fredag 29 augusti 2008

Homo Sapiens Structurus Vulgaris

Jag vaknade i morse med ett ryck efter en mardröm. Eller var det kanske en vision, döm själva:

Efter dom envisa ryktena om Majvor Isakssons eventuella flytt till Apoteket snurrade det runt i hjärnan: ”Isaksson till Apoteket, Isaksson till Apoteket, Isaksson till Apoteket……”
Plötsligt klarnade bilden. Självklart skall Isaksson till Apoteket. Det är ju en del i ambitionen att ta Klassikern, the Big Five, dvs Posten, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Apoteket och Systembolaget! Mission completed, nedmonteringen klar! Får mig osökt att tänka på den gamla ordramsan ”The butcher´s bull pushes the bushes”.
Nu blir det väl lite halvdant, eftersom Arbetsförmedlingens race redan startat utan Majvor på banan, men ett och annat eftermäle in memorium lär hon väl få i alla fall. Diplom är väl lite mer tveksamt.

Nåväl, i drömmen såg jag bilden av hur Apoteket sakta omvandlas till en lagercentral, typ ICA storlager, för att serva utskicket av läkemedel och andra apoteksprodukter till närbutiker, bensinmackar och köpcentra. Allt för att i ett senare skede läggas ner, precis som Posten och Svensk Kassaservice. När det gäller Försäkringskassan är det hela i stort sett klart. Några smärre koncentrationer till, lite fler begränsningar i bidragssystemen, nedläggning av servicekontoren, sen är det färdigt.

Siktet på nästa mål är redan inställt. I takt med att EU kräver avskaffning av statliga monopol ser Isaksson sin chans att använda sitt gamla koncept än en gång, den här gången med Systembolaget som mål. Samma öde som övriga, den kommersialiserade dagligvaruhandeln tar hand om rasket, Systembolaget avvecklas.

Jaha, och vilken påverkan på samhällsstrukturen? Ja du milde, vilka bilder som målades upp i min sovande hjärna! Alla medborgare utlämnade till bankernas godtycke för att kunna hantera sina egna pengar. Avgifter, straffavgifter, räntor, uppläggningsavgifter, ja snart t o m inträdesavgifter för att komma in i banklokalerna. Nu handlar det förstås om dom som har några pengar. Den som en gång passerat Försäkringskassans nålsöga, genomlysts och erhållit sin beskärda del av socialförsäkringens kassakista får hitta andra lösningar, typ sälja bilen, villan och gud förbjude, den nyinköpta storbilds-TV:n. Husmark-Persson har redan täppt till kryphålet med försörjningsstöd, det är ARBETSLINJEN som gäller.

Den som av olika anledningar behöver medicin, och den gruppen är ofantligt stor, tvingas slåss i kassaköerna på ICA och COOP Forum för att få tag i sina livsviktiga produkter. Det vill säga, om dom finns. I god Isaksson-anda kan man misstänka att logistiken uppvisar bristfälligheter som gör att medicin blir en bristvara. Tillgång och efterfrågan, priserna rasar i höjden, statsmakten ser sig tvingad att sänka subventionerna ytterligare.

Som tur är finns alltid en sista utväg. I varje kvartersbutik, vid varje bensinmack värd namnet och precis bredvid hyllan med chips och smågodis i Hemköp finns lösningen: Alkoholhaltiga drycker! Eftersom monopolet rasat och importen blivit fri är alkohol det enda som är billigt.
Så, in i dimman, skåla för Alliansen och acceptera din lott i livet!

Någonstans i mitt bakhuvud malde tanken; Fan, Marcus Birro har rätt! Vart är vi på väg?

Men som sagt, jag vaknade till ännu en dag i Paradiset………

19 kommentarer:

Anonym sa...

snälla följ med majvor i så fall. alla gnällspikar kan dra till nästa myndighet så kanske Fk kan lyckas bli en bra organistion.

FACKET sa...

VAD TRÅKIG DU BÖRJAR BLI. VAD MER FINNS NU ATT TYCKA OM EFTER DU REDAN TYCKT OM ALLT OCH ATT ALLT ENDAST ÄR NEGATIVT.

Håller med de som säger att ni bör sluta. Hitta e ny arbetsgivare ni kan gnälla på utan för den sakens skull göra ett skit själva.

Anonym sa...

Du börjar bli rikskändis ...:

http://webnews.textalk.com/se/article.php?id=337291

Anonym sa...

Ja, jag är helt övertygad om att det kommer "paketlösningar" i form av avgångsvederlag inom 2 år. Det är uppenbart att man kommer att montera ner FK.

Vi är ingen effektiv myndighet! Jag ser verkligen fram emot att vi blir utraderade. Vår verksamhet saknar existensberättigande enligt min mening.

gorlib sa...

Det är inte enbart Majvor som har sänkt organisationen. Med de mål som sattes upp innan förstatligandet kan det inget annat än gå åt hel**** med organisationen. Att göra om 23 (eller var vi 25?) organisationer till en samtidigt som en tvångkonsentration påbörjades 5 månader efter införandet kan det inte fungera idag. Att man skulle kunna klara av allt inom fyra år är ännu mer horribelt (vem minns inte tupparware-bakduken). Ska bli kul att se vilken över-över förmyndarmyndighet som kommer granska alla nya myndigheter de närmaste åren, pensionsmyndigheten, föräldramyndigheten, sjuk- och företagsmyndigheten,,,,,you name it!!

Anonym sa...

"facket sa" låter som en klassisk sacoit - stora bokstäver utan substans =)

Anonym sa...

Vilken tur att sådana "gnällspikar" som du - Observer arbetar kvar på FK. Du behövs sannerligen. Dom som tycker att det är så bra på FK kan inte ha något förstånd. Det är inte bra när man inte har förutsättningar att utföra sitt arbete, allmänheten blir lidande, arbetsmiljön farlig osv osv. Tror ni att ni har en framtid om ni går och låtsas att allt är som det ska. Tror ni, att ni kan göra karriär om ni bara går omkring och låtsas att allt är bra. Gud bevare mig för förljugenhet. Skyddsombuden borde stänga FK därför att det inte finns någon ledning som klarar sin uppgift. Kritikerna till sidan tycks lida av en ny sjukdom som kan benämnas "aggressivt positiva" . Ett av symtomen är att de inte har kontakt med verkligheten.

Björn sa...

Detta är ju bra kul läsning så sluta hacka ned hela tiden detta är inte kreativt eller kul att stöta på hela tiden.

"Sluta så blir alllt bra, bla bla bla" låter ju bara tråkigt.

Kom med egna erfarenheter istället för att klaga på alla andras dito.

Anonym sa...

Det kanske är så enkelt att det är vi som gnäller som bryr oss? Ni som tycker att allt är bra på FK verkar vilja ha en dålig arbetsmiljö.. Blir en jättebra organisation om det bara blir ni kvar! Varför bry sig om kunden? De stör ju bara vårt omorganisationsarbete..

Anonym sa...

Aggressivt positiva..................vilken bra beskrivning!!!
Precis min åsikt också när jag läst inlägg.

//Gurkan

Anonym sa...

Aggresivt positiva, bullseye.

Skulle man då även kunna tala om 'bärsärkspositivitet' i myndighetsledningens fall ?

Birro kommenterar tydligen bloggen förresten:

http://www.marcusbirro.se/bloggen/?p=1096

Anonym sa...

Bärsärkspositivitet och aggressiv positivitet! Underbart - jag har redan införlivat dessa begrepp i mitt vokabulär. Begrepp som bägge så väl beskriver de märkliga kommentarer som kommer till den här sidan ibland. Se exempel de 2 första inläggen på denna sida.

Hur i allsin dar man kan jobba på FK utan att dagligen skämmas måste bero på total brist på omvärldsanalys och total förnekelse av verkligheten!

Anonym sa...

Apropå Maivor Isaksson...:

http://www.youtube.com/watch?v=R1szwMVgnuA

sacoaktiv sa...

Kom med egna erfarenheter istället för att klaga på alla andras dito.
den 30 augusti 2008 10:03

trodde det var det denna bloggen var till för, och absolut inte komma med något konstruktivt eller se att man själv kan göra något som är positivt.

tror ni att det verkligen blir bättre för att ni gnällspikar endast fokuserar på det negativa på FK? I så fall är ni verkligen idioter och inte vet något om människans beteende. Den inställning och förväntning man har skapar den verklighet man lever i.

Så våga se en förändirng som något positivt och om ni nu inte vill detta så lämna organisationen till de som verkligen tror och vill jobba här. Vi är nämligen många och är JÄVLIGT trötta på alla kärringar(män och kvinnor) som bara gnäller och aldrig gör något.

Anonym sa...

Jag har med stor spänning och förvåning läst alla inlägg och kommentarer på denna blogg. Har även tittat på Youtube om Försäkringskassan. Det man slås av vilket enormt avstånd det är mellan ledning och handläggare, eller på produktionsgolvet som det tydligen ska heta på kassan numera. Kundbegreppet kanske även kommer i våra domstolar. Om jag hamnar som kund i en Tingsrätt då har jag ju gjort ett fritt val, eller hur. Som t ex lurat till mig bidrag från vår socialförsäkring på falska grunder. För mig kan jag aldrig bli kund hos Försäkringskassan.

Varför då detta intresse av denna blogg? Jag är gift med en handläggare och ser på nära håll hur kassans ledning handskas med mänskliga resurser. Jag lovar att min maka/make inte har pratat om något annat än kassans nya organisation, ledning, utarmning av arbetet, it-system som krånglar, onda axlar och armbågar i flera år. Frustrationen är mycket hög över hur lite man kan påverka sitt dagliga arbete, förbättringar osv. Mantrat är tydligen att Ledningen ALLTID vet bäst. Basta. Förändringar sker alltid och alla måste vara öppna för att arbetet och förutsättningarna förändras men personalen MÅSTE vara med annars kommer det aldrig att fungera

Sade en försäkrad

Anonym sa...

Försäkringskassan nekar gravida sjukpenning!

Hämtat från E24:

Graviditet är ingen sjukdom, ansåg försäkringskassan och nekade kvinnorna sjukpenning då de inte kunde arbeta på grund av sina besvär. Jämo har därför stämt försäkringskassan för könsdiskriminering.

De fyra kvinnorna som nekades sjukpenning av försäkringskassan har drivit sina ärenden till tingsrätten med Jämos hjälp, skriver tidningen Lag & Avtal.

Jämo stämde försäkringskassan för könsdiskriminering förra året eftersom kvinnorna inte fått någon sjukpenning på grund av att deras besvär "var en normal följd" av graviditeten. Jämo anser dock att besvär av den omfattningen de gravida kvinnorna hade hade gett en person som inte var gravid sjukpenning.

Stämningarna förra året fick stor uppmärksamhet och ledde till att ytterligare 20 kvinnor anmälde försäkringskassan för könsdiskriminering. Jämo har nu stämt kassan i ytterligare två fall, skriver Lag & Avtal.

I det ena fallet handlar det om en idrottspedagog som tränar vuxna med funktionshinder. Ett arbete som bland annat innebär tunga lyft. Under graviditeten kunde hon inte arbeta på grund av smärtor i rygg och bäcken.

Det andra fallet gäller en byggnadsingenjör som har ett stillasittande arbete. Mot slutet av graviditeten kunde hon bara sitta korta stunder och kunde därför inte utföra sitt arbete.

Försäkringskassan nekade båda dessa kvinnor sjukpenning med motiveringen att graviditet inte är en sjukdom. Jämo anser dock att kvinnorna utsatts för könsdiskriminering eftersom besvär av denna art hade gett en icke-gravid ersättning.

Jämo yrkar 75 000 i skadestånd till varje kvinna. Försäkringskassan har inte velat förlikas i något av fallen. Lag & Avtal skriver att myndigheten ska lämna kompletteringar till rätten före den 22 augusti och en tid därefter börjar huvudförhandlingarna. Jämo företräder kvinnorna.

Pengar24

Anonym sa...

Till saco-aktiv.

Som någon nämnt tidigare - SACO = Stora bokstäver med lite substans. Stor bil och pytteliten ....

Stämmer väl med inlägget 2 sept. Är du, saco-aktiv, säker på att du inte är Radioaktiv i stället?? Ja, parollen från det lilla saco har ju alltid varit - sköt dig själv och skit i andra (samt arbetsmiljön!) Det är skillnad på att vara intellektuell och intelligent...

Sir-VÄHS

Sir-VÄHS sa...

Härligt att man kan hatra alla som tycker något är bra. Konstigt att man inte trivs i 2000talet då med förändringar. Ni verkar lite gnälliga och känsliga.

MajCarina sa...

Vet inte vart eller med vad ni arbetar, ni som trots att ni inte vill ändå är kvar på Fk.

Arbetar själv med sjukpenning sedan länge och känner att jag kan ha en god kontakt med människor trots ibland inte roliga besked att läkarintyget inte styrker arbetsoförmågan. Fk har en undersökningsskyldighet och jag gör så gott jag men ibland kommer vi till vägs ände med sjukpenningen. Dock många fler som har rätt än inte rätt till sjukpenning.

Omställningsarbetet har varit stessigt men jag har inte haft problem att förklara tillämpningen och de flesta människor förstår att det inte är FK som bestämmer lagar o regler utan att Fk följer det system vi röstat fram i Sverige.

Det finns "dålig" personal överallt o det görs felaktiga beslut och inte alltid ges trevligt bemötande o detta ska man ha nolltolerans på. Felaktiga beslut får vi rätta till men fel görs överallt där människor finns men det är svårare att rätta till det när en läkaren amputerat fel ben.

"anonym" tror på avgångsvederlag inom två månader och endel kanske ska passa på, det är inte alla som får avgångsvederlag.

Jag tror att vi får en effektivare myndighet som visst har existensberättigande, herregud vi måste fortsätta arbeta för folket även om tillämpningen styrs upp + klart att vi ska granskas, rör oss med oerhört mycket pengar som är allas våra pengar.