torsdag 4 september 2008

Att tiga är guld

Att tala är silver, att tiga är guld. Åtminstone om man inte har något att säga. Det har inte Försäkringskassan. Tystnaden är total. Leden har slutit sig. Nu verkar det som att strategin är att vänta ut massmedias hetsjakt. Snart är missnöjet glömt och vi kan fortsätta arbeta i godan ro.

Men internt? Skall vi fortsätta att hållas i spänning och illa dold nyfikenhet om vad som händer i organisationen? Vad händer med BPT, TFP och andra ärendeslag? Hur går det med inskrivningarna i Malmö? Eller SA-prövningarna i Uppsala? Eller är det viktigare för oss att veta om Norrköpings kundbild målats med akryl- eller vattenfärg? Eller att Försäkringskassan trodde att värdegrund och värdeord är begrepp som implementerar sig själva?

Jag efterlyser fortfarande dialog i organisationen. Eller åtminstone INFORMATION. Finns det inget att delge oss angående konsekvenser av förslag till nya regler om assistansersättning? Staten föreslås ju får huvudmannaskap, en stor förändring. Eller den nya tillsynsmyndigheten? Bara för att kassan tidigare tyckt att den är onödig innebär det väl inte att man likt en tjurig barnunge kan hänga läpp?

Någon nämnde tidigare i en kommentar på bloggen om ”vattenfalls-principen”. D v s att information och beslut skulle sprida sig nedåt i organisationen i olika avsatser, likt ett vattenfall. Nåväl, vattenflödet har reducerats. Kanske har källan sinat. Numera hämtar även Tok-Fia sitt informationsmaterial från andra källor. Tack, kära ledning, men det behövs inte. Både jag och mina arbetskamrater är fullt kapabla att finna detta själva på samma sätt som ni, dvs genom massmedia, pressmeddelanden och löpsedlar.

Och jag har fortfarande samma undran: Var har Curt Malmborg sin dialog med personalen? Nå´n som sett något forum för detta än?

23 kommentarer:

www.viita.se sa...

Hur många sjuka alstrar FK.s egen organisation?
Internt?
Och hur många kommer att hindras i sin tillfrisknandeprocess p g a den totala röra som råder på FK?

Anonym sa...

Jag jobbar i Uggleborg. HK har nyss flyttat in i huset (högt upp) och till vår stora förvåning blev det plötsligt tillåtet att röka på takterassen. Likaså får HK härliga fruktkorgar sig tillsända varje vecka.

Det är sannerligen skillnad på folk och folk!

Observer sa...

Till wiita.se:
Jag har ingen färsk statistik, men det är många, många som tacklat av och går sjukskrivna. När det gäller allmänheten så är det redan idag massor av människor som friskförklaras (dvs får sin ersättning indragen)utan att för den skull vara friska.

Till anställd i Uggleborg;
Håll ut, det är det som kallas utveckling! Trodde förresten att huset numera var omdöpt till Skatboet....

Terrasini sa...

Till Observer:
Friskförklaras? Du menar alltså att Försäkringskassan avgör om folk är friska eller sjuka? Jag som trodde att det var arbetsförmågan som bedömdes.

Med anställda som du förstår jag ju varför sjuktalen sköt i höjden. Kanske skulle koncentrera dig lite mera på att sköta ditt jobb i stället för att vara så bitter..

Anonym sa...

Kan det vara så att någon har berättat för Curtan & hantlangare om det gamla talesättet

'Bättre att hålla käften och bli betraktad som idiot än att öppna den och få det bekräftat' ?

Fast i just det här fallet känns väl insikten aningen sent påkommen. Kanske är det vid närmare bara samma instinkt som jagade villebråd har när dom ligger still och trycker.

Observer sa...

Terrasini,är du dum eller?
Var jag inte tydlig nog när jag skrev nyss? Självklart friskförklarar inte kassan någon, men får man ingen ersättning anses man ju frisk! Och,du, jag sköter mitt jobb. Klanderfritt, dessutom. men även jag har ju en fritid som inte arbetsgivarn kan styra över....

Terrasini sa...

Ja, det är jag kanske. Och nä, det var du nog inte.

"...massor av människor som friskförklaras (dvs får sin ersättning indragen)utan att för den skull vara friska."

Vem är det du menar friskförklarar de människor som får sin ersättning indragen om det nu inte är Försäkringskassan?

Och återigen:
"...men får man ingen ersättning anses man ju frisk!"

Vem är det som anser det? Du eller?

www.viita.se sa...

Hur denna regering missbrukar orden!!
Våra välklädda ministrar - i synnerhet Maud är imponerande välklädd - har talat så mycket om vikten av rehabilitering.
Jag läser nu den här bloggen och blir upplyst.
Inser nu att den så kallade rehabiliteringskedjan inte alls har med rehabiltering att göra.
Tvärtom!!
Den så kallade rehabiliteringskedjan borgar snarare för att handläggare ska slippa det finstilta.
Det vill säga slippa allt onödigt arbete med att lyssna in människor, tänka till lite och kanske rent av hitta en rehabilitering som kan bidra till att göra just den människan frisk.
Den så kallade rehabiliteringskedjan handlar ju inte alls om rehabilitering.
Den handlar ju bara om att kunna räkna.
Till sisådär 30 dagar, eller 60 dagar eller 180 dagar...
Och när sedan ett visst antal dagar gått, så är det bara att klubba till den förment sjuke, skruva åt tumskruvarna och jaga ut dom ur systemet och ut ur rätten till sjukpenning.
Därmed snyggas statistiken till.
Fast det får väl förstås medges att kamouflagearbetet inleddes redan av den föregående regeringen.
Och medan FK.s anställda nu befinner sig i den hårda drillen i att räkna antal dagar; så går högste chefen ut - så sent som i DN häromdagen - och förklarar att FK inte kan uppfylla sina åtaganden mot de som behöver FK - på grund av att FK håller på att omorganiseras.
För att uttrycka mej lite rått: det skiter väl dom sjuka i.
Om FK inte kan uppfylla sina åligganden för att det pågår en historisk omorganisation så är det väl inte något som ursäktar att de som är beroende av FK ska drabas.

Vilken annan organisation eller vilket annat företag skulle kunna gå ut till sina kunder och säga: Tyvärr nu måste vi lägga ner försäljningen under det närmaste året för personalen är nämligen upptagen med att inventera lagret.

Sven Tycker sa...

Att det är så tyst i media från Försäkringskassan beror nog, som du säger, på att det är bäst att hålla tyst så klingar debatten av. Svarar man så genererar ju detta ett nytt bemötande osv.

Det är inte så lång tid sedan som det fanns en policy som sade att kritik i media skulle besvaras, den skulle inte stå oemotsagd. Men det var på den tiden som kritiken trots allt var hanterbar.

Eller också är det kanske så att man inte har tid att svara. Det finns ju så mycket annat att jobba med?

www.viita.se sa...

Imponerad blev jag nu trots allt. Jag talade med den här alerta personen som lyckades hitta min förkomna sjukanmälan från juni. Det var faktiskt i veckan jag pratade med honom.
Idag fanns pengarna på mitt konto.
De där larmrapporterna om att FK bara missar på utbetalningarna stämmer nog inte alltid.
I ärlighetens namn måste jag nog också tala om att när jag var långtidssjukriven för ett antal år sedan så kom pengarna alltid i tid.
Med undantag för vid ett tillfälle - då försäkringskassan hävdade att det var min arbetsgivare som skulle betala.
Vilket min arbetsgivare vägrade att göra.
Det innebar för min del att jag hamnade i en stor ekonomisk klämma - eftersom jag vid den tiden som ensamstående förälder även hade en son hemma att försörja - och en hyra som brukade ta ungefär halva min lön.
Vad gällde den infrusna lönen så ansåg jag att något måste vara väldigt fel när jag som sjukskriven plötsligt tappade nästan en halv månadslön.
En prövning i länsrätten gav besked om att det var min arbetsgivare som hade varit skyldig att betala för min nya sjukskrivning.
När det beskedet kom hade jag för länge sedan lämnat min arbetsplats p g a att jag systematiskt blev utsatt för den ena kränkningen efter den andra under min sjukskrivning.
Min handläggare på FK var förfärad över hur jag behandlades av min arbetsgivare.

Anonym sa...

Jag är anställd av Försäkringskassan och har bränt ut mig. Jag är alltså sjukskriven på deltid. Av egen erfarenhet kan jag säga att Försäkringskassan inte bryr sig särskilt mycket om sina egna anställda som blir sjukskrivna. All hjälp som jag har försökt att få för att orka komma tillbaka i jobb igen har jag fått leta upp själv och betalat varenda krona för själv.

Man börjar ju fundera på vad det är för ställe man jobbar på som ställer krav på andra arbetsgivare men inte bryr sig ett enda dugg om sina egna arbetstagare.. Efter att ha försökt få hjälp ett antal gånger så slutar man försöka. Man ger upp och fösröker bara komma tillbaka till livet. Den omorganisation som ständigt råder på FK gör bara att man inte orkar komma tillbaka på heltid. Det blir aldrig lugnt och med lugnt menar jag att man vet de närmaste månaderna att man har sitt jobb kvar...

Som anställd av FK och sjukskriven så har man väldigt god förståelse för andra som är sjuka och får handläggare bytt titt som tätt, sina läkarintyg ifrågasatta, arbetstider ifrågasätts, osv osv. Man har 100% förståelse för hur kunder uppfattar FK.

Det man funderar på mest är: hur i helvete var det tänkt att den nya sjukförsäkringen var tänkt att fungera? Hur ska någon som redan är sjuk orka förändra sin situation? Ska man behöva vara frisk för att orka vara sjuk!? Det ser bra ut på pappret, men hur funkar det i verkligheten?

Är det någon man ska klaga på så är det de som bestämt de nya reglerna, både vad gäller sjukförsäkring och tandvårdsförsäkring. Är det något som fungerar? NEJ. Är det något som blivit bättre? NEJ.

Det är skrämmande att se både hur det fungerar inifrån och utifrån.. Ska det verkligen vara så här? Vill vi ha ett b- och ett a-uppdelat samhälle i Sverige? Ska man behöva ha en privat sjukförsäkring för att "orka" drabbas av sjukdom eller livet självt??

Anonym sa...

Observer: Jag gillar din blogg men varför inleda ett replikskifte med orden: "Terrasini, är du dum eller?". Personangrepp är ju inte trevliga, så varför svara med samma mynt? (Låter f.ö. som ett Göteborgsuttryck? av typen - "rått men hjärtligt".)

Terrasini sa...

Och nu är det inte roligt att svara på frågor längre... eller?

Observer + förvirrad sossejournalist = sant

Observer sa...

Terrasini, jag kanske inte tyckte att jag har svaret på din fråga. Försäkringskassan friskförklarar ingen, men samhället i övrigt räknar ju folk som friska om dom inte får sjukpenning/sjukersättning.

Anders sa...

Observer skrev: "Vad händer med BPT, TFP och andra ärendeslag? Hur går det med inskrivningarna i Malmö? Eller SA-prövningarna i Uppsala?"

Var hygglig och översätt för oss vanliga gräsrötter:

Vad är BPT, TFP, inskrivningarna i Malmö och SA-prövningarna i Uppsala?

(TFP - tillfällig föräldrapenning?)

Anonym sa...

Till anders:

Som kassaanställd kan jag hjäpa till att reda ut begreppen:

Btp: bostadstillägg för pensionärer där det för närvarande pågår en massiv brandkårsutryckning där ALLA som kan det minsta om ärendeslaget får sitta och betala ut pengar på löpande band. Om det blir rätt? Det spelar ingen roll.

Tfp: tillfällig föräldrapenning
Samma sak där. Förfrågan gick ut på intranätet om vilka som kunde tänka sig att avstå från sin semester mot att för en mycket liten summa betala ut tfp och föräldrapenning. Tyvärr var det några som nappade på detta. Jag anser att det ska märkas, på riktigt, när man gör sådana här huvudlösa omorganisationer. Kassan lever på vår lojalitet mot organisationen. De vet att vi rycker ut om det behövs. Vi jobbar på helger, kvällar och till och med på semestern. När kommer det någonsin bli bättre för oss anställda om vi fortsätter att ställa upp på det här viset??

Inskrivningar i Malmö: För att få ersättningar från försäkringskassan måste man vara registrerad. Man har nu beslutat att alla registreringsärenden ska handläggas i Malmö och något mer ställe i landet som jag inte kommer i håg. Jag hörde någon siffra på 26 000 ärenden i balans... och naturligtvis handläggare under upplärning. Och som sagt, inte registrerad...ingen ersättning.

En liten anekdot rörande hur insatta de som bestämmer är i vad det handlar om. Ett av Stockholms innerstadskontor skulle skicka sina FTH (försäkringstillhörighet) till Malmö. Ansvarig för flytten tyckte att man väl kunde stoppa ner handlingarna i två kuvert.... Hon/han måste ha kännt sig bra korkad när hon insåg att det var 26 flyttkartonger det handlade om....

SA-prövningar i Uppsala vet jag inget om... SA är sjuk- och aktivtetsersättning.

Anonym sa...

Ni som klagar över att bloggen är censurerad på er arbetsplats. Ni borde ju inte ha tillgång till nätet alls. Sluta klaga och börja jobba gnällisar!!!

En timmes surfande om dagen
Privat surfande på nätet stjäl allt mer arbetstid. Flera undersökningar visar att vi surfar bort närmare en timme om dagen. För ett företag med 200 anställda innebär det ett bortfall på 10 miljoner kronor per år, enligt beräkningar Computer Sweden har gjort.

ST sa...

läste just att statligt anställda är överlag mer nöjda än priovatanställda och har mycket mindre krav på sig i sitt arbete. Intressnat undersökning nu när ni klagar så mycket. då inser man att bloggens besökare är ett fåtal gnällspikar bara och de flesta är nöjda.

uggleborganställd sa...

åh vad synd om er som inte får fruktkorgar... stackars er.. JÄVLA JANTEMÄNNISKOR.

STOLT FKANSTÄLLD sa...

FK´s egna sjuktal är offentliga och vi ligger lägst av alla statliga myndigheter och organisationsförändringen har inte påverkar siffrorna nämnvärt. Så det måste ju innebära att det ionet kan vara så jävligt och de flesta(utan er) klara av jobbet fint i omorganisationen. Men det vet vi ju alla att det alltid finns några som er som aldrig kommer tycka något är bra oavstt vad som görs. Tur att ni är så få!

Anonym sa...

ÄLSKAR DIG TERRASINI!!!

anti observer sa...

Kära idio...observer menar jag

Varför skall ledningen ha en dialog med dig, du som sitter och handläggar de enklaste av ärenden. (skoj att du är hockeyengagerad förresten)

Menar du att Curt skall ha en dialog med alla 14000 medarbetarna eller räcker det att lyssna på ditt gnäll för att Curt skall bli poppis.

Än så länge har du inte lyckats presentera en ide eller lösning på hur du vill att organisationen skall vara istället. Det enda du gör är att gnälla. Så jag förstår att Curt inte vill ha en dialog med dig. Men om du nu på fullaste allvar vill att Curt skall ha dialog med 14000 medarbetare så kan du väl presentera en lösning på hur det skulle se ut. Givetvsi skall handläggningen av ärenden inte påverkas, för det är ju faktist din uppgift att handlägga.

Terrasini sa...

Till Observer:
Nähä! Så vad var din poäng med ditt svar till viita? Jag tolkar det som att du tycker att det är fel att kassan drar in sjukpenning för personer som har en arbetsförmåga.