onsdag 27 augusti 2008

Med fokus på rätt sak(er)….

När man bläddrar igenom Tok-Fia hittar man både det ena och andra. Man kan bl a se vilka områden som prioriterats i det omfattande omställningsarbete som Försäkringskassan håller på med. Det är med en viss förundran man slås av att de fokusområden man verkligen satsat på är beskrivna och utredda med nästan germansk precision. Jag hittade nu t ex en hel bibel med material om genomförandet av lokalutformningen för våra nationella och lokala försäkringscentra, NFC och LFC. Här kan man få sig till livs att en av de viktigaste framgångsfaktorerna för den nya Försäkringskassan är enhetligt utformade lokaler runt om i landet. Vi erbjuds således ljusgråa golv, creme-färgade väggar och, det viktigaste av allt, fyra exakt definierade komplementfärger av pastell-karaktär.
”Lokalernas interiör bidrar till en positiv atmosfär. De ljusa grundfärgerna är inbjudande och de karaktäristiska fondväggarna, utförda i komplementfärger, skapar identiteten.” står det att läsa.

Jag blir lite betänksam. Personligen bryr jag mig inte så mycket om vilka färger mina arbetskamrater i Piteå, Kalix, Vetlanda, Västervik eller Örebro har på väggarna. Det är dom som skall trivas där, inte jag. Jag har också svårt att inse att dessa föreslagna gråblaskiga och urvattnade färger skall få mig identifiera mig med Försäkringskassan. Och den enskilde medborgaren som inte ens kommer att se väggarna bryr sig väl knappast. Men det har säkert att göra med Enkelt , Snabbt och Rätt. Eller kanske det är ett led i den nya bunker-mentaliteten; En avskild anonym grå myndighet som inte sticker ut, inte profilerar sig, för att förbättra sin pseudo-image bland allmänheten?

Detta har uppenbarligen varit en mycket viktig fråga för vår ledning. Så viktig att den överskuggar fokus på den försäkrade, fokus på interna arbetsförhållanden, fokus på enhetlig och rättvis lönebildning, med mera, med mera. Det finns många fokusområden, och alla borde rimligen vara lika viktiga, om de nu skall kallas just fokus-områden. Rent vetenskapligt betyder dock fokus brännpunkt, och sådana kan man inte ha flera av åt gången. Men det är väl som med kameratekniken, alla vill ha oändligt fokus. Den vane fotografen vet dock att har man fokus inställt på oändlighet tenderar allt närliggande att framstå som suddigt och otydligt…….

12 kommentarer:

Anders sa...

Haha.. det brukar vara så. Frågor som är rel. enkla och framför allt okontroversiella utreds med "nästan germansk precision".

Frågor som är problematiska och därtill kontroversiella - "den försäkrade, interna arbetsförhållanden, enhetlig och rättvis lönebildning" osv - är inte alls lika inbjudande att stöta, blöta och nöta.

-----

Det här är en pärla bland bloggar!

Skriv gärna (någon gång ibland) några kompletterande/förklarande ord för oss, som inte vet ett smack om hur Försäkringskassan fungerar.

Är Tok-Fia någon slags personaltidning?

Anonym sa...

Du är så pricksäker!

Varför finns det så enormt med resurser till alla möjliga banala projekt men inte till "verkligheten"?

Vi handläggare sliter med regeländringsinformation till försäkrade, arbetsgivare, läkare, anhöriga mm. Det finns ingen rimlig chans att vi kommer att hinna göra tänkbara utredningar, ta in utlåtandet, ha avstämningsmöten i alla ärendet innan tiden tickar och samtliga ska bedömas mot reguljära arbetsmarknaden.

Varför är det alltid så bråttom inom denna myndighet? Varför kunde man inte ha tryckt upp informationsfoldrar och gått ut med regeländringarna i god tid och sedan infört regeländringarna efter till exempel ett halvår?
varför blir det panik att få igenom tidsbegränsade sjukersättningar och förlängningar? Varför inte gå ut med en tidsfrist på en gång?

Ett tips till ledning/politiker!!!
HA LITE FRAMFÖRHÅLLNING!!!
VAR LITE KLOKA!!!
SKAPA BALANS I FÖRÄNDRINGSARBETET!!!

//Gurkan

Anonym sa...

Jag håller med Anders - det här bloggen och du Oberserver är Bäst!

Vårt Intranät kallas Fia. Och allas vår Observer har kommit med det ytterst lämpliga smeknamnet Tok-Fia.

Helt perfekt!

Nissen sa...

Hur döljer man allvarliga och jobbiga bekymmer?

Jo, genom att fokusera organisationen på något helt annat, något helt oviktigt. Någon som sett Wag the Dog? :)

Enhetliga lokaler, enhetliga tidredosvisningssystem, ensning ner till fikarastnivå. Saker precis som det blir då högsta prioritet, för det kan man hantera och göra något av. Och man slipper således ta tag i de stora och betydligt mer allvarliga problemen som borde lösas. Att medborgare blir utan pengar mm.

"Wag the Dog-taktiken" har FK använt enda sedan vi blev en och samma myndighet 2005. Kommer man inte på något nytt kan vi väl alltid kasta in en liten omorganisation för att "effektivisera" lite till?!?

Nissen i IT-träsket

Anonym sa...

FIA är Försäkringskassans interna webbsajt, vårt Intranät.
Betyder: Falsk Information till Alla eller Förbryllande Information till Alla ;-)

Vicki sa...

På pricken som vanligt, Observer! Jag undrar om du har missat att man även ensat tårtorna till invigningen av våra nya handläggningcentra?? Åtminstone skulle tårtorna till samtliga LFC-invigningar se likadana ut, väl beskrivna till cheferna i förväg så att de kunde beställa rätt!! Underbart att man kan fokusera på rätt saker! Jag undrar vilka i ledningen som fullt ut har förstått kassans uppdrag som myndighet? Vi skulle lika gärna kunna befinna oss på IKEA med tanke på vårt nya myndighetsspråk: kund, leverans, produktion och processer för att ta några exempel. Vad hände med kvalitet, lagstiftning och maktutövning (för det är ju faktiskt det vi gör mot de enskilda!)?

Anonym sa...

Ännu en gång "mitt i prick" av dig Observeraren. Tack för att du finns!!! (Kan du inte starta ett eget fackförbund, jag blir medlem på direkten)!!!

Anonym sa...

Observer!
Vilken otrolig blogg! Du är så välformulerad och träffsäkert genomsådande.
Dom som styr detta land och dess myndigheter, får inse att man inte kan manipulera vuxna människor. Lögner och avledande manövrar genomskådas.
Du Observer-är fenomenal att sätta fokus och ord på dårskapen.
Per 51

Ursula sa...

Mycket bra och välbehövlig blogg, tack för alla inblickar i denna vansinnigt styrda myndighet! (Länkar givetvis hit!)
Jämförelsen med filmen "Wag the dog" är beklämmande tillämplig...
Väggfärger och standardisering ner på tårtnivå... de styrande i FK har verkligen insett vad som är Väsentligt och vad som är deras Verkliga Uppgift!

Ursula sa...

P.S. Det finns en bra blogg om "Arbetsförmedlingen inifrån" också: http://blogg.aftonbladet.se/4515/
Där kan man läsa en del om samarbete med FK också. Du kanske har lust att länka dit - när man varit arbetslös en längre tid är det lätt att bli sjuk av förtvivlan...

Anonym sa...

helt vilse som vanligt gamla observer. ALLA GÄLLISAR LÄMNA FK!!!

Anonym sa...

Apropå pastellfärger. Nu målar kontoret i Norrköping sina känslor av kundmötena i pastellfärger.
Mitt kundmöte skulle jag måla i rött, svart o chockrosa!!!