tisdag 9 september 2008

Kan man lita på det ögat ser?


Här på bloggen, på Tok-Fia, på ST:s hemsida och på Arbetsgivarverkets hemsida kan man läsa om att statsanställda trivs bättre på jobbet än privatanställda. Påståendet är hämtat ur en rapport som tagits fram av Arbetsgivarverket. Siffran för statsanställda är 81 % mot arbetsmarknaden i stort där siffran är 76 %. Någon eller några har tagit detta som intäkt för att jag eller andra anställda på Försäkringskassan skall sluta klaga och inse hur bra vi har det. Men…..

Rapporten är en SCB-sammanställning från Arbetsmiljöverkets senaste arbetsmiljö-undersökning från i våras och avser förhållanden under 2007. Av de 10 600 enkäter som besvarats avser 567 st statsanställda. Det framgår inte hur många av dom som arbetar på Försäkringskassan. Man kan anta att det handlar om kanske ca 5 %, med tanke på alla statliga myndigheter som finns. Motsvarar alltså under 30 anställda. Under år 2007 fanns ca 14 000 anställda vid Försäkringskassan. I rapporten skrivs också:
”De 567 personer inom statliga myndigheter som har besvarat frågorna i undersökningen representerar en mångfasetterad arbetssituation och därför är det inte möjligt att dra några slutsatser om enskilda statliga arbetsplatser utifrån den generella bild som denna rapport ger.”

Så var det med det….

Nu till något helt annat. Jag fick ett inlägg till bloggen med rubriken ”KAN INGEN STOPPA DEN HÄR JÄVLA BLOGGEN?”. Avsändaren spelar mindre roll, men förespeglades vara en indignerad anställd som uppenbarligen inte delar min kritik mot arbetsgivaren. Nåväl. Svaret är mycket enkelt; Jovisst, JAG kan stoppa bloggen när som helst. Men jag gör det INTE för att någon förmenar mig rätten att framföra min kritik mot en offentlig arbetsgivare.

Den som följt bloggen från start vet vilket syfte den har. När det syftet är uppnått kan jag fundera på om bloggen skall leva vidare eller inte, men även då är det MITT val och ingen annans.

Det kommer många synpunkter på att jag skall presentera lösningarna på alla problem. Jag har inte svaren på detta, och det ankommer inte heller på mig att ha det. Curt Malmborg med övrig ledning, tillsammans med kassans styrelse är tillsatta att leda verksamheten på ett optimalt sätt. Där ingår förutom enkelt, snabbt och rätt att följa gällande lagstiftning på arbetsmarknaden, ingångna kollektivavtal, överenskommelser med facken och egna uttalade löften om bra arbetsmiljö och attraktiv arbetsplats. Klarar dom inte det skall dom bytas ut. Och när det gäller Curts dialog med 14 000 anställda; Det var inte JAG som kom med det förslaget……

Och snart spelar det väl egentligen ingen större roll. Kan inte vi anställda prata med varandra på ett anständigt sätt behöver vi inte prata med Curtan heller. Men kanske är organisationen ännu sjukare än vad jag trott…..

30 kommentarer:

Anonym sa...

Snälla Observer, kan du inte upplysa oss igen: vad är ditt syfte med denna blogg?
Det är nämligen svårt att urskilja i blandningen frustration, primalskrik och försök till ironi. Ironi förresten, att kalla den nya tillsynsmyndigheten för RFV II är väl snarare pubertalt än ironiskt? RFV II, hö, hö ... Snacka om vara fast i det förgångna.

Den självgodhet och intolerans som du tycker präglar ledningen (med all rätt ibland) uttrycker du själv i dina texter. Du och ledningen är två sidor av samma mynt. Och från en anonym blogg kan man ju påstå vad som helst utan att behöva verifiera nånting. Precis som ledning gör på fia, men dom är ju inte anonyma, dom bara lider brist på insikt.

Med tanke på att du har en del poänger är det synd att du är anonym. I det pågående valet i USA har bloggarna blivit en maktfaktor som politiker alltmer måste lyssna till. Men dessa bloggare är knappast anonyma.
Kolla förresten in nya debattsajten Newsmill - upplyftande och inte anonymt.

Slutligen har jag en fundering: du som uppenbarligen är välformulerad (mellan primalskriken) varför kliver du inte in till curtan eller kontaktar folket bakom ds eler fia om du vill ut i dessa kanaler?

Och ja, jag är anonym så länge du är det.

Observer sa...

Jag vet inte vad jag påstått som behöver verifieras. Det mesta är ju personligt tyckande, precis som det mesta som kommer i form av kommentarer. Jag har heller aldrig längtat efter att få kommunicera via FIA eller DS.
Syftet? Att visa på en organisationsstruktur som inte fungerar, saknar ordentlig ledning och där alla anställda tar smällarna istället för ledningen. FÖRSÖK till ironi må väl vara hänt, det är inte så lätt som man tror. Men primalskrik och frustration? Nej, inte än.
Men jag inser också att det många som INTE delar min uppfattning om läget i organisationen. Men inte kallar jag dom pubertala för det.....

Anonym sa...

En stilla undran....

De som gör dessa, för mig, märkliga påhopp på observer och går in på bloggar under falska namn...är de verkliga handläggare med verkliga ärenden och verkliga försäkrade???

Är det personliga handläggare med ärendemängder upp till öronen, administration i bland annat doa, ginst, TP, ähs, din arbetsplats,blankettlagret, agresso, min tid,WIMI??????????
Stegprövning parallellt med rehabkedja, sjukpenningrättsbedömning, samordning av avstämningsmöten, jakt på läkare, förfrågningar till FMR, omansökningar av SA innan sista sep............

Listan kan göras mycket lång, vilket vi som är verkliga i verkligheten vet.

Döljer det sig måhända trasiga borderlinepersonligheter bakom? Kanske med livsuppdrag att skapa konflikt och röra till i grytan?

Det saknas tips till högsta ledning /regering/riksdag. Här kommer ett:

ANSTÄLL FLER HANDLÄGGARE!

Tack än en gång observer för blogg.

//Gurkan

Anonym sa...

Din blogg är kanonbra!!! Fortsätt skriva.

MajCarina sa...

Näe, man kan inte lita på det som ögat ser.
Men vad är ni rädda för ni anonyma människor? Syftet med denna blogg frågar en av de anonyma om o jag kan bara fråga mig varför denne anonyme är här och replikerar en annan anonym, för så är det. Annars tycker jag det räcker med som "anonyma observeraren" skriver vid start i denna blogg att det handlar om att kanalisera synpunkter. Räcker väl alldeles utmärkt, även om jag inte instämmer i så mycket, kanske ändrar mig senare.
Alltid lär jag mig något.
Det är väl inte helt ospännande att i olika sammanhang tala om tolerans och respekt, men även missnöje.
Om så bara för att se att det är lätt att kasta sten i glashus eller om det kanske är tvärtom i detta fall.

ANONYM sa...

PINSAMT. Nu får ni bestämma er. Ni vill nu inte kommunicera med ledningen och ni vill inte vara med att påverka organisationsförändringen eller hur vi jobbar utan vill låta Curt och ledningen göra detta. När de nu har gjort detta och lyckats bra utifrån vad vi hade tidigare så klagar man och säger att de skall hoppa av. Och så fort man kontrar och säger att ni skall hoppa av istället i och med att ni inte vill eller kan passa in i den nya organisationen så blir man påhoppad av er.

Förvirrad sa...

Hur skall ni ha det? vill ni vara med och förändra? eller vill ni att ledningen skall styra? vill ni anpassar er till 2000talet eller vill ni vara kvar på 1900talet? Vill ni att personalens röst skall bli hörd eller vill ni inte att Fia eller DS skall funka så? Vill ni att personer skall sluta så fort det görs ett misstag och gälelr det i så fall alla, ledning och handläggare eller kan ni se bortanför misstagen och se den stora bilden och syftet?

Anonym sa...

Du har förövrigt fel när det gälelr den undersökningen, det var inte 5% från FK som svarade. Urvalet var baserat på storleken på organisationen. Alltså hade Försäkringskassan och polisen störst andel i undersökningen. Och oavsett detta så kanske det kan ge en fingervisning om att vi har det väldigt bra i de statliga organisationerna jämfört med privat sektor där organisationsförändringar, nerskärningar, snabba systemskiften, stora pengar och kapitalfokus är mycket vanligt. Så våga se det positiva och leta inte bara fel.

Anonym sa...

änk om ni istället för att leta efter allt djävligt i vardagen skulle våga att lyfta blicken, räta på ryggen och lägga er energi på att uträtta något annat än att klaga på allt som ger er något motstånd.

Titta er själv i spegeln och se ifall ni verkligen är den personen ni drömde om att bli när ni var små. Och om ni inte är det så börja inte anklaga alla andra för att de förstört er dröm, försök att våga leva den själva istället.

Anonym sa...

Nu får du skärpa dig. Inte nog emd att du bara gnäller, nu ljuger du också. I ett av dina blogginlägg skriver du själv:

"Och jag har fortfarande samma undran: Var har Curt Malmborg sin dialog med personalen? Nå´n som sett något forum för detta än?
Upplagd av Observer kl. 18:35"

Och nu skriver du att du inte eftersträvar en dialog. Hur skall du ha det?

Du har skrivit att du tycker att de som gör fel skall avgå, gäller detta bara ledningen eller också er anställda?

Nu får du funder över ditt syfte och fokusera, för om du skall klaga på andra så får du se till att ha rent från skit i ditt eget bo.

Anonym sa...

Hej Observer!
Tack för din blogg.
Beundrar din begåvning och iakttagelsefömåga. Din ironi roar mig och har verkligen udd.
Jag förstår varför du är annonym.
Jag undrar vart Sverige är på väg när såväl myndigheter som ministrar ljuger och sprider desinformation. Kan bli riktigt förtvivlad för det är systematik i detta. Jag ser hur det sätter demokratin ur spel, urholkar moral och etik och förråar samtalston och umgänge människor emellan.
Per 51

Anonym sa...

Observer, låt dig inte nedslås av alla påhopp. Hopas innerligen att du fortsätter att sätta pränt på "mina egna åsikter / tyckanden". Tyvärr är jag inte lika bra på att formulera mig som du Observer. Måtte du fortsätta skriva!!!

Hjälte sa...

å Per vad fin du är;) Måste vara ett trist liv du har när den du beundrar är en anonym gnällspik som endast vågar klaga men aldig ta eget ansvar, alltid kritisera men aldrig komma med någon annan åtgärd, endast kommunicera genom ett medie där personen själv valt att censurera och bestämma vad som får tyckas.

Visst är det härligt med hjältar och förebilder.

Anonym sa...

Den här bloggen är nog bland det sundaste som har hänt myndigheten på mycket länge, hur obehagligt och absurt det än må te sig för somliga.

Myndigheten har haft tillräckligt av håll-käften-och-gilla-läget-och-lovprisa-våra-upphöjda-ledare-som-talar-till-massorna-via-FIA-kultur. Detta är nog precis den säkerhetsventil som har saknats i verksamheten, en plats där folk kan se att dom inte är ensamma om sina iakttagelser.

För övrigt kan det vara helt andra saker än arbetsklimatet som gör att folk trivs även på rätt sjuka arbetsplatser, bra kollegor brukar kunna vara en sån faktor.

Anonym sa...

De aggressivt positiva är tillbaka i blogen; Att de inte kan ordna en egen blog...den skulle kunna heta "Vi som älskar Kassan".

Jag har stor glädje och behållning av att läsa Observers krönikor om min arbetsgivare och dess ledning.
Eller kanske bättre: bristande ledning.

Min uppfattning gällande min arbetssituation är att jag inte längre förmår arbeta kvalitativt eller rättsäkert pga den höga arbetsbelastningen som råder. Det känns verkligen inte bra.

Min uppfattning är att vi skjuter problemen framför oss och under hösten kommer det sannolikt att uppdagas hur illa det står ställt med handläggningen.

Det ska bli spännande att följa rubrikerna i de stora drakarna...

Tack Observer för din klarsynthet och mod. Din blog ger mig andrum.

Observer sa...

Ack du "hjälte" så fel du har;
Jag cencurerar ingen, såvida det inte innehåller oanständigt och otryckbart skit! Men det var ju ett bra försök.....

JK sa...

Hej Observer

Jag arbetar på FK som chef och läser din blogg regelbundet. Jag tycker att den är välskriven och intressant att läsa även om jag inte delar dina åsikter om sakernas natur fullt ut.

Jag tycker att det är viktigt med en levande diskussion och hoppas därför innerligt att du varken lägger ned bloggen eller slutar försöka påverka på din arbetsplats.

Anonym sa...

Det är svårt att se skogen för alla troll. Aggressivt positiva är de också.
Tror faktiskt att det är rikiga Troll som bara har destruktiva avsikter.
Är det någon som kan rekomendera någon blogg där man kan läsa om Försäkringskassan från en positiv sida sett från en anställds perspektiv.

Anonym sa...

Medarbetarundersökningen som gjordes i april 08 visade att handläggarna i Stockholm City känner ORO och HOPPLÖSHET över sin arbetssituation.

Det är intressant tycker jag.

Sedan finns det säkert Kassor ute i landet där personalen mår bra och trivs fint.

Det kanske är vi på City som klagar mest och som har sämst arbetsmiljö.

Helt klart är att vi har mycket olika arbetsmiljöer och förutsättningar att klara vårt jobb.

Jag respekterar alla er som trivs med er arbetsgivare och er arbetsplats. Det vore trevligt om ni respekterade oss som tycker motsatsen.

Och tro mig - många av oss i City försöker verkligen finna ny försörjning utanför Kassan...dessvärre verkar erfarenhet från Kassan inte vara så mycket värd utanför Skatboet!

Nissen sa...

Tänk vad många det är som glömt att vi har yttrandefrihet här i landet.

Skrämmande hur inskränkt man kan bli i sina åsikter och värderingar.

Det är aldrig svart eller vitt, hela skiten är en enda grå sörja. Så att stå här och säga att den ena eller den andra har fel blir bara patetiskt. För båda sidorna har sina poänger, men ingen har knappast rätt i sin helhet.

Anonym sa...

Har nu omplacerats till kontorslandskap. Jag säger bara. Vilken jävla urusel arbetsmiljö, Alla hör mig, jag hör alla, Jag och många med mig har bestämt oss att fly den taskiga arbetsmiljön så fort det är möjligt. Var det kanske syftet med att skapa sådana urusla arbetsmiljöer.
Presumtiv flykting

Anonym sa...

Till den anonyme i kontorslandskapet:

Se till att i görligaste mån kunna skärma av störande ljudintryck (t.ex. med en mp3-spelare och hörlurar och en spännande ljudbok), hjärnan mår inte bra i längden av att utsättas för ovidkommande ljudintryck som man inte kan välja bort.

Det enda jag kan komma på som skulle vara värre än kontorslandskap skulle vara om arbetsgivaren försöker sig på att stapla de anställda i vedtravar, men säg inget högt - ledningen kan få idéer på ytterligare ytbesparande åtgärder.

Anonym sa...

Vill bara tipsa alla FK-anställda om att det faktiskt finns ett (arbets)liv utanför kassan! Ni som arbetar på kassan gör ett kanonjobb och är otroligt kompetenta med en fantastisk arbetslisverfarenhet som gör er attraktiva hos andra arbetsgivare. Jag säger inte att ni ska säga upp er...jag säger bara att ni måste få er arbetsgivare att fatta vilket fantastiskt arbete ni gör och att de riskerar att förlora kompetent personal!! Lycka till i arbetet inom eller utanför Försäkringskassan!

Anonym sa...

Kolla in detta så förstår vi varför mycket är som det är...
http://computersweden.idg.se/

Anonym sa...

åh ack vad synd det är om er. Kontorslandskap och nu vill ingen annan arbetsgivare ha er heller, trots att det är perfekt arbetsmarknad. Kan det kanske vara så att ingen arbetsgivare vill ha er för ni är inkompetenta och gnäller över det mesta som ledning, kontorslandskap(som de flesta arbetsplatser har, privat och statligt) att rökning är tillåtet på uggleborg och att ni blir upprörda för att det finns en majoritet som trivs på kassan och en mycket stor grupp människor som söker sig till kassan efter att ha jobbat på andra ställen i samhället.

Anonym sa...

åh stackars er som har ett jobb och måste sitta i ett kontorslandskap. Kanske ni kan tänka ett steg längre och förstå att det är kostnadsfråga och om vi sitter i kontorslandskap så behöver vi mindre kontorsytor och därmed sparar vi pengar vilket leder till att vi istället kan ha fler anställda så att målkraven blir lägre.

Men ni vill väl ha er eget rum era bortskämda gnällisar! Och ni som tycker allt är såååååå orättvist ör att ledningen får göra si och så och inte ni så kan ni se att stor del av ledningen sitter i kontorslandskap i uggleborg

Anonym sa...

Vi ber dig inte om alla lösningar observer för du verkar inte tillräckligt kompetent för det men kom med någon kreativt eller konkret förslag på hur vi skall göra istället i din konstiga värld.

Anonym sa...

alla som är anti är "köpta" så fortsätta blogga på med sanningen

Anonym sa...

Du som skriver så ironiskt "stackars er som sitter i kontorslandskap"..osv. Läs artikeln i senaste ST. Inte mycket fördelar med kontorslandskap. Sen kan man ju också fundera på det där med sekretess!

SACO sa...

Nu var väl trots allt gränsen nådd. Hänvisa till ST angående kontorslandskap. De har verkligen kompetensen att bedömma det. För övrigt så samverkades frågan med dem och de är ju era representanter på arbetsplatsen och enligt det protokolet så hade de inget att invända. Så kom inte och gnäll nu.

Kolla på den verkliga forskningen istöllet så ser du att det finns lika mycket fördelar. Är det så att lilla gnällisen är förändringsrädd. STACKARS LITEN!