fredag 12 september 2008

Finns det någon stolthet kvar?Man skall vara stolt över att arbeta på Försäkringskassan. Åtminstone borde det var så om arbetsplatsen lever upp till sina mål. Men ibland får stoltheten sig en törn som gör att man funderar på om det överhuvudtaget går att vara stolt på en arbetsplats som styrs över ens huvud, och i vårt fall, tydligen av andra intressenter än skattebetalarna.

Jag har återigen läst ett par intressanta artiklar i den eminenta branschtidningen Computer Sweden. För er som till äventyrs ännu inte tagit er igenom dem; ta det lugnt helgen är här!
Annars kan man få både krupp och hjärtsnörp när man läser hur det går till i IT-världen.

Om man skall tro det som står, och det finns inget som talar mot det för närvarande, är stora delar av den nuvarande kassaledningen handplockade genom ryggdunk och svågerpolitik. De verkar alla vara smittade av någon SAP-bacill och har sina nuvarande uppdrag genom att de tidigare har haft kopplingar till konsultföretaget Accenture. Det är det företaget som idag är storkonsult hos kassan för att implementera SAP-systemet. Inte bara idag, även igår och i morgon. Fetare mjölkkossa än Försäkringskassan lär väl inte finnas i universum. Med tanke på att artikeln finns länkad på vår egen Tok-Fia utan kommentarer får man väl anta att både vår GD och styrelse är väl medvetna om denna komprometterande maffiasammansättning.

Den som till äventyrs trodde att en offentlig myndighet som Försäkringskassan skulle var befriad från sådant får sig nu en snoksmäll. Det börjar också klarna mer och mer varför kassan själv tillsatt översynen av IT-styrningen. Detta räcker dock inte längre. Nu, om inte förr, börjar det bli dags att nagelfara hela verksamheten av någon fristående, oberoende enhet/myndighet. Det här luktar skit lång väg. Om inte detta leder till att huvuden rullar, då finns inget hopp för fortsatt trovärdighet varken inom eller utanför kassavärlden.

Man brukar säga att gränsen mellan kärlek och hat är hårfin. Det verkar som att även gränsen mellan stolthet och skam ligger på beklagligt nära avstånd från varandra…..

30 kommentarer:

Anonym sa...

http://www.idg.se/2.1085/1.179168
Artikeln som Observer skriver om. Hårresande! Absolut Hårresande!
Läs och Häpna!
Försök sedan att njuta av 2 dagar utan FK!

Anonym sa...

Kan vi inte få en länk till artikeln i Computer Sweden, please - det vore intressant att få läsa den!

Anonym sa...

Kan vi nu ha sån tur att du äntligen vill sluta? Nu när du inte har någon stolthet kvar. ÄNTLIGEN! Nu gäller det bara att hitta en arbetsgivare som vill ha en avdankad handläggare som ljuger, bedriver hets mot sin arbetsgivare och som inte klarar av mål, ledning, krav eller förnyelse... hum... LYCKA TILL!!!

Anonym sa...

GÄSP!

Kontakta upphandlingsavdelningen. Så kan du se att upphandlingen gjordes genom alla lagar och regler vi har.

Sluta ljug och kolla fakta innan!

Anonym sa...

Nu är du bra långsökt i din kritik mot ledningen du uppenbarligen har något mörk hat mot. CS artikel är ju usel aftobladetsjournalistik. Det är som att säga att bara för att alla handläggare kan Word så är det Bill Gates som styr FK.

Anonym sa...

God morgon! länken till artikeln är http://www.idg.se/2.1085/1.179168.

Läs & Häpna!

Som en av de många kritiska som arbetar på FK tycker jag det blir allt intressantare att faktiskt arbeta på FK. I våras ville jag bara finna en ny arbetsgivare. Men nu - ser jag fram emot hösten och att få vara i händelsernas centrum. F-n vad kul det ska bli när de aggressivt positiva kollegorna (!) finner att det faktiskt ligger en sanning i det som Observer skriver.

Jag ser fram emot en intressant höst. Förresten - såg ni att Svd söker efter individer som inte fått sin utbetalning från FK i tid....

Vilken spännande höst det ska bli!

Anonym sa...

Men va fan! Sluta hacka på vår kära bloggare! Han har ju för Guds skull helt rätt!

Har själv jobbat på FK i nästan 10 år och det bästa beslutet jag någonsin tagit är att sluta! Så se er omkring i världen så kommer ni att inse att gräset är grönare på utsidan! För inne på FK är det ruttet!

Anonym sa...

Vilka är ni som säger att observer ljuger,ni som säger att äntligen ska observer sluta, ni som gäspar och hänvisar till lagen om offentlig upphandling och kallar artikeln i Computer Sweden för kvällspressjournalistik?

Jag påstår inte att jag köper allt observer men i det stora hela är detta en fantastisk blogg som beskriver verklighetens försäkringskassa på ett enastående sätt.

Något verka reta er i denna blogg så att ni uppenbart väljer en, för mig aggressiv framtoning.

Jag har ställt frågan förr och jag gör det igen:
är ni verkliga handläggare, med verkliga ärenden och verkliga försäkrade???

Jag tror inte det. Och kanske är det där vi har svaret på varför vi tycker så olika om denna organisations ledning. Kanske skulle ni som gäspar, säger att observer bedriver hets mot arbetsgivare osv. bestämma er för att sätta er in i vad vi i verkligheten får utstå, just nu. Kanske skulle er bild bli en annan om ni lyfte (eller mer bildligt sänkte) blicken mot oss som dagligen möter våra medborgare och har det omöjliga uppdraget att försvara en organisation som befinner sig ute på gungfly.

//Gurkan

Anonym sa...

Oj,oj... Är det några mer eller mindre värdelösa mellanchefer som känner sig lite trampade på tårna...
GÄSP....

Anonym sa...

Jag tillhör dem som tycker att Observer missar målet ibland - men definitivt inte här. CS artikel är knappast simpel kvällstidningsjournalistik. Den lyfter fram och resonerar kring en rad märkliga samband. Jag håller helt med Observer att det nu behövs någon utomstående som granskar våra IT-business och inte Charlotte Ahlström. Ska hon utreda sig själv och sina fd accenturekompisar!? Kom igen ledningen, bättre upp!

Observer sa...

Rätt eller fel? Vem vet?
intressant är i alla fall att det fins många som tar på sig rollen att försvara ledningen. Varför kan dom inte göra det själva?

Anonym sa...

I veckan kom rsultatet från haverikommissionen som utredde krocken mellan två helikoptrar. Slutsatsen blev att det fanns stora brister i organisation och ledning. Jag tror att en haverikommission på FK hade kommit fram till samma resultat.
Observer du är oumbärlig där du är. På 70-talet fanns det en journalist som infiltrerade arbetsplatser och gjorde uppmärksammade och viktiga repotage från arbetsplatser. Du får mitt Walraff-pris.

Anonym sa...

Det behövs en opartisk, oberoende granskning av FK. Jag jobbar inte på FK men det är våra skattepengar som det handlar om. Man kan väl kräva att dessa pengar förvaltas på ett riktigt sätt och inte sprids för vinden. Om detta varit ett privat bolag har de ansvariga inkl. ledningen varit sparkad för länge sedan.

Anonym sa...

Det vore en välgärning om en oberoende granskning tog tag i Fk. Det finns massor att hitta i lådorna som är helt felaktiga beslut. Mycket av det som beskrivs i Computer Sweden i fredags är helt sant och det fanns faktiskt de som hade kraftiga invändningar mot beslutet att välja SAP. Framför allt mot att låta Accenture komma in som huskonsulter.

Anonym sa...

"Svågerpolitik" är det som genomsyrar FK uti sista led. Sthlm:s fd länsdirektör såg till att konstnären Bengt Elmer inte behöver sälja mer när han fick ett avtal med FK på bricka, brickunderlägg och diverse crap som inte särskilt många anställda uppskattade. Dessutom vet väl de flesta att de som blir befordrade till enhetschefer är den som kan komma överens med sin närmaste ec bäst, utan att ha minsta talang för ledarskap.

Anonym sa...

Via Computer Sweden hamnade jag på Stadskontorets sida. Någon som jag inte kommer ihåg namnet på kommenterade att det nya datasystemet gjorde att FK inte klarar att driva in sina skulder som tidigare. Kanske det är så men jag undrar om det faktum att halva personalen på "Statlig fordran" jämnt och ständigt får ägna sig åt att betala ut aktivitetsstöd också påverkar att den utestående skulden öker i mycket hög takt. Skulden är skattebetalarnas pengar.

Anonym sa...

Det är inget annat än en skandal som nu sker på FK. De IT systemförändringar vars strategi beslutades av ledningen på FK med hjälp av Accenture har havererat. Överdragen ligger nu på ca 300 milj kr och kommer troligtvis att bli större.

Ännu har inga leveranser skett från kundbilds - och självbetjäningsprojektet.

Värt att påpeka är att FK:s egen IT avdelning la ett bud på att utveckla FK.SE med samma funktionalitet för ca: 30 milj kr!!!! Ledningen beslutade istället att lägga ut projektet på Logica och SAP plattformen.

Ordförande för detta projekts styrgrupp är Charlotte Ahlström som också fått ledningens förtroende att tillsammans med Accenture utvärdera FK:s IT verksamhet.....................

Anonym sa...

I morse såg jag Malmborg försäkra Försäkringskassan inte ägnat sig av grundlasbrott när de som sitter i telefonkundtjänsten vägrat lämna ut handläggares namn till försäkrade. Det är lögn. Grundlgsbrotten har skett dagligen under flera månader.

Anonym sa...

Det är få som tror på FK:s ledning längre. Om en sådant toppstyrnings projekt som förändringsprogrammet ska lyckas måste det leverera. Det har det inte gjort. Budget överdragen är groteska.

Vi som jobbar på FK upplever att de ha skämt ut oss.

Anonym sa...

Finns det ingen av er gnällisar som kan komm amed något konstruktivt själva?

Anonym sa...

Vad opinsamt, idioter till anställda som hatar sitt jobb men som endast stannar kvar för att de som gillar FK skall få känna på hur illa det kan vara. Pinsamt. SLUTA PÅ FK SNÄLLA!

Anonym sa...

VAD PINSAMMA NI ÄR!!! Måste man vara agressiv bara för man är positiv elelr för att man tycker att en lögnare och en gnällspik inte är nått att ha utan att man önskar att han hade lite "man" i sig och gör något åt sitt liv och inte klaga på allt annat.

Anonym sa...

GURKAN, GURKAN, GURKAN...

Du klarar tydligen inte lite krav och tryck. Kanske dags för dig att söka dig till någon enklare syssla, eller ligegr du redan på handläggarnivå 1? Verkar ju så då du inte klarar av motgångar. På den nivån verkar alla som inte fixar sitt jobb att finnas. Varför inte sluta om det är så svårt?

Varför inte söka sig någon stans där ni klarar av ert jobb? Eller har ni försökt och märkt att ingen vill ha usel personal?

Anonym sa...

Granska gärna FK, sparka gärna dem som int fixar sitt jobb utifrån de mål och ansvar som ställs upp. Det gäller i så fall både ledning och handläggare. Eller skulel det vara orättvist, skulle ni bli lite arbetslösa då kanske:)

aggressivt positiva sa...

Alla ni som inte fixar trycket. SLUTA DÅ!

Alla ni som tror er veta bättre.
SÖK CHEFTJÄNSTERNA DÅ!

Alla ni som tycer er ha så bra ideer, skicka dem vidare då eller presentera dem här. Eller gnäller ni bara?

Lasse liten sa...

Först tyckte jag vissa hade konstruktiva åsikter och tankar. Nu är det mest pinsamt gnäll och en bloggare som lyssnar på skvaller från en tidning som inte är känd för sin objektivitet elelr sina granskande reportage.

Sven Tycker sa...

Jag fick följande kommentar på min blogg Sven Tycker:

"LÄMNA INGA FLER KOMMENTARER PÅ MIN SIDA. DINA ÅSIKTER ÄR INTE DEMOKRATISKA." allt undertecknat av Observer.

Jag utgår ifrån att det inte är skrivit av dig utan av någon helt annan som missbrukar din signatur.

Anonym sa...

Malmborg igår och Hultengren idag!
Som vanligt berättar man hur bra allt är på FIA (Falsk Information till Alla)Märkligt...svarstiderna på kundtjänsten är max 7 minuter..inte så pjåkigt! Malmborg berättade i går att vi trots allt gör BRA resultat och att det är politiska beslut som styr.

Anonym sa...

För ett år sedan (sep. 07) efterlyste flera på IT-avdelningen ett forum på FIA där anställda ska kunna kommentera artiklar m.m. Svaret blev att man jobbade på det men hade inte tillgång till den funktionen i Sharepoint. Det har nu gått ett år och det har fortfarande inte hänt något! Nåja, denna blogg är nog så välkänd vid det här laget så det kanske räcker.

Observer sa...

Till Sven tycker:
Som jag sagt tidigare,jag lämnar inga kommentarer på andras bloggar.
men tråkigt är det att bli utnyttjad.