onsdag 6 augusti 2008

Fortsatt ökad image………

”Försäkringskassan ber om ursäkt. Försäkringskassans prognos om utförsäkring 100 % fel.
20 000 väntas stå utan sjukförsäkring. Väntetid i minst tio veckor på föräldrapenning. Sex månaders väntetid för att bli inskriven i Försäkringskassan. Krisplan för BTP. Oerhört ansträngt läge i organisationen.”
Detta är bara några av rubrikerna de senaste veckorna.

Den flygande holländaren seglar vidare. För var dag som går kan man både internt och extern läsa om konsekvenser av Försäkringskassans brist på kompetent ledning. Både här och där kan man också läsa om allvarligheten i att den interna arbetssituationen på kassan även får genomslag i kundbemötande och ärendehantering. Många försäkrade börjar nu tvivla på att det kommer att få sin ersättning i rimligt tid. Dagligen fylls massmedia av gripande, tragiska och skrämmande beskrivningar av att människor ställs utan ekonomisk försörjning på grund av Försäkringskassan. Hur länge skall detta spektakel få fortgå?

Fortfarande, trots att hela organisationen håller på att rämna, tvingas ansvaret ner på linjenivå till mellanchefer och handläggare. Var finns Försäkringskassans ledning? Varför hörs ingenting internt i organisationen? Är abdikationen redan ett faktum? Har de redan lämnat landet?

Det är svårt att fokusera på den interna kalabaliken när socialförsäkringen i allmänhet och Försäkringskassan i synnerhet får klä skott för resursbrister och illa genomtänkta organisationslösningar. I perspektivet av att människor far illa av det ihåliga välfärdssystemet kan man tycka att våra interna arbetsmiljöproblem tar onödig plats på agendan. Jovisst, men då skall man komma ihåg att saker och ting hänger ihop. Det är ju först nu vi ser konsekvenserna av de snabba förändringarna i vår organisation. Det är ju först nu allmänheten blir lidande av våra kompetensförluster i form av personal som slutat och en allmän resursbrist i stort sett över alla ärendeslag. Det är också först nu som vi ser hur oerhört tungstyrd denna koloss på lerfötter har blivit. Storskalighet i all ära, men nog skall man väl som försäkrad och samhällsmedborgare kunna komma fram till en offentlig myndighet och även kunna förvänta sig åtminstone någon service?

I skenet av det som händer ter sig ledningens åtgärder rent panikartade. Och det är märkligt tyst när det gäller ledningsansvaret. Rimligen måste någon, förslagsvis CURT MALMBORG, ta sitt ansvar och tacka för sig. Ett så kapitalt misslyckat förändringsarbete kan väl knappast få passera oberört ens i den liberalaste av världar? Det börjar bli svårt, mycket svårt att hålla sig ifrån alla konspirationsteorier, men f-n vet om det inte finns en mening bakom detta….

I övrigt kan man bara bocka och buga för det genomslag den här bloggen fått. Med tanke på alla som besökt den och alla de synpunkter som kommit fram vore det väl konstigt om det inte händer nåt även från arbetsgivarhåll. Och då menar jag ju inte sådana barnsliga åtgärder som skett hittills, kolerisk tystnad, allmänt vegeterande och nu sist; blockering av denna blogg på intra-nätet. Mer om detta i nästa inlägg!

15 kommentarer:

Anonym sa...

TACK!!
Att läsa din blogg är som att se sina egna tankar satt på pränt. Jag kan lova dig att mina arbetskamrater i allmänhet och jag i synnerhet kan skriva under på allt du skriver. Vi har trots allt gjort egna tappra försök att framföra likande synpunkter till vår enhetschef, områdeschef, arbetsmiljöombud och facket, dock utan att få gehör.

Till dig vill jag ge en eloge för ditt mod, din säkra och humoristiska förmåga att analysera läget på Försäkringskassan - inifrån. Du är smart och jag kommer att fortsätta läsa din blogg.

Till er som sitter och tycker att vi som kritiserar vår arbetsgivare borde säga upp oss, vill jag framföra följande: vi söker regelbundet nya jobb i hopp om att få lämna Försäkringskassan och gå vidare till arbetsgivare som vet värdet av kompetens. Tills dess (och förhoppningsvis snart) anser vi att det är vår plikt att göra så gott vi kan, arbeta effektivt och ge god service till medborgarna - så mycket som det är möjligt med de ynkliga resurser som erbjuds oss.

Som välutbildad akademiker blev jag lovad ett stimulerande, utvecklande och viktigt uppdrag inom socialförsäkringen. Jag är blott desillusionerad och känner mig kränkt....

Skäms på dig, Maivor Isaksson!
Skäms på dig, Curt Malmborg!
Skäms på er, fega enhetschefer och områdeschefer!

SKÄMS!

Anonym sa...

Hej!
På FK är det så högt i tak att inte ens jag kan stå rak. Trots att jag bara mäter 155 cm i strumplästen, måste även jag "hålla käften"!

Anonym sa...

Sjukanmälde mig i mars och har fortfarande inte fått något svar. Nu är jag bostadslös. Fruktansvärt dåligt bemötande varje gång jag ringt. Läser bloggen och försöker ha förståelse för er situation ändå, vet hur det är med dåliga arbetsgivare.
Förslag: Önskar man vid sjukskrivning kunde få ett preliminärt beslut och utbetalning, med kommentar att det kan behöva återbetalas. Och sedan vid negativt beslut en avbetalningsplan för det man ska betala tillbaka. Nu äger jag bara en väska med kläder, sover hemma hos bekanta och har allvarliga suicidplaner.

Sven Tycker sa...

Det finns ett liv utanför Försäkringskassan. Min anställning tog slut för en vecka sedan (jag hade då varit tjänstledig i 4 månader). Detta efter nästan 34 års anställning. I kväll ska jag träffa mina gamla arbetskamrater över en bit god mat, och tydligen få en avskedsgåva av arbetsgivaren.

Och jag håller med, det är en skam att de som är ansvariga (från socialförsäkringsminister Cristina Husmark-Pehrsson till generaldirektör Curt Malmborg via produktionsdirektören Maivor Isaksson) inte tar sitt ansvar och lämnar sina platser till förfogande.

Jag ser i mitt nya jobb som socialsekreterare hur omöjligt det är för folk att få kontakt med sin handläggare, att få beslut i tid, att få utbetalningar i tid. Och jag vet att mina gamla arbetskamrater gör vad dom kan med de resurser dom har.

Håll ut! Jag blev nästan orolig för att bloggen var tystad eftersom det dröjde lite till ett nytt inlägg.

Anonym sa...

Signalerna eller om man så vill det konsekvenserna av en centralisering av ett ärendeslag kunde följas vid centraliseringen av aktivitetsstödet. De balanser som finns idag (och varför kallas det balanser?)inom btp, fp mm är troligtvis bara toppen på det isberg som ligger där framme med alla övriga ärendeslag. Att det sedan kom nya lagar och regler mitt i allt detta kommer inte att minska isberget som vi styr rakt emot. Endast 424 sidor med allmänna råd att plöja igenom samt att det kommer ändringar och nya direktiv angående det varje vecka minskar inte arbetsbördan. Att vi sedan är mindre personal med mera och svårare arbetsuppgifter gör inte att vi hinner producera mer. Ni ser, vi är så infasade att vi pratar om att producera, inte att hjälpa människor tillbaka i arbete eller rehabilitera utan producera ärenden. Ett arbete som är givande men som är psykiskt tungt med mycket negativa beslut börjar mer och mer bara handla om myndighetsutövning istället för det många är utbildade för med rehabilitering. Att arbeta rehabiliterande med människor är givande men det arbetet har mer och mer minskat. Det skrapar ganska ordentligt under däck redan nu och vattnet har börjat sippra in. Det behövs en annan kurs och fler folk till pumparna om inte planen är att vi ska sjunka och att försäkringen ska privatiseras.

Ulla-Bella sa...

Mr Observer !
Det skulle finnas fler av Dig - och mindre av f-kassan .
Att något som varit så varit så svenskt och tryggt för oss arbetare och skattebetalare kunnat
bli så stagnerat och nergånget .
Om det händer dig något idag - då blir du ifrågasatt - av alla - f kassa - a kassan - a förmedlingen - arbetsgivarna och läkarna .
Kan man inte anmäla obekväma Sverige och alla dom här instanserna för EU . Varför betalar vi skatt för när ändå INGENTING fungerar - och vart tog tryggheten vägen . . . . .

Anonym sa...

Jag är mycket tacksam att jag hittade denna blogg.Har arbetat inom försäkringskassan i 30 år och kan konstarera att de aldrig fungerat så dåligt som nu. Hjälp till att sprida denna blogg till alla anställda och alla representanter för den tredje statsmakten

Anonym sa...

Jag arbetar inte på FK. Jag arbetar på en annan myndighet. Det är nästan lika illa hos oss. Diskussionen har tystnat och man försöker lagstifta att det är högt i tak. Tysta protester, verkställer idiotiska beslut, försöker skydda 3:e man men det går inte längre. Jag tror inte man behöver vara särskilt konspiratoriskt lagd för att tro att det finns en mening med att regeringen missköter sina myndigheter. Det kan väl inte vara så att regeringen är så dålig på organisation och ledning att dom inte kan bättre.

Anonym sa...

Hej du som jobbar på en annan mnydighet än FK!
Du skriver att ni jobbar för att skydda 3;e man. Det känner man ju igen. Jag gör allt vad jag kan för att hjälpa kunden eller rättare sagt att försöka rädda FK:s anseende. Jag vet inte om jag orkar så mycket längre. Vore intressant att veta vilken myndighet som har det så som jag upplever att jag har det.
Snälla, tala om vilken myndighet! Tillhör vi samma fack? Hur agerar facket?

Anonym sa...

Observer: Du skriver vad vi andra tänker! Fortsätt, och lyssna inte på de som inte tycker att du gör rätt! Du behövs!

Anonym sa...

Visst måste det väl vara meningen att kassan ska gå under i sina försöka att vrida sig ut och in i försöken att nå upp till de mål regeringen satt upp? Jag tycker det verkar tydligare och tydligare att det är meningen att det ska sluta med att FK säger självmant att de inte klarar sitt uppdrag.

Hur det än slutar så kommer ingen att få mig att tro att det är vi anställda som har sänkt skutan. Är det några som lyfter det lilla anseende som FK har kvar bland folk, så är det vi. De flest förstår att vi har en arbetssituation som är nästan omänsklig. Därför funderar man ju på varför ingen inom kassan reagerar på att så många anställda vill lämna FK? Varför tas inte resurserna som finns hos de anställda till vara? Betala högre lön så kanske folk stannar kvar. Uppmuntra personalen så att de känner att de betyder något. Hur svårt kan det vara?!

Anonym sa...

Var är du "mesen Curt? Var befinner sig "talibanen" Maivor Isaksson? Ingen som försvarar det idoga arbet de som är kvar i organisationen försöker göra för sina kunder!! Senaste veckan kom "contrabesked". Vissa ärende slag skall, med anledning av den nya pensionsmyndigheten flyttas till andra delar av landet. Fy f-n. När skall personalen få en en gnutta arbetsro?? Och dom som är satta att leda detta, håller käft!!
Sat-ns fegisgar! Vi är nog många på FK som skulle vilja se er i någon annan del av universum!!
I shoot the sheriff....

Anonym sa...

Håller med om mycket men känner att viss balans kan behövas. 1) Pensionsmyndigheten kan du ändå inte skylla på Curt och övrig ledning. Det är regeringen som beslutat det. för den som följt samhällsdebatten är det dessutom ingen överraskning utan kunde anas redan med förra regeringen.
2) varför inte lyfta fram att viss koncentration bara varit till godo för kunderna. Kommer du ihåg Arbetsskador där Jämtlands län toppade listan med 1200 dagars handläggning!!!! du läst rätt. Hur bra var det? Efterlevandepension är ytterligare ett himla bra exempel på där det varit till nytta både för effektiviteten och kunderna. BALANS TACK

Anonym sa...

I shot the sheriff, talibaner etc.... blir skrämd av de förtäckta hoten och kanske kan förstå att en rädd och frustrerad människa döljer sig bakom det. Skrämmer mig ändå att du går så långt i dina fördömanden

Anonym sa...

Sorry.
Inte skjuta på sheriffen...

Mer balans och sans i diskussionen får det bli i fortsättningen.

Dock, talibaner har det gemensamt med med ledningen att man inte tolererar några som helst avvikande åsikter.

Mellancheferna verkar ha varit på kurs hos Ulf Ekman i Livets Ord och EC och Co bara rabblar en massa rappakalja som "Världens bästa Försäkringskassa och service i högsta klass". Tillåt mig småle en smula.

Pensionärerna och andra som inte kan betala hyran, småbarnsföräldrar som inte fått pengar på 2-3 månader, dom småler INTE!!

Vems är felet? Handläggarna som sliter och försöker förklara och arbetar övertid? Är det deras fel?
Men vem är det som tar ansvaret för hela detta havererade projekt?
De ansvariga i 08-området verkar kollektivt ha drabbats av en mystisk släng av stämbandsinflammation eftersom det är dödstyst därifrån....
Att jag kritiserar en ny omgång av organisationsröra är väl inte så konstigt! Låt denna organisation sätta sig innan man börjar röra i eländet igen. Nu blir det en ny omgång med ärendeflyttar och personal som mår ännu sämre för dom vet inte om dom får vara kvar när FP, BoB, omprövningar och vad det nu är, hamnar i helt andra delar av vårt avlånga rike.

Man behandlar inte sin personal på det här viset!

Arbetsgivare förresten, det finns inget som heter arbetsgivare eftersom "arbetsgivarna" aldrig givit oss löntagare ett smack!

Det har vi kämpat oss till! Tänk på det när vi kanske, i moderutternas" Sverige får stå med mössan i hand....