söndag 24 augusti 2008

Amatörernas glada afton

Min kompis från landet ringde igen igår, asförbannad. Hon har också läst på Tok-Fia om Försäkringskassans spenderbyxor när det gäller IT-satsningen. Hon säger så här:

”Det här är ju tamefan inte klokt. Här sitter vi ute i organisationen och sliter häcken av oss. Det är kontroll högt och lågt, veckorapporter och statistik. Cheferna springer om varandra för att trycka upp Ginsten-listor under nosen på en. I somras när produktionsläget var som sämst, lyckades man erbjuda oss sketna 5 timmars övertid! Det är litet skillnad mot de 60 000 och 30 000 timmar man läser om, där Försäkringskassan gladeligen betalar för en produkt som tydligen aldrig blir färdig. HÄR finns det aldrig några pengar, man har inte ens råd med pappersmuggar på toaletterna! Hur kan man få fortsätta att låta pengarna bara rulla på, utan någon som helst kontroll? Här ute, i verkligheten, har man i alla fall full kontroll på både pengar och produktion. Att det sen inte går ihop sig är en annan sak.”

Jag pratade också med min kära syster igår. Hon har arbetat som chefekonom i ett flertal stora företagskoncerner de senaste 15 åren, men har också erfarenhet som ekonom inom offentliga sektorn. Hon berättar att inom den privata sektorn skulle detta aldrig kunna hända, huvuden skulle rulla inom tre månader. Medan staten fortfarande sysslar med halvårs- och årsbudgetuppföljningar, arbetar storfräsarna med MÅNADSBOKSLUT. Tufft, javisst, men kontroll det har dom!

För övrigt finner jag det märkligt att Försäkringskassans ledning helt plötsligt kan snyta fram 100 miljoner kronor ur skjortärmen. Finns det fler oöppnade kassakistor? Det skulle inte skada med några miljoner ytterligare till handläggning också. IT i all ära, men några självgående system har vi inte sett än. Nu när hotet från Svensk Kassaservice är undanröjt lär vi väl få fortsätta att betala ut pengar ett tag till……

26 kommentarer:

Anonym sa...

Att jobba på IT-sidan på FK är i högsta grad "i verkligheten" det med. Att tro något annat verkar väldigt naivt.

Anonym sa...

Instämmer i att flera huvuden borde få rulla, det borde ha hänt för flera år sedan eftersom detta inte är första gången man räknar fel. Fattar inte att man kan vara så blåögd när det gäller IT-investeringar. Det vet vem som helst att man alltid måste dubbla kostnaden och halvera tänkt nytta. I det här fallet räcker inte ens det. Att sedan de flesta som försökt införa SAP dessutom vet att det är ett omöjligt uppdrag gör saken ännu sämre. Finns det inte någon som har beställarkompetens? Fy f-n så arg man kan bli.

Anonym sa...

Varför kan inte ni som tror at ni kna göra bättre och påstår att ni har massor av ideer kontakta er fackliga representant och begär att de skall förmedla ideerna som ni påstår är så bra vidare på alla samverkansmöten de sitter i. ALLA beslut är ju tagna efter samverkan emd det fackliga. ALLA belsut är tagn i enighet med de fackliga som representerar er. ALLA beslut är alltså tagan i enighet med de anställda på FK. Så kom inte och säg att man inte kan få sin åsikt hörd eller att alla goda ideer kvävs.

lasseliten sa...

FY FAN VAD LÅGA NI ÄR HÄR INNE. Först klagar ni för att ni inte har resurser och rätta verktygen för att göra ert jobb. När organisationen sedan lyssnar på er idioter och köper in nya system för att underlätta för er i ert arbete så klagar ni på att det kostar för mycket. Och så tror ni att arbetsgivaren kommer lyssna på er i framtiden. Oavsett hur ledningen gör så klagar ni bara. Tänk om ni bitterfittor vågade tro på förändringen och tillsammans med oss övriga kämpa för att genomföra den så snabbt och bra som möjligt så skulle vi redan vart färdiga.

Observer sa...

Alla beslut tagna i samverkan med facket! Vilket naivt skitsnack! Har du själv arbetat fackligt nån gång. Då borde du veta att SAMVERKAN idag innebär att fakcet får säga vad dom tycker om saker och ting, sen gör arbetsgivaren som dom vill i alla fall!

Calle sa...

Gällande debatten om IT-utveckligen.

Vill tillföra det jag vet om IT-projekt.

Under 20% av alla IT.projekt som påbörjas i sverige anses som lyckade.

70% av alla IT-projekt anses som misslyckade.

De resterande ca. 5% anses som mer eller mindre katastrofprojekt.

Med ett lyckat projekt menas ett projekt som håller budget och deadline.

Ett misslyckat projekt är ett projekt som missar antingen budget eller deadline.

Ett katastrof projekt är ett projekt som missar deadline eller budget med mer än 500%, alternativt aldrig färdigställs.

De som har läst artiklarna kring detta inser också komplexiteten angående sådana här enorma IT-System och kanske också då förstår vad det betyder för ett IT-projekt där det finns en benhård deadline.

Det är ju en verklig balans gång mellan att hålla deadline eller hålla budget och förhållanden a är INTE linjära. Dvs. att om du vill korta ner deadline med en dag så kan man inte räkna så pass enkelt att du tar fram din miniräknare och plussar på en dags personalkostnad.

Den benhårda deadline, 1 juli, som projektet var tvunget att hålla medför självklart enorma kostnader för övertid och mertid för den personal som arbetat/arbetar kring projektet.

Att som lekman dömma ut de ansvariga som inbiciller och att de inte vet vad de sysslar med är ju befängt.

Kan man inte se det bakomliggande, utan är så pass naiv att man faller för tabloidernas rubriker så varför ska man uttala sig?

Självklart kan sådana här "siffor" blåsas upp till det oändliga.

Därmed inte sagt att mediernas kritiska granskande är av ondo. Självklart måste de finnas.
Men att som bitter handläggare hälla det på sin kvarn är småsynt, särskilt som lekman på ämnet.

Vad vet du om IT-projekt OBSERVER?

Anonym sa...

Vi har nyligen har fått barn och således är beroende av föräldrapenningen. Jag har funderat på vad in i ******* FK håller på med.
Här får man en del svar, jag ska sprida adressen så att fler får inblick och därmed lite mer förståelse.

Nu får jag inte mycket mer till svar än att: " Ingen har tittat på ditt ärende ännu"
Tur att vi har lite marginaler så att man kan ligga ute med en halv månadslön i 4-5 månader....

Tack för en bra blogg..

MVH/Michael

Anonym sa...

Svar till lasseliten:
Att kalla missnöjda medarbetare för bitterfittor säger mer om vilken typ av person DU är och att det faktiskt är DU som borde skämmas!

Varför har Försäkringskassan INTE råd att anställa fler, men HAR råd att anlita Proffice konsulter? Vet ni vad en konsult kostar i timmen? MYCKET mer än vad vi vanliga anställda får.

Söker jobb och såg ute på Platsbanken att "en statlig organisation behöver förstärkning". Varför inte skriva direkt att det är Försäkringskassan som söker förstärkning? Fegt.

Anonym sa...

Det verkliga arbetet på FK borde vara det som handlar om de försäkrade. IT-arbetet är lovvärt men inte kärnverksamhet utan serviceverksamhet. Drömmen om att ersätta personal med en dator finns men den är svår att förverkliga.
Jag tycker det är konstigt att inte facket gör mer för sina medlemmar. Dom kunde t.ex. kommentera på denna blogg. Dom kunde skriva något om meddelar frihet.

Observer sa...

Ja du Calle, om det nu är vedertagen sanning att 70% av alla IT-projekt missar deadline eller budget säger det väl mer om de som planerar dessa projekt än om mina IT-kunskaper. Och du: Jag ÄR inte bitter!

Anonym sa...

Hej Calle
Det var tidningen Computer Sweden som kritiserade FK-s dataprojekt. Den kritiken fårväl anses som seriös.
Om det skulle vara som du skriver, undrar jag varför en klok människa/organisation skulle satsa på datorer.
Skattepengar ska inte användas till något som är så osäkert, ger så liten utdelning och som kan göra så många människor stressade och svika dom som dom ska betjänas.
Det strider mot flera lagar som även FK ska beakta.
Per 51

Lasse liten den äkta sa...

Jag skrev ett inlägg under namnet Lasse liten. Vips kommer det fler inlägg under det namnet som jag absolut tar avstånd från. Dåligt att inte kunna stå själv för sina inlägg. Undrar hur du funkar i jobbet. Jag är som jag skrev i mitt första och enda inlägg chef inom verksamheten och bevare mej för att ha en sådan person som du anställd på mitt kontor.

Mina inlägg i fortsättningen kommer att publiceras under namnet Lasse liten den äkta.

Observer sa...

Till Lasse liten den äkta:
Ja, det känns taskigt. Likadant för mig. Det florerar tydligen flera "Observer" på nätet. men det slipper jag nu när jag själv modererar bloggen!

Anonym sa...

det som är lustigt är ju att det alltid är samma sak när det gäller kassan och IT, hur kan ett IT system fungera på andra företag men inte på kassan. Varför kan andra företag få ihop system som fungerar tillsammans men inte kassan???

NU ska vi sitta och skriva ned varje personnummmer på varje ärende som vi tar i för enligt ledningen så är produktionen för låg! Vad är det då vi får lov att strunta i? JO rätt beslut, nu ska vi blunda både för det ena och det andra.......

Micaela sa...

Jag har såna stora problem med försäkringskassan här också..Ansökte om fortsatt aktivitetsersättning i januari för att jag skulle plugga på universitetet. Jag börjar nu på måndag och jag har fortfarande inte fått något svar.

Jag struntar i om det är ett nej eller inte. Men jag anser att det ska inte ta så här lång tid.. Jag vill kunna söka mig till andra alternativ. Men just nu vet jag inte eftersom jag har ansökan hos försäkringskassan som inte klar och jag behöver ett besked ifrån dom. Haha. Jag vet inte vad jag ska göra och jag vet inte vart jag ska ta vägen.

Anonym sa...

Angående IT och SAP i synnerhet:

Få företag som har gått på SAP-bluffen kommer i mål med sina konverteringar, och skulle dom mot förmodan gå i mål är systemen likförbannat oanvändbara.

Som en ytterligare kommentar till vad i oändlig visdom meddelats om som kännetecknar ett framgångsrikt IT-projekt vill jag utöver faktorerna tid och kostnad tillfoga att det är rätt önskvärt att systemet fungerar som avsett också. :)

lasse liten den äkta sa...

både lasse liten och observer säger massa positiva saker på andra bloggar just nu om fk:)

Vad härligt när man kan sprida dubbla budskap med enkla medel.

ST sa...

jag jobbar fackligt och det är inga medlemmar som klagat elelr kommit med några förslag ens när man aktiv frågar. så skyll er själva när förändingar sker. Ni hade er chans!

Hoppas ni inte är våra medlemmar som gnäller här, i så fall skäms jag!

Anonym sa...

Micaela - jag är ledsen att behöva säga att det kan ta tid. På min enhet är de flesta handläggare helt nya och osäkra på detta ärendeslag. Det saknas även handledare till att visa oss hur det ska handläggas. Då många av oss sedan den nya organisationen implementerade i februari i år dessutom har 50% mer ärenden ligger vi hela tiden efter i handläggningen....

Anonym sa...

Som personlig handläggare hanterar jag följande IT-system: TP Sundsvall för utbetalningar, ÄHS(H) för ärendehantering, Ginsten för statistik, Min Tid för tidsregistrering och Agresso för att redovisa hur jag förlagt min arbetstid samt för att attestera fakturor.

Dyrbar handläggartid går åt till att ägna sig åt dessa olika program som inte är sammankopplade.

Nu undrar jag stilla....är SAP ytterligare ett IT-system som ska ta upp år arbetstid - eller är det något som ska byta ut de gamla eller kanske knyta ihop dem?

Observer sa...

Oj då ST, lade dom ner argumentationstekniken i den fackliga grundutbildningen innan du började din fackliga karriär? Nu rök nog minst 50 medlemmar till!

Anonym sa...

Något lamare än ST får man leta efter, skulle väl möjligen vara SACO då. Bägge förbunden gör lysande imitationer av imaginära dörrmattor för arbetsgivaren att kliva över, både i löneförhandlingar och organisationsförändringar.

Anonym sa...

Till ST
Du är en bluff. Menar du, som facklig, att du inte visar din identitet. Menar du som facklig att du inte värnar om meddelarfrihet. Förnekar du att anställda inte klagar, blivit sjuka, söker sig bort osv.
Ge dig till känna och tala om vem du represenerar och på vilken nivå. Annars är du en bluff.

markattans.blogg.se sa...

Jag har ikväll skickat ett mail till Ring p1 och bett dem rekommendera din förträffliga mail.
Tycker det är underbart att du och förvisso andra orkar skriva så mycket bra efter en lång dag på DET jobbet. Hoppas att de tar med mailet någongång den här veckan så att du får en större spridning.
Markattans.blogg.se

Markattan sa...

Oj så fel det kan bli! Jag menade naturligtvis din förträffliga blogg och inte mail...
Markattan igen

Anonym sa...

JÄSP! JÄSP! JÄSP

Så jag som facklig aktiv kan inte tycka att ni är usla???