oss som tycker om att vara anställda på FK med respekt.

Respekt förtjänar man i min värld och du står i STOR skuld!

lasse liten sa...

Till www.viita.se

Kan du inte berätta mer om din egna situation. Den är så intressant NOT!!!

Terrasini sa...

Till viita:

Etikettering av folk är roligt.

Medicinsk kategorisering? Nä, det får vi väl inte hoppas. Annars skulle det bli ännu mera problem inom sjukvården.

Jag anser inte att den sociala tryggheten håller på att nedmonteras. De förändringar som sker och har skett ser jag som nödvändiga för att kunna ha kvar någon social trygghet över huvud taget.

Anonym sa...

Vissa inlägg är bara för mycket, dom suger. Det borde vara en demokratisk rättighet att få framföra kritik mot sin arbetsgivare. Men inom FK går det inte att vara kritisk. Det finns en absolut risk för trakasserier och att man ställs åt sidan för att inte tala om det negativa löneutfallet.

Sanningen är att vi har en ledning på huvudkontoret som helt tappat greppet om verksamheten. Man har inte koll på ekonomin och inte heller koll på verksamheten i övrigt. Min bedömning är att de nya pengarna inte kommer att gå till handläggningen i första hand. Det finns stora hål att stoppa in dom i. Sen måste ju alla konsulter få betalt.

Det enda rimliga är att en GD som Curt M som är så introvert och inte på något sätt lyckats i sitt ledarskap för en av statens största myndigheter att han avgår eller avsätts. Att det kommer är säkert, frågan är bara när det sker. Sedan är det Maivor Isacsson och Robert Granath som borde få lämna sina uppdrag. Både bär stor skuld till den nya organisationen som till stora delar är totalt misslyckad och endast i vissa delar är bra.

En myndighet där personalen tvingas till tystnad är en sjuk verksamhet som på sikt kommer att kräva sina tributer i form av ökad sjukfrånvaro och personalomsättning. Det kommer att bli dyrt och förutom att vara anställd så är man ju skattebetalare också.