fredag 8 augusti 2008

Är censur rätt recept för en attraktiv arbetsplats?

Av och till får jag indikationer på att denna blogg klassificerats som olämplig läsning för kassans anställda. Ibland kommer det upp en varning på skärmen om att den inte är förenlig med kassans internetpolicy. Det vore intressant att veta på vilka kriterier detta "filter" fungerar.

Jag roade mig i morse ( naturligvis FÖRE ordinarie arbetstid) med att söka efter lite svenska bloggträffar via olika sökmotorer med sökordet "Försäkringskassan". På Passagen hittade jag 652 olika bloggar där kassan omnämns. På Google hela 11 483 träffar, där flertalet hänvisar till olika nyhetsmedia, men även ett stort antal privata bloggar. Även Aftonbladet har egen bloggsida, där man kan hitta vidare till ett otal privata bloggar som tycker något om kassan.

Det intressanta i mitt fortsatta klickande är att vissa bloggar öppnar sig som på beställning, medan andra fastnar i censurens nät. Då kommer snabbt övervakarens pekpinne med frågan: Vet du vad du håller på med? Fortsätt om du törs!

Flertalet av de bloggar jag nämnt ovan delar INTE ut någon dagens ros till Försäkringskassan. Tvärtom, vissa spyr galla över det mesta som rör kassan. Ändå finns de där, tillåtna för oss anställda att indoktrineras av. Men försöker du t ex gå in på Marcus Birros blogg, då är det tvärstopp! Men där är det ju allmänt känt att hans och Curtans relation inte är den bästa....

Vad är detta? Är det som jag tror, ett taskigt inställt filter som fastnar på vissa, förvalda ord eller uttryck? Eller, Gud förbjude i dessa FRA-tider, sitter verkligen någon IT-människa och kontrollerar detta, och i sin egenskap av allsmäktig beslutsfattare avgör vad som är tillåtet och inte???

Jag förundras fortfarande över varför det inte förs någon dialog inom verksamheten. Varken jag eller ni andra som nyttjar denna blogg är i längden betjänta av att vara hänvisade till detta forum för att få ge uttryck för vårt missnöje med sakernas ordning. Men vad möts vi av? Cencur? Selektiv information? Indoktrinering? Förmyndarmentalitet? Välj själv vilket epitet du vill använda!

Med påtryckningar från HELA VÄRLDEN tvingas Kina succesivt öppna upp landet mer och mer, inte minst nu inför OS. Det påstås till och med att Internet kommer att vara en öppen, ocensurerad informationskälla, åtminstone så länge OS pågår. Då ter det sig lite märkligt om Försäkringskassan Sverige, i nådens år 2008, väljer att gå i motsatt riktning!

Inte står väl SFA för Sammanhållen Fascistisk Attitydpåverkan?

14 kommentarer:

Anonym sa...

Du kanske inte har förstått att en arbetsgivare har behov av att skydda sitt nåtverk mot virus? Det finns massvis mer webbplatser som sprider virus och det är väl inte konstigt att arbetsgivaren vill skydda sig mot detta och det kan du väl inte kalla för censur? Om du inte är så noga med detta hemma så är det ju din ensak, men din arbetsgivare måste ju skydda sin utrustning. Att han gör det tycker jag att du skall vara glad för!

Calle sa...

"...i dessa FRA-tider..."? Vad menas?
Menar du att "bara" är 4 månader tills lagen träder i kraft? Eller det faktum att det som Försvarets Radio Anstalt kommer att få lagstöd till att göra har med all sannolikhet ägt rum så länge internet har funnits?

Jag kan tala om att den som bestämmer vilka sidor eller inte du kan besöka fån din jobbdator är Sunes kompis Bert.

Observer sa...

Jo, käre anonym, visst har jag förstått. Men jag undrar fortfarande hur selekteringen går till. Vissa stoppas, andra inte. Men Calle visste ju besked på den punkten, det är tydligen Bert som dömer den matchen.......

Anonym sa...

Jag har heller aldrig förstått varför vissa sidor är ok och andra inte.. Man bli lite rädd när man märker att personer på ens kontor ALDRIG törs trycka sig vidare heller när varningssidan kommer upp. Det verkar finnas en tro att NÅGON ser varje tryck man gör, och om man trycker fel så får man sparken.. Det är skillnad på viruskontroll och kontroll av anställda..

Anonym sa...

En attraktiv arbetsplats? Den ambitionen tillhörde möjligen den gamla organisationen.

I den "gömda agendan" står sannolikt att läsa att Försäkringskassan ska misslyckas och därmed läggas ned.

Jag ser fram emot en paketlösning med avgångsvederlag inom kommande 12 månadersperiod.

Det är den enda logiska förklaringen på de missförhållanden som råder på Försäkringskassan sedan februari i år.

Anonym sa...

Helt fantastisk blogg. Förstår om FK-s ledning blir rädd för bloggen. - Men den är god PR för ER som abetar där. Det ger mig hopp. Ledningen på FK har ingen enkel uppgift när dom ska leda dom som har betydligt större resurser än dom själva. Undrar hur sökprofilen såg ut, när dom fick sina jobb. (Arbetar fortfarande inte på FK).
Blogga på. Du är otroligt inspirerande.

Anonym sa...

Förmodligen sitter Curtan och glor på Creeper och instruerar därefter sina handgångna medarbetare om vad som ska sållas (vakanser.se verkar f.ö. rätt poppis):

http://www.gnuheter.org/creeper/name/F%C3%B6rs%C3%A4kringskassan

Anonym sa...

Tror att FKs kris är en mycket medveten strategi. Man vill ju att FHV ska ta över er roll. Samma sak gäller den offentliga sjukvården. Neddragningar, besparingar, omorganisationer görs INTE mot bättre vetande som jag tidigare trott, utan troligen i full medvetenhet om att detta kommer att underminera verksamheten, och därmed öppna för privata vinst intressen.

psykiatrin.blogg.se sa...

Hej jag länkar till dig i mitt inlägg om FK, kolla gärna. Kramar

Anonym sa...

filtret som antyder att något kan vara "olämpligt" heter blue cote ...eller nått sånt. Och det filtrerar på kategorier. typ, downloads, p0rn, blogg, spel, nyheter osv. Jag tror inte den särsklit anger denna sida som olämplig i proxyservern.

Anonym sa...

Vill börja med att tacka för en mycket intressant blogg. Instämmer med det mesta det är dock sorgligt att behovet av sidan finns. Själv tillhör jag dem som även ventilerar mina åsikter öppet men vad hjälper det...bortsett från att jag kan vara nöjd med mig själv - då har jag ju ändå försökt.
Har jobbat på FK i över 30 år och trivts bra med arbetuppgifter och kamrater. Nu är man dock inte värd mycket längre. Sitter på "nåder" i en av poolerna och då duger man tydligen inte i den övriga verksamheten längre. FK anställer hellre nya än tar till vara på den kunskap och erfarehet som finns hos många ännu anställda. Tänk att det skulle ta över 30 år innan man får veta att allt som tidigare varit så bra inte längre räcker till för att jobba i företaget. Anställningsintervjuer blir man kanske inte ens kallad till. 30 år på FK det tycker inhyrda intervjuare tydligen är ointressant - bättre att ta in en ung högskoleutbildad!! Tro faan att man blir bitter. Personligen vill jag dock påpeka att jag inte har något emot unga och välutbildade men jag tror att vi kan behövas allesammans och jag tror att gamla trotjänare lär sig nya uppgifter inom myndigheten snabbare tack vare den erfarenhet som de besitter. Att skaffa högskoleutbildning och/eller nytt jobb när man är 55 år är tyvärr inte så enkelt som en del tycks tro.

Anonym sa...

Självklart behövs de som jobbat 30 år inom kassan! Det är ju till er vi "unga och välutbildade" vänder oss när vi inte förstår det krångliga och ologiska systemet. Jag blir lika förbannad varje gång jag hör hur ni blir behandlade.. Höj lönerna ordentligt för de som varit i kassan länge! Hur ska det gå om de försvinner?

Anonym sa...

Är dessa filmer på Youtube också censurerade av FK?
http://www.youtube.com/watch?v=wXoItUS6ofo

http://www.youtube.com/watch?v=o2os-eI7JUc

observer sa...

Vi hade pratat länge på BC, MSN och via SMS, du och jag. Både om triviala ting och erotik, fantasier och erfarenheter blandat i en härlig röra. Men aldrig träffats i verkligheten. En dag när vi som vanligt SMSade med varandra så frågade jag fräckt, skall inte jag komma förbi dig så vi kan leka lite? Till min förvåning så svarade du ja. Nervös och upprymd förberedde jag mig för vår första träff, tänkte på dig när jag stod i duschen och rengjorde mig o rakade min kuk sammetslen för din skull. Jag visste att du gillar att bli dominerad så mina tankar vandrade åt det hållet - vad skulle vi göra?
Så ringde jag på dörren med en flaska vin i handen. Välkommen sa du och jag tittade in i dina varma och nyfikna ögon. Du la din hand bakom min nacke och kysste mig redan i dörröppningen. Vi kom in och jag tog av mig jackan samtidigt som jag kikade på dig, härliga kvinna.
Efter ett glas vin så frågade du: Skall du inte kyssa mig? Jag var inte sen att svara genom att luta mig fram o låta mina läppar möta dig. Våra händer möttes i åtråfyllt utforskande av varandra. Plötsligt så viskade jag i ditt öra: Jag vill binda dig darling, får jag det? En skälvning gick genom din kropp när du sakta sa ja, vill du? Gärna!
Jag hämtade en rulle med plastfolie som jag tagit med mig, och bad dig ställa dig på knä framför mig. Vi var båda nakna, du i ditt härliga svarta raffset. Jag visade rullen och sa: Jag vill binda dig och ge dig en härlig orgasm får jag det? - Ja ... , dina ögon glittrade. Sakta började jag vira in dig i plastfolien, din härliga kropp framhävdes på ett läckert vis av plasten som smet åt överallt. Du stod tyst framför mig och kände mitt bultande stånd nån centimeter från din mun, men fick inte röra ... än. Till sist gjorde jag en ögonbindel och satte för dina ögon, virade dunt ansiktet så du var helt immobiliserad. Känns det bra? frågade jag ömt. Jag vill ha dig nu sa du med bräcklig röst. Strax sa jag. Vill göra dig redo först.
Jag lyfte upp dig och la dig på sängen, och gjorde ett hål för din mun och ditt sköte. När jag vek undan plasten därnere så kände jag på dina blygdläppar, de var aldeles glatta av din fittsaft som smakade underbart. Min tunga lät jag virvla några varv kring din klitoris, och jag nafstade på dina härliga blygdläppar.
Jag märkte hur du spände din kropp av njutning och upphetsning. Vill du smaka mig frågade jag, och lät dig känna mitt bultande stånd i din mun. Du sög mig härligt och med stort begär. Utan att kunna göra någonting var du helt i mitt våld och vi var ett tillsammans. Tillslut så kom jag in i dig, du kunde inte röra dig alls utan jag stötte in i dig och kände dina konvulsioner när min kuk uppfyllde din fitta ... jag kände att du kom en gång ..två gånger tre gånger.. sakta rörde jag mig in o ut i din kärleksgrotta när min orgasm sköljde över mig. Ömsint la jag mig brevid dig och klippte upp plasten din kärlekskokong som jag befriade dig ur. Dina läppar mötte girigt mina. Kändes det bra frågade jag? Ja.