fredag 22 augusti 2008

Hoppsan, vi räknade visst lite fel (igen)!

Bättre att förekomma än förekommas, tänkte ledningen, och lade ut Computer Swedens artikel på Tok-Fia samma dag som den publicerades. Nu lär ju det knappast mildra indignationen, varken hos oss anställda eller hos Computer Swedens läsare. Knappast hos allmänheten heller.

Är det bara Försäkringskassan som kan handskas så vårdslöst med skattebetalarnas pengar?
Trots varningar bl a från Statskontoret fortsätter miljonrullningen utan att någon ställs till svars. Vilken företagsledare inom den privata sektorn skulle få sitta kvar efter sådana fatala misstag? Ingen!

Att investeringar kostar mycket pengar, det vet alla. Det kan ju vara försvarbart den dagen man står där med ett modernt uppgraderat tekniksystem som fungerar. Att döma av branschfolkets kommentarer är det just nu aktuella SAP-systemet så tungt att underhålla att det skapar konsultberoende för all framtid. Smart val! Hånfulla förkortningar lyder ”Suck up And Pay”, och ännu värre, ”Software Aus Pakistan”.

Kopplingen till vårt eget ärendehanteringssystem, ÄHS, ligger nära till hands. Utvecklat av konsulter, hoplappat genom åren, trögt och tungarbetat, ett gränssnitt som inte liknar något annat, otaliga driftavbrott och en användarvänlighet som är lika med noll.

Problemet med dessa felkalkyler handlar tyvärr inte bara om ökade kostnader. I dessa rationaliseringstider finns alltid beräkningar av när och hur olika investeringar skall börja gå med vinst, en sk break-even-point. Men när kostnaderna fördubblas, ja till och med tredubblas kan ni ju tänka er vad som händer; rationaliseringseffekten blir inte i närheten av vad man tänkt sig! Men effekterna i form av minskad personal, det har man redan tagit ut………

Man kan ju fundera på om det varit kortslutning i räknedosan även när man beräknat effekterna av våra ENSA-kalkyler? Tro fan att det uppstår balanser i stort sett i varenda ärendeslag när fyra minus ett plötsligt blir två!

Och ansvarsfrågan, hur långt sträcker sig den? Ja, för generaldirektör Curt Malmborg räcker det tydligen med att be regeringen om hjälp………

21 kommentarer:

Anonym sa...

Så bra, så bra, så bra..........vilken klarsynthet!

Kanske kan det tilläggas att en konsult på IT-sidan kostar cirka 700 kronor............... i timmen. SAP-konsulterna ligger säkert på det dubbla.


//Gurkan

Anonym sa...

hej vem e du? söker? gillar?

Anonym sa...

jäsp vad tråkig då börkar bli.

Anonym sa...

Tack Observer för att du finns! Fn är du lite av min idol, faktiskt.

All heder till folk som vågar uttrycka sin ärliga mening. Det känns lite som vi känner varandra, trots att vi sannolikt aldrig träffats.

Oavsett vem som står för felkalkylerna vad gäller IT-stödets utveckling så rinner, som vanligt likt glödhet lava, den negativa kritiken nedåt på handläggarna. De handläggare som numera, till äventyrs, träffar någon försäkrad, får sin beskärda del av synpunkter om FK:s obefintliga tillgänglighet etc.

Dock mina vänner, det börjar bli för mycket nu. Utbetalningar försenade i månader, brevlådor som är igenbommade, inget tel nr till "min" handläggare, kollektivt inkompetenta chefer i ledningen. Man tror inte detta är sant! Tror dom själva på vad dom säger eller är dom så pissigt rädda om sin egen position i organisationen??

Nu senast (idag) IT-ansvariga som försöker, i skrattretande inlägg, förklara bort det monumentala misslyckandet med upphandlingen.

Detta, självklart, stärker naturligtvis ytterligare den positiva bild allmänheten har av Försämringskassan.

Hela det här spektaklet kan bara sluta på ett sätt......

Och resultatet finns säkert redan med i alliansen dolda agenda. Det är så här demokratin betalar sitt pris..

Men att höra "bjäfspudeln" Maud Olofsson sitta och dregla i mer än 2 sekunder är bara för mycket. Att det inte blir kortslutning i micken??!!

Det är mycket sällan jag slänger mig på avstängningsknappen på bilradion men när jag hör att Olofsson skall uttala sig är det ett av de få tillfällen knappen hamnar på "off". Hört tillräckligt av den damen redan..

Att lyssna på Christina Husmark-Persson är inte lika blodtrycks-höjande för där vet man att det är en person som inte vet vad hon talar om.....Tycker mest synd om denna patetiska, underbegåvade, kvinna som tror hon gör ngt gott för Sverige...

Well folks.

Ha det! Nu är det snart den 25:e och då smäller det....

Sir V-ÄHS

lasseliten sa...

snälla gör något åt er situation och sök er i från organisationen. förstår ni inte att ni spelat ut er roll inom fk när ni uppenbarligen inte förstår organisationens syfte längre.

våga sluta, det är tufft att vara arbetslös!!!

(antar att jag nu blir censurerad då det går emot bloggens gnällåsikt)

Anonym sa...

Detta borde vi göra på FK också. det verkar ju som hela den här ynka bloggen bara består av feta rövhål(får man säga rövhål utan att bli censurerad?)

USA:s näst fetaste delstat tar krafttag mot fetmaepedemin. Nu har delstatens anställda fått ett ultimatum av sin arbetsgivare – gå ner i vikt eller betala.

Anonym sa...

Hej!
Jag uppskattar bloggen otroligt mycket. I början av omorganisationen trodde jag att jag var ensam om att känna förtvivlan, tänkte att det är bara jag som känner så här. I bloggen finner jag tröst att det är fler som tycker lika.
På min fritid kollar jag väldigt ofta om det kommit nya inlägg. Nu verkar det sällan komma inlägg. Är det för att du the Observer måste censurera? -Antar att det är därför. Jag uppskattar enormt mycket dina inlägg. Förstår att du inte kan lägga hur mycket tid som helst på det här. Hur ofta tror du att du kommer att ha tid att lägga ut nya kommentarer?
Sen undrar jag vilka det är som går in och ”sabbar”. Kan någon på ”gräsrotsnivå” älska FK så mycket att man gör så här??? Eller vem är det som ”sabbar”? Innan den nya organisationen gillade jag verkligen mitt jobb men för den skull hade jag aldrig ”sabbat” för någon som framfört kritik.
Till er som ”sabbar”- skaffa en egen blogg där ni kan skriva om hur bra den nya organisationen är och hur ni toppar målen. Skriv också på vems bekostnad det sker- dvs den försäkrades!!!!

Anonym sa...

Den som inte har varit socialist innan 40 års ålder har inget hjärta - den som är socialist efter 40 år har ingen hjärna.
vilka ni är på denna bloggen är inte svårt att lista ut.

lasseliten sa...

visst passar denna bra som beskrivning av dig observer.

Han må se ut som en idiot och tala som en idiot, men låt inte lura dig, han är verkligen en idiot.

Anser att du som nu väler att censurera är exakt lika som dålig som de som du ständigt kritisera för att kommunicera åt ett håll och inte lyssna på alls åsikter. tror du inte att ledningen inom FK också får massa idiotförslag och ideer, så det är då liksom det är för dig berättigat att stänga av kommunikationskanalen pga av det och endast ägna sig åt riktad info som man själv censurerar och styr.

Du har blivit vad du föraktar!!!

Observer sa...

Lasseliten, hittills har jag inte cencurerat ett enda inlägg! (förutom några snuskiga porrnoveller)

Anonym sa...

Trist med bloggstalkers. Det bästa är att inte ge dom näring.
Såg er ekonomisnubbe på TV. På frågan vem som bar ansvaret för den dåliga kalkylen, svarade han "VI får ta på oss ansvaret". Jag undrar vem han avsåg med VI.

Anonym sa...

Den här "lasseliten" är riktigt underhållande! Inte så imponerande språk eller stavning kanske...men ändå KUL - hans inlägg får mig att fnissa...

Anonym sa...

Observer - du är även min idol. Du har en underbar förmåga att fånga precis det jag känner och tänker. Tack för att du finns! Fortsätt att göra dina observationer och reflexioner. För mig som arbetar som personlig handläggare i den nya organisationen är den här bloggen mitt andningshål.

RN sa...

Så här komenterar Sundsvalls Tidning idag på sin ledarsida nyheten om Försäkringskassans skenande kostnader:

"Försäkringskassan vädjar om mer pengar hos regeringen för att klara sitt utvecklingsarbete.
Enligt säkra källor har nu regeringen gett ett svar till Försäkringskassan: 'Har inte pengarna kommit inom åtta veckor så hör av er...' "

:-)

Anonym sa...

Observer:

Jag hoppas du vet att du har MÅNGA medarbetare bakom dig, som förstår vad du menar med vartenda ord som du skriver. Du beskriver vår arbetssituation på ett fantastiskt sätt. Äntligen någon som talar om hur det är!! Visst pratar man med sina kollegor på sin arbetsplats, men ibland undrar man ju om det är bara på vårt kontor det är som det är.. men tydligen inte!

Min stora fråga är: varför är facket så tysta?! De måste väl se vilken arbetssituation vi har och då undrar man ju varför det inte händer nåt därifrån? Hur illa måste det bli innan det blir någon reaktion? Hur mycket kostar det inte FK att så många slutar och att man måste nyutbilda personal hela tiden?!

Till er som tycker att vi gör ett dåligt jobb: Välkomna att försöka göra det bättre en enda dag, med de resurser, hjälpmedel och regler som vi har. Samma inbjudan gäller för Curt, Maivor och alla andra höjdare inom FK. Kom gärna och prova, så får vi se hur ni tycker situationen är ute på kontoren sen!

/En som börjar tröttna..fort

Anonym sa...

De vill ha mer, ca 400Mkr, till SAP-kostnader. Kolla vad de betalade för det utomordentliga utbetalningssystemet som ersatte det gamla iom junireleasen. Detta nya system har man parallellkört med det gamla i ca ett år för att inte det skulle bli fel i utbetalningarna, prestandaproblem etc. Vid första "skarpa" körningen går det som ni alla vet mindre bra trots alla tester. Hur kan dessa problem undgå upptäckt när man kört det nya systemet parallellt med det gamla, har man bara kört utan att verifiera resultaten? Hur som helst har det kostat många miljoner, kanske mer än de miljoner man nu eskar extra. Men som eko.dirren sa "Vi tar ansvaret" och det är ju fint av honom, den stora frågan är väl vem/vilka som ska ta konsekvenserna. Ja, jag skriver ska ta inte får ta konsekvenserna, för vilka som får ta dem vet vi allt för väl redan då chefer endast byter avdelning och delegerar ansvar och konsekvenser.

Anonym sa...

Standardsystemet som kassan valt kommer från Tyskland. Ursprungligen är det utvecklat för att hålla reda på reservdelar inom fordonsindustrin. Förkortningen SAP står följaktligen för Sorgen Angst Probleme.

SVEN sa...

VAD PINSAM DU ÄR OBSERVER!!! LEDNINGEN SKALL AVGÅ NÄR DE INTE NÅR SINA MÅL MEN DU SOM HANDLÄGGARE FÅR BÅDE SITTA PÅ EN BLOGG OCH SNACKA SKIT OM ARBETSGIVAREN OCH KÄMPA EMOT VERKSAMHETENS FÖRÄNDRINGSARBETE SAMT SÅ KAN DU SKITA I ATT NÅ DINA MÅL TYDLIGEN. Och så fort någon säger att du i så fall skall sluta så tar du till gråten och klagar att du ej kan få ett annat jobb. FY FAAN VAD PINSAM DU ÄR!

Lasse H sa...

Kollade under "Försäkringskassan" och främst för att som försäkrad se om jag delar erfarenheter med andra "tyckare". Nu ser jag att det bubblar en hel del innanför FK:s dörrar och det är alldeles utmärkt!
Nog för att jag har tyckt till på FK:s sida, men därifrån väntar jag mig varken svar eller reflektion, så det var snarare av ett behov att få säga något än att få någon respons. Skriver jag något ilsket så brukar jag tala om att detta inte är riktat till FK:s personal utan till FK som "företag och företeelse". Ty jag skulle inte vilja arbeta en endaste dag i en sådan organisation. Inte om jag var intresserad av utveckling och mitt egentliga uppdrag.

Mina erfarenheter är naturligtvis begränsade men så här långt skulle jag vilja utnämna FK och Telia till Sveriges sämsta företag avseende kundkontakt och tillgänglighet. Man verkar så fullständigt fokucerad på IT-utvecklingen att det egenliga uppdraget kommer i skymundan. I FK:s fall är detta naturligtvis fullständigt oacceptabelt och jag kan inte begripa hur dess personal ska kunna handskas med de dubbla budskap som organisationen sprider omkring sig.

Vad jag senast kommit att fundera på, rör FK:s förtvivlan över det stora antalet långtidssjukskrivna... då man samtidigt vräker ut pengar på en teknik och/eller en omorganisation, eller då man har en enda telefonkö för hela landet. (I varje fall har jag fått samma besked och erbjudits samma väntetid då jag ringt olika kontor runt om i landet) För mig är detta ett tecken på ett djupt rotat människoförakt. Ett snabbt överslag jag gjorde, baserat på sextimmarsdag och tjugo minuters kötid, hamnade på ett "produktionsbortfall" motsvarande 75 heltidstjänster/år i tid räknat. Dessutom har jag vid mina kontakter, och i samband med min sjukdom, uppmärksammat att man från FK:s håll fullständigt skiter i att registrera felaktigheter och oegentligheter hos arbetgivare och fack, förhållanden som direkt kan kopplas till sjukdom.

Om mina dåliga upplevelser delas med några ur FK:s personal känner jag mig lite bättre till mods, då finns det ju en möjlighet till positiv förändrig. Skulle en privatisering vara en lösning? Hur stat, landsting och många kommuner handskas med skattepengar och personal, det är väl ingen nyhet. Likt en slags dumhetens oaser hyser de ovilja, inkompetens och fantasilöshet.

Ligger felet hos utbildningsväsendet? Är det den akademiska mössan som får så många människor att lida av hybris? För någon formell kompetens måste väl efterfrågas vid anställningen av det stora antalet "stolpskott" som hamnar i olika chefspositioner. Ja vad är det som får så många människor att tro att just de är guds största gåva till mänskliheten? Å... var kommer alla IT-pundare ifrån?

Bra jobbat! Vänd ut och in på eländet. Tack alla ni som vågar uttrycka det ni går och bär på.
Jag närmar mig nog en egen blogg, men räds den mängd enerigi som kan komma att gå åt om jag skulle attakeras med dumhet och smutskastning i stället för att bli hjälpt mot ett konstruktivt sätt att föra en meningsfull debatt.

IT sa...

Men snälla ni. Blir situationen bättre av att vi hugger på varandra, vi som är anställda på denna myndighet?
På vilket sätt skulle det göra klimatet och förändringarna bättre om folk som är kritiska till läget nu säger upp sig?
Och att IT-kostnaderna ökar så förtvilat är givetvis djävligt allvarligt, pinsamt och oförsvarligt...men blir de lägre för att handläggare (som helt visst har en bedrövlig arbetssituation) kastar skit på dem som utvecklar IT-systemen?

undrar en på IT

Observer sa...

IT. har helt rätt, skjut inte på budbäraren....men jag uppfattar att det är ledningen som är i skottgluggen?????!!!!!!